WDC HDD yavaşlıyor

Aybat

Hectopat
Katılım
13 Ocak 2018
Mesajlar
61
RAM
Crucial Technology 8GB DDR4 2400MHz (2x)
SSD veya HDD modeli
SSD:Samsung MZNLN128HAHQ HDD:WDC WD10SPZX-22Z10T0
Ekran kartı
NVIDIA GeForce GTX 1050 4GB
İşlemci
İntel Core i7-7700HQ
Hard diskim bundan yaklaşık 1 ay önce yavaşladı. (yavaşlamaya başladığını fark etmedim birden fark ettim aniden olmuş gibiydi.) Bende o olaydan sonra testler yaptım fakat anladığım kadarıyla bir sorun yoktu. Donanımsal bir durum diye bilgisayarı söktüm. HDD kablosu çok hassas bir Flex kablosuymuş bende çıkarmaya çalışırken koptu. Neyse bilgisayarcıya verdim lehimleme yaptı ve temizledi fiyatı 140TL dedi tamam dedim. Orada bilgisayara gitmeden bakayım dedim. Bir baktım 7-8 saniyede açılan bilgisayar 10 dakikada anca açıldı açılmasını geçtim masaüstüne sağ tıklayınca bile 4-5 dk sonra yanıt veriyordu.


Adama böyle değildi falan filan dedim adam inatlaştı tabii. Sonra bana suç atıyorsun falan diye beni suçlu çıkardı. Adama bunu düzeltin o zaman öyle alacağım dedim. 2 gün sonra adam düzelttim gel al dedi. Bana orada saçma şeyler saydı şunları dedi:"entegrelerin bozulmuş 7 tane entegreni değiştirdim. Güç soketin kısa devre yapmış onu düzelttim. Anakartında birkaç lehim işlemi daha yaptım" dedi. Ardından benden 700TL para istedi ben zar zor 500TL'ye indirdim fiyatı. Eski çıkardığı entegreleri istesem de "kayboldu" dedi. (1 günde nereye gidebilir ki) neyse bilgisayar eski hızına gelmişti fakat o kadar anakart kontrolünden geçti, kablosu yenilendi vs ama HDD yine yazma hızı yavaş arada okuma hızıda düşüyor. Bu yüzden artık HDD'ye oyun, program bir şey kurmak çok zorlaştı.



Herhangi bir dosya atarken bile boyutu biraz büyükse (2-3GB) 8-9dk da atıyor. Eskiden hemen atıyordu. HDD'ye Dual boot sistem bile kuramıyorum dün macOS Big Sur kurmayı denemiştim ve 8.saatte artık sıkılıp iptal etmiştim. Fakat SSD'ye macOS Big Sur'u kurmam 1,5 saat sürdü sadece. Aşağıya birkaç programdan yaptığım ve dosya taşımayla ilgili resim koyuyorum bu durum nasıl düzelecek? Sorun HDD mi? Yoksa başka bir durum mu? HDD sorunluysa yeni alacağım fakat sorun başka bir şey ise boşa para vermek de istemiyorum. Uzun oldu ama her detayı önemlidir diye düşündüm.


Not 1: (resim 2) yanıt verme süresi bir işlem yaparken 600ms ye kadar çıkıyor. (görev yöneticisine göre)
Not 2: (resim 4) 60sn kaldı diyor. Ama daha uzun sürüyor.
Not 3: (resim 5) mavi olan yer bir hata gibi ama ne olduğunu bilmiyorum ne yazık ki.
1.png
2.png

3.png

4.png

5.png


Güncel.
 
Son düzenleme:
Kablo kaynaklı yüksek ihtimalle sorun devam ediyor.

Orada mavi ile betimlenen ınterface CRC error count şu demektir:

Diskle anakart arasındaki iletişimde sıkıntı var.

SATA kabloları ucuzdur, yeni bir tane alıp deneyin.
Çözülmezse port değiştirin.

Ne yazık ki bilgisayarım laptop.

SATA kablosu yerine Flex kablosuna bağlı bir aparat ile HDD bilgisayara bağlanıyor.

O Flex kablosunun sıfırıda epey tuzlu olduğundan bilgisayarcıya götürmüştüm.

Kablo kaynaklı olsa kablo kopmadan önce başlamıştı bu sorun. Emin olamıyorum.

Acaba sorun HDD'de olabilir mi? Öyleyse yenisini alacağım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı