Web development'tan game development'a geçiş

wuldrant

Decapat
Daha fazla  
2022 yılında bilgisayar mühendisliğinden mezun oldum ve 3 yıla yakındır Full stack developer olarak çalışıyorum. Şu an iyi bir firmada, gayet uygun maaş ve imkanlarla çalışıyorum. Fakat şu an çalışmakta olduğum alanı bırakıp game developmenta geçmeyi düşünüyorum. Eğer bu işe Türkiye'de devam edersem, Türkiye'de game developmentta işler ne durumda? Türkiye'de birkaç sene junior olarak deneyim kazanıp yurt dışında bir oyun firmasına girmeye çalışmayı düşünüyorum. C++ üzerine yoğunlaşmak istiyorum, mantıklı mı? Her türlü fikirlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

@Ömerrrrrr özellikle sizin düşüncelerinizi, görüşlerinizi merak ediyorum, yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam şu anki işinizden memnunsanız Oyun geliştiriciliğini yan iş olarak yani kendi kendinize steam'dan oyun yayınlayarak yapabilirsiniz. Zamanla kitleniz büyüyeceği için birkaç yıl içinde gelir elde etmeye başlarsınız.

Aslında amacım kendi oyunumu yapmak değil de, büyük çaplı, piyasada bilinen oyunlar yapan bir firmada çalışmak.

Belki popüler oyun motorlarını(Unity, Unreal) boş zamanlarınızda öğrenmeye başlayıp firmalara başvurabilirsiniz. Ancak Türkiye'de şu sıralar pek iş imkanı yok gibi.

Hocam bence şu anda iyi. Çünkü büyük firma hayali peşinde koşarken ekmeğinizden de olabilirsiniz. Yurt dışında yurt içine göre daha fazla iş imkanı var ama bence şimdilik benim bahsettiğim gibi başlamak iyi olabilir.

Fullstack'i bırakıp sıfırdan Game development öğrenecekseniz biraz risk alıyorsunuz. Diller falan bambaşka ve hazır motorlar ile bile çalışsanız bu dillere hakim olmanız gerekiyor. Elbette olmaz diye bir şey yok ama Türkiye'de işler biraz daha mobile kaymış durumda. Daha sonra nereden düştüm ben buraya diyebilirsiniz, öyle büyük oyun projeleri yok yani.

Büyük risk almış olursunuz. Oyun sektörü Türkiye'de hala gelişmediği için işinizi bıraktığınıza pişman da olabilirsiniz.
Bence de diğer arkadaşların dediği gibi kendiniz işinizin yanında ilgilenseniz daha iyi olur, eğer karşınıza bir fırsat çıkarsa veya kişisel olarak işinizi buyutursenjz oyun sektörüne geçebilirsiniz.
Benim düşüncem ve planlarım bu yönde.

Şu an çalıştığım yerde devam ederken bir yandan 1 sene boyunca falan öğrenerek, küçük projeler geliştirirken o ara firmaya junior olarak girip devam edebilir miyim düşünüyorum aslında. Dediğiniz gibi biraz riskli bir iş Türkiye'de.

Şu an çalıştığım yerde devam ederken bir yandan 1 sene boyunca falan öğrenerek, küçük projeler geliştirirken o ara firmaya junior olarak girip devam edebilir miyim düşünüyorum aslında. Dediğiniz gibi biraz riskli bir iş Türkiye'de.
@Mordo RS demek istediğimi daha açık anlatmış. Ben bahsettiğim dilleri bildiğim halde oyun tarafına geçmeye çekiniyorum size öyle söyleyeyim. Hele Türkiye'de pazar tamamen mobile yönelik ve çalışanları çoğu memnun değil. Ben kendim fırsat bulunca yavaştan kendi kendime bakmaya başlayacağım işin doğrusu.

Merhaba. Türkiye değil aslında şu anda dünyada genel yükselen pazar mobil. Daha düşük maliyetlerle daha uzun süre para kazandırdığı için çok fazla mobil oyun yapılıyor. Ve size şaşırtıcı gelebilir ama mobil oyun pazarı pc + konsoldan daha büyük şu anda. Ve bu fark gittikçe açılıyor. O yüzden C++ öğrenerek unreal üzerine gitmeniz arkadaşların dediği gibi Türkiye'de iş imkanı sağlamıyor. Uzaktan olan işlerde şöyle bir sıkıntı var ki yabancılarda uzaktan çalışmaya karşı olmak gibi bir kültür yayılıyor. Amazon vs açıklamalarını görmüşsünüzdür. O yüzden ona güvenerek tamamen C++ gitmek çok güvenli gelmedi bana.
Öncelikle ilk önerim mevcut işinizden çıkmamanız. Oyun geliştirmeyi mutlaka öğrenin ve severek yapın ama bir iş ayarlamadan kendi işinizden çıkarsanız yeni iş bulana kadar çok stres olacaksınız. Bu da mühendisliğin başka bir alanı eminim ki öğrenmekte zorlanmayacaksınız çünkü programlama bilgileriniz var. Kendiniz projeler geliştirerek bir portfolyo hazırlayabilir hem keyif alarak hem de öğrenerek kendiniz geliştirebilirsiniz. Bilgisayar oyunları yapan ya da başka bir mobil oyun firmasına girmek için porftolyonuzda iyi oyunların olması çok büyük bir + sağlıyor. Hangi motoru öğrenirseniz öğrenin buna kenardan başlayıp oyunlar geliştirerek ilerlemeniz ve mevcut işinizde yeni bir iş bulana kadar devam etmeniz bana en mantıklı seçenek gibi.
Türkiye'deki oyun sektörüne dair de şöyle. 4. seneme girmek üzereyim. Kötü firmalar da var iyi firmalar da. Ancak kesinlikle dünyada en başarılı mobil oyun ülkelerinden biri hatta en başarılısı demek yanlış olmaz. Devasa oyunlar çok kaliteli ekipler ve onlarca başarılı proje var hem de her türden. Puzzle türünün en iyi oyunu Türkiye'den. Hypercasual denen oyun türünün mucidi gibi bir şey Türkiye. Araba yarışı otobüs simülasyonu bulmaca kelime oyunu ne ararsanız en iyisini yapan bir ülke. Firmalar çok başarılı projelerin yaratıcısı. Genel olarak birçok firma fazla mesai yaptırıyor özellikle büyük firmaların çoğu. Ama Türkiye şartlarına göre gerçekten daha iyi maaş veriyor. Bilgisayar mühendisliği mezunuyum ve sınıfımda en çok maaş alanların çoğu oyun geliştirici. Ancak diğer işlerden daha yoğun çalışılıyor dediğim gibi. Kurumsal firmalardaki gibi bir yarı yatış yarı iş hiç söz konusu değil. Ufak ekipler oluyor genelde zaten onlarda da çok çok fazla sorumluluk düşebiliyor. Ha ben bunu seviyorum ama herkes sevmeyebilir. Sizi tatmin edecek oyun yaptığınızı hissettirecek güzel oyunlar yapan ekipler bulmak da mümkün. Büyük projelerde yer almak istiyorsanız kesinlikle bilgisayara yönelmelisiniz gibi bir durum yok yani bence. Ben de ilk başlarda sizin gibi düşünüyordum. Hayatımda mobil oyun oynamadım oynamam da pek. O yüzden kendi oynayacağım oyunlar yapmak istiyordum ve PC oyun sektörü hayalimdi. İnanın sektördeki %90 insanın hayali budur. Ama mobil oyunda çalışmak bir engel değil buna. Tam tersi bilgilerinizi arttırıp güçlenip bir yerden sonra aklınızdaki her oyunu programlayabilecek hale geliyorsunuz ve zaman buldukça kenardan bi şeyler daha yapacak gücünüz, bilginiz oluyor. Ve bu oyunu illa C++ unreal ile yapmak zorunda da değilsiniz. Özellikle tek kişi yapacağınız bir oyun için Unity gerçekten inanılmaz güçlü ve yeterli oluyor. Bu oyunu yapacak başka kafa dengi insanlar bulmanın yolu da yine mobil sektörde çalışmak oluyor. O yüzden ben mobil sektöre direkt olmaz gözüyle bakmamanızı, bu alanda iş ve oyun geliştirme tecrübesinin çok kıymetli olduğunu ve çok tatmin edici, eğlenceli olduğunu düşünüyorum. Yine bi sorunuz olursa elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı