"whether" ve "weather" nasıl telaffuz edilir?

Cümlenin tamamından yola çıkarak ne olduğu anlaşılıyor diye düşünüyorum, telaffuzları aynı çünkü.

Weather: ˈweT͟Hər
Whether: ˈ(h)weT͟Hər
Telaffuzları arasında ufak bir fark var sadece, whether kelimesinin başında bir h varmış ama bir yandan da yokmuş gibi söylenmeli. İngilizcede telaffuzları aynı gibi durup farklı olan birçok kelime var "night" ve "knight" gibi.

Cümlenin tamamından yola çıkarak ne olduğu anlaşılıyor diye düşünüyorum, telaffuzları aynı çünkü.
Aynen dostum. Sana katılıyorum. Ben de öyle düşünmüştüm. Konuşurken kurduğun cümleden karşı taraf o kelimeyi kurduğun cümleye göre anlıyor diyorsun.

I don't know whether I should go to the party or stay home.
The weather is beautiful today.

Gibi.

Aynen sayın moderatör. Ben de aslında öyle düşünmüştüm. Cümlenin tarzına göre anlaşılıyor bu. Güzel bir şey aslında bu da sorunu çözmüş oluyor böylece.

Whether biraz daha ağız kenarlara açılarak söylenir. “Vedeır” gibi. Weather “Veadır” şeklimde telaffuz edilir.

İkisi de yakın olsa da iki kelimede de “d” harfinin öncesi ve sonrası değişik.

İkisi arasındaki fark telaffuzdan değil diğer kelimelerin anlamından çıkar. “Vedır” duyduğun yerde, yerine if koyduğunda anlam bozulmuyorsa, Weather değildir orası.

Cümleye bağlı, gelir ikisi aynı cümlede kullanılamaz zaten.
I wonder whether the weather will be as we wanted during our vacation.

Son düzenleme:
Dil üzerine diplomam olduğu için net bir şekilde bilgi verebilirim ama çok karışık gelirse daha basit şekilde açıklayabilirim. Umarım yeterince anlaşılır olur.

Nasıl telaffuz edeceğiniz, tercihinize bağlı bir durum. Dilde “merger” isimli bir olay var ve bu da ses ayrımının zamanla birbiriyle aynı olarak kaybolmasına deniyor. Wine-whine merger kullanılıyorsa “weather” ve “whether” kelimelerinin ikisini de aynı şekilde telaffuz ediyorsunuz ve sesteş sayılıyor. Farkını konuşmanın bağlamından anlamanız gerekiyor. Eğer wine-whine merger kullanılmıyorsa “whether” kelimesini \hw\ sesiyle veya bazı dil bilimcilere göre tek ses olarak [ʍ] sesiyle telaffuz ediyorsunuz.

Dilde uzmanlaştıkça farkı anlamanız kolaylaşacaktır. Bu konu hakkında çok takıntı yapmanıza gerek yok. Konuşma bağlamı gerçekten yardımcı oluyor.

Not: Aksanlara göre telaffuzlar değişiklik gösterebiliyor. Bazı kelimelerde ufak farkların olduğu yerlere denk gelmeniz de mümkün.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…