Web hosting ve domain nereden alınır?

Enes1414

Hectopat
Katılım
21 Kasım 2018
Mesajlar
51
Arkadaşlar merhaba, sormam gereken bir kaç soru var:
  1. ASP.NET MVC ve MsSQL ile geliştirdiğim bir projem var. İnternete yüklemek için hangi siteden domain ve sunucu almalıyım?
  2. Node.js ve MySQL ile geliştirdiğim bir projem var. İnternete yüklemek için hangi siteden domain ve sunucu almalıyım?
  3. Bir siteden domain aldım. Direkt olarak email hesabı oluşturabilir miyim? Yoksa sunucu da almam gerekir mi?
  4. Domain ve sunucu alma ile ilgili güncel bir eğitim videosu var mı?
Teşekkür ederim, iyi günler.
 
domain ve sunucuyu ayrı firmalardan alabilirsiniz. hem domain hem sunucu hem de mail hizmeti satan firmalar var. çoğu da böyle fakat hepsi için ayrı ayrı firmalarla çalışmak yarın öbür gün domaini başka bir yere taşımak isterseniz size kolaylık sağlar.

domain kayıt için name, namecheap en popüler firmalar diye biliyorum. uzun süre namecheap kullandım bir sorun yaşamadım.

ücretsiz mail hizmeti için yandex kullanabilirsiniz. domaininiz mail kayıtlarını yönlendirip kullanabiliyorsunuz. uzun süre kullandım bir sorun yaşamadım.

dns olarak cloudflare kullanabilirsiniz. daha önce harici dns kullanmadıysanız domain ile ilgili her ayarı yaptığınız ortak panel gibi düşünebilirsiniz. domain kayıt ettiğiniz firmaya cloudflare adresinizi giriyorsunuz. bu aşamadan sonra mail yönlendirmeleri, sunucu yönlendirmeleri gibi her işlemi cloudflare üzerinden yapıyorsunuz. domain firmaların kendi dns serverları sorun yaşayabilir fakat cloudflare hem ücretsiz hem de bu alandaki en köklü firmalardan biri.

asp.net ve mssql için eskiden windows şarttı. asp.net core şu an için linux üzerinde kullanmak kolay fakat sql server hakkında bir bilgim yok. windows sunucuyu vultr üzerinden açabilirsiniz. fiyat performans olarak oldukça iyidir. yalnız sql server lisansını nasıl çözersiniz bilmiyorum. belki azure üzerinden ucuza managed sql server bulmanız mümkün olabilir.

nodejs ve mysql için herhangi bir firmadan linux sunucu kiralayıp kurulum yapmak en yaygın yöntem. digitalocean, vultr, linode, scaleway gibi firmaları araştırabilirsiniz. sunucu kiralamadan hosting modeli ile de artık nodejs çalıştırmak mümkün fakat hiç denemedim. cpanel bazlı hostinglerin çoğunda artık nodejs desteği de var ama php kullanmak kadar kolay değil, harici sunucu çok daha kolay.

domain almak zor bir işlem değil, yanlış yapabileceğiniz pek bir nokta da yok. istediğiniz firmadan alıp dns yönlendirme ile cloudflare'e geçirebilrisiniz. cloudflare için bir çok video youtube'da vardır. yukarıdaki saydığım tüm firmalar için de sunucu oluşturma videoları internette vardır hepsi popüler firmalar. nodejs mysql vs. kurulumu zaten hepsinde aynı. ubuntu 20 nodejs kurulumu vs diye aratınca çıkar muhtemelen.
 

Geri
Yukarı