Web programlama ve veri tabanı önerisi

Golden.Nyks

Decapat
Katılım
7 Haziran 2022
Mesajlar
2.217
Çözümler
11
Başlık biraz garip oldu ama webde program yazmaya başlayacağım, bildiğim dot net, ASP.NET, PHP, Java, Python, Node.js ile yapılabiliyor, bu aralar hangisi daha çok kullanılıyor hangisini tercih etmeliyim? Bir de bunun yanında güncel veri tabanı olarak ne kullanılabilir zamanında MSSQL ile projeler yapmıştım, dotnet, aspnet üzerinde çalışırsam MSSQL daha kolay olur ama artık şirketler ve birçok yer ilişkisel veri tabanları yerine ilişkisel olmayan veri tabanları kullanılıyor diye biliyorum, ayrıca bu ilişkisel veri tabanları ilişkisel olmayanlara göre daha fazla kaynak tüketiyor.
 
Ben websitelerimi Next.js kullanarak yapıyorum. HTML, CSS ve JavaScript bilmen yeterli. Veritabanı olarakta Supabase öneririm eğer Next.js kullanacaksan. Onun dışında tabii ki farklı alternatiflerde var, örneğin ben bazı projelerimde ön yüzü Next.js, arka yüzü Node.js (MongoDB ile birlikte) ile yapıyorum.
 
Son düzenleme:
Web programı dediğin nedir? Website mi yapacaksın?
Soru açık yeterince. Web application işte.

Konu sahibi için;
Ağırlıklı olarak js ve/veya typescript kullanılıyor dil olarak. Back-end ağırlıklı olarak Node.js tercih ediliyor. Front end için React, Flutter vb şeyler kullanılıyor. Şu sıralar baya React projesi görüyorum.

Ben tercihimi PHP/Laravel'den yana kullanıyorum. Sunduğu kolaylıklar ve sağlam yapısı sağolsun. Salt PHP tavsiye etmiyorum, yapılmış baştan yapmak gerekiyor. Güvenli ve bug free app yazmak zor oluyor ne yazık ki. Ek olarak Inertia kullanıp React vs de kullanabilirsin front-end için Laravel'le birlikte. Geliştirme kolaylığı açısından seviyorum Laravel'i. Next.js kullanıp component librarylerinden falanda yararlanabilirsin.

Araştır, hangisi ihtiyaçlarına daha çok uyuyorsa, onu tercih et. Herkes en çok kullanıyor diye library/framework seçilmez.
 
Soru açık yeterince. Web application işte.

Konu sahibi için;
Ağırlıklı olarak JS ve/veya typescript kullanılıyor dil olarak. Back-End ağırlıklı olarak Node.js tercih ediliyor. Front end için React, Flutter vb şeyler kullanılıyor. Şu sıralar bayağı React projesi görüyorum.

Ben tercihimi PHP/Laravel'den yana kullanıyorum. Sunduğu kolaylıklar ve sağlam yapısı sağ olsun. Salt PHP tavsiye etmiyorum, yapılmış baştan yapmak gerekiyor. Güvenli ve bug Free App yazmak zor oluyor ne yazık ki. Ek olarak ınertia kullanıp React vs de kullanabilirsin Front-End için Laravel'le birlikte. Geliştirme kolaylığı açısından seviyorum Laravel'i. Next.js kullanıp component librarylerinden falanda yararlanabilirsin.

Araştır, hangisi ihtiyaçlarına daha çok uyuyorsa, onu tercih et. Herkes en çok kullanıyor diye library/framework seçilmez.

Teşekkürler hocam, zaten ben de önden bilgi sahibi olmak için konuyu açmıştım, araştırma yapıp işe girişeceğim.

Peki hocam .NET framework'ü nasıldır?

@298784 @TheAny
 
Son düzenleme:
ASP.NET güzel bence. Yine React vb Front-End libraryleri ile kullanabilirsin.

Teşekkürler hocam, çok yardımcı oldunuz. Aslında üniversite boyunca epey salmıştım, şimdi toparlamaya çalışıyorum. Veri yapıları, algoritma ve programlama mantığı ve temel konulara hakimim. Kodları okuyup anlayabiliyor, neyin ne olduğunu kavrayabiliyorum. Matematik ve mantığım da iyidir. Veri tabanına bağlı masaüstü uygulamaları, otomasyon projeleri ve çeşitli küçük projeler geliştirdim ayrıca modelleme ve oyun programlama yapay zeka ile de uğraştım. Ancak, hepsi temel seviyede kalmış gibi hissediyorum. Bu nedenle, web geliştirme ile başlayıp daha sonra mobil uygulama geliştirmeyi öğrenmeyi düşünüyorum. Kendimi geliştirmenin en iyi yolu projeler yapmak olduğunu düşündüm.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı