WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR hatası nasıl çözülür?

İşletim sistemi
Windows 11

Alphorium

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
EVGA RTX 3060 TI
Adata Xpg 8gb Ddr4 3200mhz Gaming Soğutuculu Cl16 Bellek (2 TANE)
ASUS B450M K-II
AMD RYZEN 3600X 3.6 GHZ
RAM
Adata 8x2 3200MHz
SSD veya HDD modeli
Samsung 970 evo plus 500gb
Ekran kartı
Gtx 1060 6GB
Anakart
ASUS B450M k-ıı
İşlemci
AMD Ryzen R5 3600X 3.6GHz
Merhaba hemen konuya giriyorum 1 aydır mavi ekran yiyorum her türlü testi yaptım hiçbir şey çıkmadı. Windows 10 da çöküyordu ve mavi ekranda kalıyordu %0 da kalıyor ilerlemiyordu. W11'e geçtim hala mavi ekran bu sefer çöküp yeniden başlıyor. Minidump klasörü yok, 1 aydır çözüm bulamadım, her parçayı söküp taktım, kabloları çıkartıp taktım, format bile attım, sonuç aynı sebebini hala bulamadım.

* Bu hata genelde donanımsal oluyor.

* BIOS güncel mi? Değilse güncelleyin.

* BIOS'ta işlemci veya RAM için herhangi bir overclock yaptınız mı? Yaptıysanız geri alın. Hatta ASUS anakartlarda sanırım Load Defaults tuşu F5'ti. F5'e basıp evet deyin ve BIOS ayarlarını sıfırlayın.

* İşlemciniz ısınıyor mu? Mesela BIOS ekranında, Windows'ta boşta ve oyunlarda kaç derece?

* İşlemcinin soğutucusunu / vidalarını çok sıkıyor veya gevşek takıyor olabilir misiniz?

* Çok sıkıysa soğutucu blok işlemciye baskı uyguluyor olabilir. Özellikle çok sıkı takıldığında bu problem yaşanıyor. Bunu bir kontrol edin. Ayrıca, işlemci pinlerinde herhangi bir yamukluk var mı?

* Chipset sürücülerinden de kaynaklanabiliyormuş. Eski sürücüyü denetim masasından (AMD Chipset Software) silip güncel 23 Mayıs sürücüsünü AMD sitesinden indirip kurun. https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b450

* Sürekli sadece bu hata mı geliyor? WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR

* PSU'da da bir problem olabilir. İşlemcideki yetersiz güç beslemesinden de kaynaklanabiliyor bu problem.

* Tüm testleri yaptım demişsiniz. Hangi testleri yaptınız? Memtest86 yaptınız mı mesela?

* Düşük ihtimalle SSD, HDD gibi donanımlarda da problem olabilir.

* Minidump'un oluşması için "küçük bellek dökümü" seçmeyi denediniz mi? Minidump Dosyalarını Paylaşın

Son düzenleme:
BIOS güncel.
Overclock yapmıştım fakat Default'a aldım tekrardan.
İşlemci stress test yaptım bugün 81 derece
Stok soğutucumu 4 ay önce değiştirdim kendim monteledim vidalarından emin değilim nasıl öğrenceğim fazla sıkıp sıkmadığı mı?
Chipset yükledim bu arada silip.
Evet sadece WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR hatası geliyor.
PSU 2 yıldır var bir sorun olmadı yeni taşındığımız yerde başladı bu sorun 1 prizi 2 farklı 3'lü prize ayırdık 2 PC bağlı onunla kaynaklı olabilir mi?
Memtest yaptım ama Windows'ta bulunan Memtest 3. taraf bir program ile hiç denemedim
SSD benchmark test yaptım fakat bir sorun çıkmadı.
Son olarak minidump zaten küçük dökümde ve direk %systemroot%\minidump klasörü yok oluşmuyor

Saniyesi ile atıyorum, sıkma konusunda şunu izleyebilirsiniz:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

* Sisteme gücü mümkünse kullanılmayan, ayrı bir prizden verin.

* Windows'un kendi bellek tanılaması da fena değil ama Memtest86 kadar etkili değil maalesef.

Yorumunuz için teşekkür ederim bu arada şu bilgiyide vereyim şu ana kadar deneyimlediğim tek oyunda çöktü "Rust" oyunu sildim tekrar yükledim fakat düzelmedi eskiden normaldi fakat nedensiz şekilde başladı ve sadece bu oyunu oynarken veriyor mavi ekran önce oyun donuyor Alt+Tab atılmıyor sonra sesler gidiyor ve en son mouse imleci donup PC mavi ekran veriyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı