Client <-> server mimarisi kaybolmayacak.
Client tarafta yazilan kodu da birileri yazmaya devam edecek.
AI Tool'lari ile bunun bir kismini otomatize edebilir, bazi tasarimlari koda dokebilirsiniz. Zaten bugün Figma'da tasarimcidan gelen herhangi bir icerik de CSS kodu ile geliyor.
Ama bu kodlarin projeye nereye nasıl yerlestirilecegi, hangilerinin nasıl modifiye edilecegi projenin programlama standartlarina ve Front-End mimarisine gore degisir.
Her kod generate eden Tool'dan bu kadar korkmayin. 2024 yilinda bir frontend developer 10 birim is tamamliyorsa 2014 yilinda 3 birim is tamamliyordu. Gelisen alet ve otomatizasyon isinizi elinizden almaz. Aliyorsa da sorun alette degildir.
Zaten AI ile meslegin tumuyle kaybolmasi absurt bir iddia.
----
Bu alanin esas sorunu AI falan degil. Türkiye'deki tum ıt is sahasi icerisinde "tester" ve "frontend" pozisyonu en az egitim gereksinimi ile alim yapan yer. O yuzden junior ilanlara saatler icinde binlerce kisi basvuruyor. Ben kendi sirketim icin junior frontend ilan açtım, 40+ yasinda muhasebeci de basvurdu, "yasim genc ama bilgisayar kurduyum" diyen 16 yasinda liseli de basvurdu. Saka degil bu dedigim. Korkunc bir yigilma var ve herkes todo App kodluyor
kimin GitHub'ina baksam todo App var.
Tum bu yigilmanin arasindan siyrilabilmek bence zor eger egitim ve tecrube yoksa. Online mecrada da durum ayni. Satte 5$-10$ bandinda Türkiye'deki projelerin cogunun frontendini kodlayacak Hint bulursunuz. Kimse microfrontend falan yapmiyor, grafiker ciziyor, birileri HTML CSS giydirip 2 network call yapiyor, bu kadar.