Web geliştirmenin geleceği hakkında düşünceleriniz nedir?

Yazdıklarınızdan gelecekte aktif bir dil olacağı ve belki de JS'nin yapay zekaya entegre olabileceği bir dil olacağı sonucunu çıkardım risk alıp yoluma devam edeceğim teşekkürler JS temellerini bitirip sonrasına bakacağım. Web mi başka yollar mı her halükarda JS öğreneceğiz anlaşılan kaybımız olmaz.

Client <-> Server mimarisi kaybolmayacak.

Client tarafta yazilan kodu da birileri yazmaya devam edecek.
AI tool'lari ile bunun bir kismini otomatize edebilir, bazi tasarimlari koda dokebilirsiniz. Zaten bugun Figma'da tasarimcidan gelen herhangi bir icerik de CSS kodu ile geliyor.

Ama bu kodlarin projeye nereye nasil yerlestirilecegi, hangilerinin nasil modifiye edilecegi projenin programlama standartlarina ve front-end mimarisine gore degisir.

Her kod generate eden tool'dan bu kadar korkmayin. 2024 yilinda bir frontend developer 10 birim is tamamliyorsa 2014 yilinda 3 birim is tamamliyordu. Gelisen alet ve otomatizasyon isinizi elinizden almaz. Aliyorsa da sorun alette degildir.

Zaten AI ile meslegin tumuyle kaybolmasi absurt bir iddia.

----

Bu alanin esas sorunu AI falan degil. Turkiye'deki tum IT is sahasi icerisinde "tester" ve "frontend" pozisyonu en az egitim gereksinimi ile alim yapan yer. O yuzden junior ilanlara saatler icinde binlerce kisi basvuruyor. Ben kendi sirketim icin junior frontend ilan actim, 40+ yasinda muhasebeci de basvurdu, "yasim genc ama bilgisayar kurduyum" diyen 16 yasinda liseli de basvurdu. Saka degil bu dedigim. Korkunc bir yigilma var ve herkes TODO App kodluyor Kimin github'ina baksam TODO app var.

Tum bu yigilmanin arasindan siyrilabilmek bence zor eger egitim ve tecrube yoksa. Online mecrada da durum ayni. Satte 5$-10$ bandinda Turkiye'deki projelerin cogunun frontendini kodlayacak Hintli bulursunuz. Kimse microfrontend falan yapmiyor, grafiker ciziyor, birileri html CSS giydirip 2 network call yapiyor, bu kadar.

Hocam peki hangi alanlarda yığılmanın az olduğunu düşünüyorsunuz? Genel olarak yazılıma ilgiliyim ve deneyimsiz-eğitimsiz-yeni başlayan birinin iş bulmasının nispeten diğer alanlara göre daha kolay olabileceği hangi alanların olduğunu düşünüyorsunuz?

Senior pozisyonlarda az. Juniorda her alanda var yigilma cunku 2 video izleyen kendini developer zannedip ise basvuruyor.

2 video izleyen kendini developer zannedip ise basvuruyor.
İlla ki karşılaşmışsınızdır hocam sizin şirkete de başvuran vardır, işe alanlar oluyor mu? ve dediğiniz gibi sektör de her alanda bir junior yığılması oluyor. Şans vermek gerekir mi?

İlla ki karşılaşmışsınızdır hocam sizin şirkete de başvuran vardır, işe alanlar oluyor mu? ve dediğiniz gibi sektör de her alanda bir junior yığılması oluyor. Şans vermek gerekir mi?

Gerekir tabi, kafasi calisan kendini cidden gelistirenler oluyor aralarinda bizde de var bir tane. Ama CV ye bakinca anlasilmiyor cunku cok jenerik seyler oluyor. Bir de ogrenirken bir noktada tikaniyorlar alt yapi eksik oldugu icin. Iyi egitim almis fakat bilgisiz birisi acigi daha hizli kapatiyor eger ayni azimdeyse.

Bir tanesi haftasonu Ingilizce ogrenmeye calisiyor oteki Zig ogreniyor mesela, vizyon farki da olusuyor. Ama roket atmiyoruz uzaya, her isi universite mezunu yapmak zorunda diye bir sey yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…