Web sitesi nerede denenebilir?

Merhaba arkadaşlar. HTML ve CSS öğrenmeye başladım. Oluşturduğum kodları denemek amaçlı nasıl bir yöntem izlemeliyim? Giriş yapma, kayıt olma, databaselerin sorunsuz çalıştığını denemek için ne yapmalıyım? İllaki hosting ve domaine para ödemem mi gerekir?

Merhaba arkadaşlar. HTML ve CSS öğrenmeye başladım. Oluşturduğum kodları denemek amaçlı nasıl bir yöntem izlemeliyim? Giriş yapma, kayıt olma, databaselerin sorunsuz çalıştığını denemek için ne yapmalıyım? İllaki hosting ve domaine para ödemem mi gerekir?

Hayır. Bilgisayarına xampp kurabilirsin. Local de test edebilirsin.

Sadece sen test edeceksen evet xampp mantıklı bir hamle olacaktır, fakat birden fazla insanın denemesini istiyorsan. Sunucularını, veritabanını, giriş çıkış kontrollerini, trafiği denetlemek istiyorsan o zaman bir domain ve hosting gerek. Ama almak zorunda mısın hayır değilsin. Zaten sana bedava hosting hizmeti veren siteler mevcut. "Netlify, Vercel" gibi sitelerden siteni test edebilirsin.

Valla şu sıralar boşluktayım her söylediğim söz her kurduğum çümle sanki boş anlamsız ve değersiz gibi hissediyorum. Umarım dediklerimden "Ya ne anlatıyor bu" dememişsindir. Umarım yardımcı olmuşumdur.

Sadece sen test edeceksen evet xampp mantıklı bir hamle olacaktır, fakat birden fazla insanın denemesini istiyorsan. Sunucularını, veritabanını, giriş çıkış kontrollerini, trafiği denetlemek istiyorsan o zaman bir domain ve hosting gerek. Ama almak zorunda mısın hayır değilsin. Zaten sana bedava hosting hizmeti veren siteler mevcut. "Netlify, Vercel" gibi sitelerden siteni test edebilirsin.

Valla şu sıralar boşluktayım her söylediğim söz her kurduğum çümle sanki boş anlamsız ve değersiz gibi hissediyorum. Umarım dediklerimden "Ya ne anlatıyor bu" dememişsindir. Umarım yardımcı olmuşumdur.
Estağfurullah hocam teşekkürler. Xampp'ta CSS ve Java dosyalarımı çalıştıramıyorum sadece HTML olarak sayfamı görebiliyorum dediğiniz siteleri de deneyeceğim.

Yoo gayet doğru söyledin dostum. Katılıyorum.

Yukarıdaki güzel mesajlara ek olarak alternatif ve biraz bilgi vereyim. Web site ve uygulamalarını temel olarak ikiye ayıracak olursak şu şekilde ayırabiliriz:

Client-side: Sadece kullanıcıda çalışacak olan sayfalar. Mesela bir hesap makinesi için sunucu tarafında işlem yapmaya gerek olmaz. Ya da bir portfolyo sayfası hazırlarsanız yine aynı şekilde sunucuda işlem gerekmez. Bu tarz sayfalar genellikle sadece HTML, CSS ve JS kullanır. O zaman static hosting dediğimiz, sadece dosyaları gönderme özelliğine sahip servisleri kullanabilirsiniz. Bunlar piyasada bolca ve ücretsiz olarak var. Örnek:
  • Cloudflare Pages
  • Github Pages
  • Gitlab Pages.

Server-side: Sunucu tarafında işlem yapılmasını gerektiren siteler. Mesela kullanıcı girişi olan, içerik kaydetme özelliği olan, forum, sosyal medya, mesajlaşma uygulamaları gibi siteler. Bunlarda önceki söylediğim dillerin yanında JS(NodeJS diye geçer), TS, Python, PHP, C# gibi diller de kullanılır. Bunlar için ise işlem gücüne sahip sunucular gerektiğinden genellikle paralıdır. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bu servisler var:
  • Amazon AWS (kullanırken dikkatli olun, gözünüzden kaçan birşey olursa ay sonunda parasını isterler)
  • Microsoft Azure (öğrenci hesabıyla girerseniz güzel özellikler var)
  • Oracle ve Google'ın da bu tarz ücretsiz hizmetleri var diye biliyorum.
  • Glitch
  • Bir de, bir aralar InfinityFree diye bir platform vardı, şu anda ne halde bilmiyorum ama ona da bakabilirsiniz.

Tabi bunların hepsi internete açacağın siteler için. Eğer sadece offline olarak kendin deneyeceksen o zaman benim bir zamanlar kullandığım Microsoft IIS vardı. Ve yine arkadaşların dediği gibi XAMPP kullanabilirsin. Bu kısım kullandığın dile göre değişir.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı