Web site için hangi programlama dilleri kullanılmalı?

Çok saçma tavsiyeler var. Yeni başlıyorsanız HTML ve CSS'de bir süre alıştırma yapıp gerçek bir altyapı edinin. İkisi de bir haftada öğrenilecek basit şeyler fakat ciddi anlamda üstünde durun çünkü ileride incik cıncık bilgilere çok ihtiyacınız oluyor. CSS'i bitirdikten sonra nihai bir seçim yapmanız gerek. Ya ön yüz geliştiricisi, ya arka yüz geliştiricisi ya da her ikisi birden?

Eğer ön yüze odaklanacağım diyorsanız CSS sonrasında JS'i hatim edecek, hafız olacak şekilde bitireceksiniz. Akabinde fark edeceksiniz ki animasyonlarınız şekillenmiş, site göze hoş gelmiş. Sonrasında amacınız ön yüz olduğu için ön yüzün en temeli olan ve halihazırda öğrenmiş olduğunuz CSS bilgilerinizi geliştireceksiniz, nasıl peki? Tabii ki frameworkler ile. Şuan halihazırda yaygın olan istediğiniz herhangi bir CSS frameworkünü (bootstrap, tailwind, bulma...) yine hafız olacak şekilde bitireceksiniz. İşin iyi yanı birini gerçekten bitirdiğinizde diğerine geçebilirsiniz, yani her dilde olduğu gibi CSS'de birçok etkili kullanım biçimi sunuyor.

Eğer arka yüze odaklanacaksanız ön yüz hakkında fazla kaygılarınız olmasın. Gerçekten bir back-end developer olmak istiyorsanız kendi kendinize yapacağınız örnek uygulamalarda ön yüze pek aldırmayın, işlevselliği ön planda olsun sizin için. Fakat motive olmak için elbette ön yüzü de elinizden geldiğince iyi çıkartın. Temelde HTML ve CSS hafızı olduktan sonra yine ön yüzdeki gibi JS'e hatmediyoruz. Bu sefer JS'e daha teorik hatmediyoruz sadece. JS bilgisini köküne kadar edindikten sonra ciddi yol ayrımları karşımıza çıkıyor. Öncelikle sitemize gerçek anlamda işlev katmak, veritabanı bağlantısını yapmak, tarayıcı çerezlerini oturumlarını ayarlamak gibi işlemleri yapmak için önünüzde birden fazla yol var. Bugün en popüler ikisini örnek vermek gerekirse ya PHP kullanarak kendi lokal servisinizde bir sunucu geliştireceksiniz ya da NodeJS kullanarak aynı şekilde bir sunucu geliştireceksiniz. İkisi arasındaki fark bence isimlerinden de belli olduğu gibi birisi JS dili ile yazılıyorken diğeri PHP dili ile yazılır. Genel bir yargı olan "Yazılımcı adam PHP'yi hatmedecek abi" yargısı kısmen yanlış. Kısmen diyorum çünkü NodeJS'e yönelecek dahi olsanız iş hayatına atılmak gibi bir planınız varsa PHP'nin popüleritesi sizi dürtecek. Daha yalın bir dil olduğundan insanlar seviyor .Her neyse, PHP ya da NodeJS seçiminiz ne olursa olsun PHP'yi de JS'i de kitap gibi bilmeden bu seçimi yapmayın. Çünkü zar atmak gibi olur.

Eğer PHP'yi seçecek olursanız yine dallı budaklı bir seçim ekranı sizi karşılar, PHP'yi öğrendikten sonra lokal sunucunuzu gerçek bir sunucuya geçirmek istediğinize size PHP tarafında en çok yardım edecek olan PHP frameworkü Laravel'dir. Laravel'i örnek olsun diye söylüyorum, günümüzde Laravel gibi popülerlik kazanmış bir sürü PHP frameworkü var. İster Laravel öğrenirsiniz, ister CodeIgniter, ister yii. Sonrasında bilginizi geliştirmek size kalmış.

Eğer ben NodeJS tarafını seçip sunucumu öyle kuracağım derseniz nispeten daha marjinal bir seçim yapmış olursunuz. NodeJS son dönemde fazlaca yaygınlaştı. NodeJS ile PHP'de yaptığınız her şeyi yapabilir, oturum düzenleyebilir, çerez yönetebilirsiniz. Bununla beraber JS odaklı gideceğinizden yönlendirmelerinizde, veritabanı işlerinizde, güvenliğinizi sağlarken, API'lar oluştururken size yardım edecek birçok JS frameworkü eşlik edecek.

Anlatabileceğim en yalını bu sanırım. Bunun yanında değinmediğim bir sürü şey var. ReactJS, Angular, NextJS, AdobeXD, Sketch ve yazdıktan sonra değinmediğime pişman olduğum fakat düzenlemeye üşendiğim Python, asp.net gibi arka uç geliştirmeye yardımcı ek diller gibi. Fakat bilmeyen bir insana sürekli bilmediği şeyler sayıp anlatmaya çalışmanın anlamı yok. Bunları zaten piyasaya girip bir yazılım dilini öğrendikten sonra frameworklerini araştırdığınızda karşınıza alacaksınız. Ben şahsen JS bazlı gittiğim birisi olduğumdan yazı biraz taraflı olmuş olabilir, PHP'ci arkadaşlarım kusuruma bakmasın :D

Birden çok dille yapılabilir. Sen hangisini biliyorsun?
HTML, CSS bilmen şart üstüne de PHP, Node.js, Django, C# gibi dillere ihtiyacın var.
Uçmuşsunuz. Düzenlemenizi yok sayıyorum böyle yazdığınızı varsayıyorum yine uçmuşsunuz. Önce söyleyeyim Django ve NodeJS dil değil framework, dil demişsiniz. Dediğinizin aksine ne Django'ya ne C#'a zerrece ihtiyacı yok. Yeni başlayan birine verilebilecek en kötü tavsiyeyi vererek bizi aydınlatmışsınız, sağolun.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı