Web sitesinde yapay zeka kullanılabilir mi?

cankurt225

Hectopat
Daha fazla  
Selamlar bir hafta önce makine öğrenimine başladım web geliştirme ile ilgili pek bir şey bilmiyorum. Python biliyorum. Merak ettiğim şey ise web sitesinin formlarından veya başka özelliklerden gelen cevapları bir yapay zekaya girdi olarak vererek kullanıcıya çıktı verilme işlemi yapılabilir mi? Yani kısaca web sitesinde yapay zeka yazılabilir mi veya kullanılabiliyorsa nasıl ve hangi araçlara yapılıyor? Yoksa yapay zekayı Python ile yazılıp siteye mi ekleniyor. Bu sorularıma cevap arıyorum yardımcı olursanız teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, web sitesini hangi diller ile oluşturduğuna bağlı. Örneğin ilkel diyebileceğimiz PHP gibi bir dil kullanırsan yapay bir zeka oluşturman olanaksız. Fakat Java gibi Python gibi entegre diller ile oluşturursan tabii ki istediğin yapay zekayı oluşturabilirsin.

Python konusunda çok bilgim yok ama temel mantığı şu şekilde olabilir: Yaptığınız sitenin amacına göre kullanıcının girdiği veriyi analiz edip cevaplar. Yani cümleleri içerdikleri kalıplara göre ayırır. Mesela herhangi teknolojik cihaz satan bir sitemiz var gibi düşünelim. Kullanıcı "A001 modeli hakkında bilgi almak istiyorum." cümlesini kullanırsa buradan ürün modelini ve isteğini çıkaracak. Daha sonra bazı anahtar kelimelerle uyuşma oranına göre işlemleri yapacak. Bunu siteye gömmeye gelirsek Flask kullanarak siteyi Python üzerinde yazıp çalıştırabilirsin.

Kullanilir tabi. Recommendation sistemleri, Apriory analizleri, kullanici davranis paternleri analizi, NLP vs pek cok seyi web sitelerinde kullanirsin.

Ben zamaninda kullanicinin mouse hareketlerinden hangi content'e daha cok ilgi duydugunu analiz eden bir projede calistim. Ona gore reklam ve urun motivasyonu gelistiriyorduk. Burada yazamayacagim pek cok analiz mumkun.

PHP ile yazilamaz diye bir sey yok, Turing complete bir dille yazilan her sey Turing complete baska bir dille yazilabilir. Python'da library ve community destegi daha yaygin, o kadar.

Kullanilir tabi. Recommendation sistemleri, Apriory analizleri, kullanici davranis paternleri analizi, NLP vs pek cok seyi web sitelerinde kullanirsin.

Ben zamaninda kullanicinin mouse hareketlerinden hangi content'e daha cok ilgi duydugunu analiz eden bir projede calistim. Ona gore reklam ve urun motivasyonu gelistiriyorduk. Burada yazamayacagim pek cok analiz mumkun.

PHP ile yazilamaz diye bir sey yok, Turing complete bir dille yazilan her sey Turing complete baska bir dille yazilabilir. Python'da library ve community destegi daha yaygin, o kadar.
Python konusunda çok bilgim yok ama temel mantığı şu şekilde olabilir: Yaptığınız sitenin amacına göre kullanıcının girdiği veriyi analiz edip cevaplar. Yani cümleleri içerdikleri kalıplara göre ayırır. Mesela herhangi teknolojik cihaz satan bir sitemiz var gibi düşünelim. Kullanıcı "A001 modeli hakkında bilgi almak istiyorum." cümlesini kullanırsa buradan ürün modelini ve isteğini çıkaracak. Daha sonra bazı anahtar kelimelerle uyuşma oranına göre işlemleri yapacak. Bunu siteye gömmeye gelirsek Flask kullanarak siteyi Python üzerinde yazıp çalıştırabilirsin.
Peki bunu javascript ile yapabilirmiyim. Yani sitemde daha çok böyle müşteri konuşmaları değil de daha çok bir yapay zeka uygulaması gibi bir şey.

Yani bunu nasıl hangi araçlarla yapabilirim bilgi verir misiniz ?
Merak ettiğim şey makine öğrenimi veya derin öğrenme ile oluşturduğun modeli oraya nasıl entegre ediyorsun ?

Son düzenleme:
Peki bunu javascript ile yapabilirmiyim. Yani sitemde daha çok böyle müşteri konuşmaları değil de daha çok bir yapay zeka uygulaması gibi bir şey.

Yani bunu nasıl hangi araçlarla yapabilirim bilgi verir misiniz ?
Merak ettiğim şey makine öğrenimi veya derin öğrenme ile oluşturduğun modeli oraya nasıl entegre ediyorsun ?
Mikroservislerle.

tabiki kullanilabilir yapay zeka dedigimiz olay aslinda sinir agi mantiginda calisir datalar uzerinden cekilen sorgular uzerine bir algoritma gelistirebilirsiniz ister bunu kendi sql uzerinden yapabilirsiniz bu kendi kendine ogrenme diyebiliriz isterseniz cookie uzerinden kullanicilarinizin nelerden hoslandigini algilayip onlara ozel icerikler sunan bir algoritma gelistirebilirsiniz isterseniz big data dedigimiz datalar uzerinden ilgili konu veya arastirmalara gore arastirma yapan sistemler gelistirebilirsiniz..... burda onemli olan datalarin yorumlanmasi bunu pc kendi kendine yapamaz o yuzden bunu sizin gelistirmeniz gerekmektedir hazir konseptlerde var kendiniz de gelistirmeye calisabilirsiniz ..... en basitinden
sitenizde urunler olsun ve bu urunlerin en cok hangisine giris yapilmis bunu tututup gunun urunu gibi bir algoritma gelistirelim nasil yapariz bunu oncelikle bu verilerinizin tutullmasi gerekir ozaman sql inizde yeni bir alan olmali ve bu alan beyin lob sistemi gibi verileri tutmali bu veriler de bir fonksiyon ile tutulur ornegin x urunune girdiginde hangi saat de hangi tarihde kim girdi x uyesi girdi y uyesi girdi gibi tum kayitlar tutulur bu bize data olarak gelecektir bunu yorumlamak ve diger datalarla capraz bag yaparak farkli sonuclar cikartmak tamamiyle algoritmaya bagli buda oturup uzerinde kurulmasi gerken bir sistem simdi en basit versiyonnu yapmistik ne yapicaz bu urunleri alicaz ve sorgu yazicaz bize sonuclar gelmeye basliycak
x-y tarihlerinde z urunune giren saysisi 100
iste elinde altin niteliginde bir bilgi bu bilgiyi istedigin gibi kullanabilirsin musterilerine suna bilir istersen urun sahibi magazaya bilgi donebilir bu datalardan para kazanabilirsin
bunun icin backend bilginin olmasi lazim backend bu verileri alip frontend tarafina yansitir gibi isler mantik

Technopat Haberler

Geri
Yukarı