WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR veren RX 580 sistem oyunlarda kilitleniyor

estals00

Decapat
Merhaba,

Bilgisayarımda sık sık WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR hatası ve mavi ekran (BSOD) sorunları yaşıyorum. Özellikle Valorant’ta maç başında karakter seçerken ve Roblox’ta oyun açılır açılmaz mavi ekran oluşuyor. Bunun yanında bazı oyunlarda (Valorant ve Roblox dışında) da mavi ekran veya sistem kitlenmesi gözlemledim.

Sistemim:

• CPU: Ryzen 3 3100
  • GPU: RX 580
  • RAM: 16 GB Samsung M378A1K43CB2-CRC (çift kanal, slotları tek tek test ettim, RAM sağlıklı)
  • Anakart: Gigabyte A520M-K V2, BIOS güncel
  • PSU: 500W
  • Overclock / Undervolt yok
  • XMP açık/kapalı denedim

Gözlemlerim ve ek bilgiler:

1. Stres testleri (OCCT CPU / RAM / GPU / VRAM Full Test) sırasında sistem mavi ekran vermiyor ama tamamen kitleniyor ve hiçbir girişe tepki vermiyor. Bu, sistemin yüksek yük altında donanım stabilite sınırına ulaştığını gösteriyor.
  2. Dump dosyaları oluşturulamıyor; “Dump file creation failed” hatası alıyorum. Bu nedenle hatanın tam kaydı mevcut değil.
  3. Sistem bazı mavi ekranlarda reboot etmiyor, sadece kitleniyor.
  4. Mavi ekran sonrası bazı durumlarda tüm fanlar %100 hızla çalışıyor.
  5. Hata mesajları:
    • “The system has rebooted without cleanly shutting down”
    • Kernel 41 hatası her zaman çıkmıyor; çoğu zaman sistem kitleniyor.
  6. Sorun özellikle oyunlarda ani yük artışı ile tetikleniyor.

Sorularım / Destek Talebi:

• Bu hataların nedeni donanım (PSU, VRM) mı yoksa yazılım/driver (GPU/CPU/DirectX/OpenGL) kaynaklı olabilir mi?
  • Dump alınamadığı için sorunu detaylı göremiyoruz; bu durumda önerilen çözüm adımları nelerdir?
  • Roblox ve Valorant’ta özellikle oyun açılır açılmaz mavi ekran oluşmasının olası sebebi nedir?

Bu sorunları çözmek için teknik önerilerinizi rica ediyorum.
Chatgpt tarafından oluşturulmuştur.

Merhaba,

Bilgisayarımda sık sık WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR hatası ve mavi ekran (BSOD) sorunları yaşıyorum. Özellikle Valorant’ta maç başında karakter seçerken ve Roblox’ta oyun açılır açılmaz mavi ekran oluşuyor. Bunun yanında bazı oyunlarda (Valorant ve Roblox dışında) da mavi ekran veya sistem kitlenmesi gözlemledim.

Sistemim:

• CPU: Ryzen 3 3100
  • GPU: RX 580
  • RAM: 16 GB Samsung M378A1K43CB2-CRC (çift kanal, slotları tek tek test ettim, RAM sağlıklı)
  • Anakart: Gigabyte A520M-K V2, BIOS güncel
  • PSU: 500W
  • Overclock / Undervolt yok
  • XMP açık/kapalı denedim

Gözlemlerim ve ek bilgiler:

1. Stres testleri (OCCT CPU / RAM / GPU / VRAM Full Test) sırasında sistem mavi ekran vermiyor ama tamamen kitleniyor ve hiçbir girişe tepki vermiyor. Bu, sistemin yüksek yük altında donanım stabilite sınırına ulaştığını gösteriyor.
  2. Dump dosyaları oluşturulamıyor; “Dump file creation failed” hatası alıyorum. Bu nedenle hatanın tam kaydı mevcut değil.
  3. Sistem bazı mavi ekranlarda reboot etmiyor, sadece kitleniyor.
  4. Mavi ekran sonrası bazı durumlarda tüm fanlar %100 hızla çalışıyor.
  5. Hata mesajları:
    • “The system has rebooted without cleanly shutting down”
    • Kernel 41 hatası her zaman çıkmıyor; çoğu zaman sistem kitleniyor.
  6. Sorun özellikle oyunlarda ani yük artışı ile tetikleniyor.

Sorularım / Destek Talebi:

• Bu hataların nedeni donanım (PSU, VRM) mı yoksa yazılım/driver (GPU/CPU/DirectX/OpenGL) kaynaklı olabilir mi?
  • Dump alınamadığı için sorunu detaylı göremiyoruz; bu durumda önerilen çözüm adımları nelerdir?
  • Roblox ve Valorant’ta özellikle oyun açılır açılmaz mavi ekran oluşmasının olası sebebi nedir?

Bu sorunları çözmek için teknik önerilerinizi rica ediyorum.
Chatgpt tarafından oluşturulmuştur.
Genellikle PSU. Olay görüntüleyicisinde Kernel-Power 41(63) arayın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı