Web Programcılığına Nereden Başlanmalı?

Josquas

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Ben bilişim okumak istiyorum ve bu konudada oldukça merakım var. Öncelikle çok bilmeden HTML öğrendim. Ama benim asıl istediğim web programcılığı sizce hangi dil ile başlamam gerekir. HTML öğrenmemin bana gelcekte katkısı olur mu ? Şimdiden teşekkür ederim.

Ve şunuda ekliyeyim bildiğim iki dil var biri HTML diğeri ise Phyton. Phyton'un yararlı olacağını düşünmüyorum ama umarım HTML bana yararlı olur.

HTML / CSS / PHP => Bu 3 lü combo bir site için olmazsa olmazlardan. Eğer HTML olmasa sitenin kendisi olmaz. Eğer CSS olmasa sitenin görünümü ( tasarımı ) diye birşey olmaz. Eğer PHP olmasa site beynini kullanamaz.

HTML: Site görünümünü yani taslağını oluşturur ve bu gerçekten önemlidir. Çünkü HTML kullanmamak siteyi oluşturmamaktır. Mesela insan vücudunu kemikler destekler bu HTML olarak örneklendirilebilir.

CSS: Siteyi HTML ile yaptıktan sonra onu şekillendirmek ve güzelleştirmek yani tasarımını yapmak için kullanılır ki bunu da bilmemek sitenin iğrenç bir görünümü olacağı anlamına gelir. Bunu da insan vücudunda ki ete, deriye falan filan benzetebiliriz.

PHP: PHP olmazsa kullanıcılar sadece bir tasarım görür. Fakat bu devirde ben sadece tasarımı yapıp siteye atan bir yazılımcı görmedim. PHP yoruma dayalıdır. Yani sen bir işlem yaparsın diyelim 1 + 1 i toplatmak istersin burada PHP devreye girer. İlk önce ilk parametreyi yani 1 i alır sonra 2. parametreyi üstüne ekler. yani sana sonucunu 2 döndürür fakat bunu ne CSS de nede HTML de yapabilirsin. Bu şekildeki Yorumsal olaylara PHP bakar.

Bu 3 dili bilmek bir siteyi yapmaya yeter.

Bunun haricinde sitenin dinamik görünümü için: JavaScript gibi bir dil kullanılır fakat bu dil gerçekten çok zordur ( bana göre ) fakat kütüphaneler yardımı ile mesela jQuery ile bu dil çok kolaylaşır. Fakat bu dili bilmen ( android de bir oyun yapmıyorsan ) gerekmez. Ama illaki benim sitem dinamik olsun diyorsan jQuery'i araştırmanı öneririm.

Kısacası bilmen gereken 3 tane dil var. HTML / CSS / PHP

İyi günler :) .

Melih Bey'in de yazdığı gibi html ve css bu işin temeli,olmazsa olmazı.Html'in bugüne kadar gelen çeşitli versiyonları var,bunlar arasındaki farkı iyi anlamanı tavsiye ederim.Günümüzde herşey günden güne geliştiği gibi web tasarımda günden güne gelişiyor.Web sayfaları artık responsive(duyarlı) dediğimiz yapıya doğru kayıyor.Responsive tasarıma kısaca hazırladığımız web sayfalarının masaüstü,mobil vb farklı cihazlarda en iyi şekilde görünmesini sağlamak diyebiliriz.Bunun için Bootstrap gibi çok kullanılan Css kütüphaneleri var.Eğer profesyonelleşmek istiyorsan bunlarada göz atmanda fayda var.Bunların yanında web programlamayı düşündüğün için javascript'i ve jquery gibi javascript kütüphanelerini bilmende fayda var,çünkü bunlara işin düşecek.Web programlamada en çok kullanılan iki sistem var.Birincisi Php,diğeride Asp.net. Php'yle çalışmadığım için yorum yapamayacağım.Asp.net Microsoft firmasının ürünü.Bunun için .net framework vb sistemlerin çalışma mantığınıda bilmen lazım.Şöyle bir avantajı var. .net'in dillerinden birini bilirsen bununla sadece webde değil masaüstü,mobil vb platformlarda da yazılım geliştirebilirsin..

Son düzenleme:
HTML CSS PHP iyi bir seçim olacaktır, ancak öncesinde web'in mantığını öğrenmek, yazdığımız kodlar nasıl çalışır, web server bunları nasıl yayınlar v.b. şeyleri basit anlamda kafada oturtmak gerekir. Mesela hangi server side dilde yazarsan yaz kullanıcının ekranına sadece HTML/CSS/JS basılacağını bilmek gibi. Bu temeli kafada oturttuktan sonra HTML CSS, algoritma temellerini ve PHP temellerini öğrenmek geliyor. Sonrasında ise kendine küçük projeler üretip, bunları yapmaya çalışarak, google'ın da desteği ile yaptıkça öğreneceksin zaten. Araştırmak da bu işin temeli.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı