Web development'tan game development'a geçiş

Merhaba. Türkiye değil aslında şu anda dünyada genel yükselen pazar mobil. Daha düşük maliyetlerle daha uzun süre para kazandırdığı için çok fazla mobil oyun yapılıyor. Ve size şaşırtıcı gelebilir ama mobil oyun pazarı pc + konsoldan daha büyük şu anda. Ve bu fark gittikçe açılıyor. O yüzden C++ öğrenerek unreal üzerine gitmeniz arkadaşların dediği gibi Türkiye'de iş imkanı sağlamıyor. Uzaktan olan işlerde şöyle bir sıkıntı var ki yabancılarda uzaktan çalışmaya karşı olmak gibi bir kültür yayılıyor. Amazon vs açıklamalarını görmüşsünüzdür. O yüzden ona güvenerek tamamen C++ gitmek çok güvenli gelmedi bana.
Öncelikle ilk önerim mevcut işinizden çıkmamanız. Oyun geliştirmeyi mutlaka öğrenin ve severek yapın ama bir iş ayarlamadan kendi işinizden çıkarsanız yeni iş bulana kadar çok stres olacaksınız. Bu da mühendisliğin başka bir alanı eminim ki öğrenmekte zorlanmayacaksınız çünkü programlama bilgileriniz var. Kendiniz projeler geliştirerek bir portfolyo hazırlayabilir hem keyif alarak hem de öğrenerek kendiniz geliştirebilirsiniz. Bilgisayar oyunları yapan ya da başka bir mobil oyun firmasına girmek için porftolyonuzda iyi oyunların olması çok büyük bir + sağlıyor. Hangi motoru öğrenirseniz öğrenin buna kenardan başlayıp oyunlar geliştirerek ilerlemeniz ve mevcut işinizde yeni bir iş bulana kadar devam etmeniz bana en mantıklı seçenek gibi.
Türkiye'deki oyun sektörüne dair de şöyle. 4. seneme girmek üzereyim. Kötü firmalar da var iyi firmalar da. Ancak kesinlikle dünyada en başarılı mobil oyun ülkelerinden biri hatta en başarılısı demek yanlış olmaz. Devasa oyunlar çok kaliteli ekipler ve onlarca başarılı proje var hem de her türden. Puzzle türünün en iyi oyunu Türkiye'den. Hypercasual denen oyun türünün mucidi gibi bir şey Türkiye. Araba yarışı otobüs simülasyonu bulmaca kelime oyunu ne ararsanız en iyisini yapan bir ülke. Firmalar çok başarılı projelerin yaratıcısı. Genel olarak birçok firma fazla mesai yaptırıyor özellikle büyük firmaların çoğu. Ama Türkiye şartlarına göre gerçekten daha iyi maaş veriyor. Bilgisayar mühendisliği mezunuyum ve sınıfımda en çok maaş alanların çoğu oyun geliştirici. Ancak diğer işlerden daha yoğun çalışılıyor dediğim gibi. Kurumsal firmalardaki gibi bir yarı yatış yarı iş hiç söz konusu değil. Ufak ekipler oluyor genelde zaten onlarda da çok çok fazla sorumluluk düşebiliyor. Ha ben bunu seviyorum ama herkes sevmeyebilir. Sizi tatmin edecek oyun yaptığınızı hissettirecek güzel oyunlar yapan ekipler bulmak da mümkün. Büyük projelerde yer almak istiyorsanız kesinlikle bilgisayara yönelmelisiniz gibi bir durum yok yani bence. Ben de ilk başlarda sizin gibi düşünüyordum. Hayatımda mobil oyun oynamadım oynamam da pek. O yüzden kendi oynayacağım oyunlar yapmak istiyordum ve PC oyun sektörü hayalimdi. İnanın sektördeki %90 insanın hayali budur. Ama mobil oyunda çalışmak bir engel değil buna. Tam tersi bilgilerinizi arttırıp güçlenip bir yerden sonra aklınızdaki her oyunu programlayabilecek hale geliyorsunuz ve zaman buldukça kenardan bi şeyler daha yapacak gücünüz, bilginiz oluyor. Ve bu oyunu illa C++ unreal ile yapmak zorunda da değilsiniz. Özellikle tek kişi yapacağınız bir oyun için Unity gerçekten inanılmaz güçlü ve yeterli oluyor. Bu oyunu yapacak başka kafa dengi insanlar bulmanın yolu da yine mobil sektörde çalışmak oluyor. O yüzden ben mobil sektöre direkt olmaz gözüyle bakmamanızı, bu alanda iş ve oyun geliştirme tecrübesinin çok kıymetli olduğunu ve çok tatmin edici, eğlenceli olduğunu düşünüyorum. Yine bi sorunuz olursa elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım
Gerçekten cevabınız için çok teşekkür ederim. Yazdıklarınız benim için çok değerli. Büyük firmalara baktığımda veya büyük çaplı oyunlara baktığımda genelde c ++ ağırlıklıymış gibi geldi bana. Dediğiniz gibi pc oyunlarına yönelmek benim de hayalimdi fakat dediklerinizden sonra mobil oyun sektörüne bir göz atacağım. Peki unity şu an ne kadar popüler? Piyasada saygı gören motor mu?

Gerçekten cevabınız için çok teşekkür ederim. Yazdıklarınız benim için çok değerli. Büyük firmalara baktığımda veya büyük çaplı oyunlara baktığımda genelde c ++ ağırlıklıymış gibi geldi bana. Dediğiniz gibi pc oyunlarına yönelmek benim de hayalimdi fakat dediklerinizden sonra mobil oyun sektörüne bir göz atacağım. Peki unity şu an ne kadar popüler? Piyasada saygı gören motor mu?
Piyasada saygıyı bırakın direkt tekel :D Mobil oyunların %99 u (tutmuş büyük oyunlar da buna dahil) Unity ile yapılıyor. Mobilde büyük firmalar kendi motoru olan firmalar bile Unity kullanıyor (örnek riot games - lol mobili Unity ile yaptı). Mobil için inanılmaz performanslı ve yüksek kalite işler çıkartabiliyor. Bu gücü de sadece mobil ile sınırlı değil. Süper realistlik bir şey yapmadığınız sürece fazlasıyla yeterli olacaktır. Ha süper realistikte gerçekten kötü ona hiçbir lafım yok. PC oyunlarının %90-95 i C++ ile kendi motorlarını ya da unreali kullanıyor evet. O konuda haklısınız PC de bağımsız oyunlar daha çok Unity kullanıyor ama siz de bağımsız bir geliştirici olarak başlayacağınızdan yine işinizi fazlasıyla görür. Bir motoru öğrendikten sonra diğerine geçmek de zor değil ben Unreal ile de bir proje yapmıştım. Hani oyun programlama mantığı bir yerde her motor için aynı. Onu sağlam öğrendikten sonra Unreal'a da geçiş yapabilirsiniz şimdi Unity yi seçtim hayatım boyunca bunu kullancam gibi bi durum yok tabi ki.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı