Wi-Fi 5 kartım Wi-Fi 4 olarak çalışıyor

Resul T

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, Konuya tam hakim değilim ama yaptığım küçük araştırmaya dayanarak birkaç sorum olacak.

Laptopumda bulunan "Realtek RTL8822CE 802.11AC PCI-e adapter" adında da olduğu gibi 802.11AC (Wi-Fi 5) destekli bir kart var.
Ama ayarlarda 802.11n (Wi-Fi 4) olarak gözüküyor.

Bunun sebebi kartın desteklememesi mi, yoksa başka bir şey mi? Bir de sürekli internet bağlantım kopuyor, yaklaşık 30 dk de bir Wi-Fi kapa/aç veya uçak modu kapa/aç yapınca bağlantım tekrar geliyor.
Bunun sebebi donanımsal mıdır?

Bir de kartın Google da bulduğum referans bir görselini de yükledim, bu kartın soketi M.2 soket mi yoksa PCI-e mi?
Adında PCI-e yazıyor ama kafam karıştı diğer kartları araştırırken,
Bu soruma özetle; yeni kart almak istersem PCI-e soketli bir Wi-Fi kart mı, yoksa M.2 soketli bir kart mı almam gerekir? ( Wi-Fi(PCI-e), BT(USB) // // M.2: Cnvio2 )

Örnek; Intel AX200 veya AX201.
AX210 veya AX211?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

PC özellikleri gerekirse diye linki bırakıyorum: HP Pavilion Gaming Laptop - 15-dk1008nt Ürün Özellikleri | HP® Müşteri Desteği

Dosya Ekleri

• wifi a.png
    wifi a.png
    3,5 MB · Görüntüleme: 252
  • wifi s.png
    wifi s.png
    223,7 KB · Görüntüleme: 209
  • wifi a2.png
    wifi a2.png
    1,7 MB · Görüntüleme: 166
  • Realtek-RTL8822CE-802-11AC-867Mbps-WiFi-Bluetooth-5-0-NGFF-kart.jpg_Q90.jpg_.jpg
    Realtek-RTL8822CE-802-11AC-867Mbps-WiFi-Bluetooth-5-0-NGFF-kart.jpg_Q90.jpg_.jpg
    104,5 KB · Görüntüleme: 188
Son düzenleyen: Moderatör:
Belirttiğiniz HP model ve Wi-Fi bağdaştırıcı ile daha önce epey sıkıntı yaşanmış.

Galiba aşağıdaki yerden araştırma yaptınız:

Çünkü burada da 2.4 GHz ile kullanın veya sizin dediğiniz gibi RTL8822AC'yi Intel AX-201 veya Intel AX-200 ile değiştirin çözüm önerileri verilmiş. Şimdi, hangisini almalısınız bilemiyorum ancak kartı değiştirmeden çözebilmek için daha önce denemediyseniz şu çözüme bir bakın.

Aygıt Yöneticisi > Ağ Bağdaştırıcıları > RTL8822CE'ye sağ tık > Özellikler > Güç Yönetimi kısmındaki güç kazancı ile alakalı tiki kaldırıp denemiş miydiniz? Belki bu şekilde kapanmalar çözülür.

Eki Görüntüle 1507322

Eki Görüntüle 1507324

Ayrıca, Wi-Fi sürücülerini silip güncel olanları HP destek sayfanızdan indirdiniz mi?

Benim laptop Wi-Fi 5, modemimde de Wi-Fi 6 var. Bendeki özellikler şöyle gözüküyor:

Eki Görüntüle 1507329

Aslında Wi-Fi 5 802.11n/ac olarak geçiyor yani bir alttaki. Ama o seçili değildi.
Yardımın için teşekkür ederim öncelikle,
Güç yönetimi kısmındaki tiki daha önce kaldırmıştım, tekrar kontrol ettim tik işaretli değil.

sürücüleri Windows Update den almıştım ama önerdiğiniz için silip HP destek sayfasından tekrar yükleyip öyle deneyeceğim.

Windows 11 seçtikten sonra ağ kısmında şu sürücüleri görüyorum:

msedge_wISKkNAhiX.png

25 Temmuz 2022 tarihli olanı deneyebilirsiniz.

Windows 11 seçtikten sonra ağ kısmında şu sürücüleri görüyorum:

Eki Görüntüle 1507341

25 Temmuz 2022 tarihli olanı deneyebilirsiniz.
sürücüyü güncellememe rağmen sürücü tarihinin daha eski olması normal mi?

1662312047418.png

Bu tarihler yanıltıcı olabiliyor. Belki de bu tarih şu an kullanmakta olduğunuz güncel sürücünün ilk yapı sürümünün ne zaman yayınladığıyla alakalı bir tarihtir. Sitede güncel olanı indirip kurduysanız sorun yok, tabi Windows yangından mal kaçırır gibi kendisi kurmaya çalışmadıysa otomatik olarak.

Bu durumda tarihten çok sürücü sürümüne bakmak lazım.

Mesela benim anakartımın Ethernet LAN sürücüleri sitede 13.07.2022 tarihinde güncellenmiş. Ben bu sürümü yüklediğimde aygıt yöneticisinde 18.03.2022 olarak gözüküyor.

msedge_KUvXKbbpmG.png

mmc_TySG98twaW.png

Son düzenleme:
Bu tarihler yanıltıcı olabiliyor. Belki de bu tarih şu an kullanmakta olduğunuz güncel sürücünün ilk yapı sürümünün ne zaman yayınladığıyla alakalı bir tarihtir. Sitede güncel olanı indirip kurduysanız sorun yok, tabi Windows yangından mal kaçırır gibi kendisi kurmaya çalışmadıysa otomatik olarak.

Bu durumda tarihten çok sürücü sürümüne bakmak lazım.

Mesela benim anakartımın Ethernet LAN sürücüleri sitede 13.07.2022 tarihinde güncellenmiş. Ben bu sürümü yüklediğimde aygıt yöneticisinde 18.03.2022 olarak gözüküyor.

Eki Görüntüle 1507390

Eki Görüntüle 1507387
Teşekkürler tekrardan, bahane ile sürücülere bakarken BİOS umun güncel olmadığını fark ettim. BIOS u güncelledim.

Wifi 5 kartın Wifi 4 olarak çalışması olayını çözemedim hala, sanırım telefonun internetini kullandığımdan. Yakın zamanda modem ile deneyeceğim. Umarım tam performansta kullanabilirim. Oyunlarda (örnek: Valorant) çok dalgalı ping alıyorum ayrıca. 30-140 arası geziyor. İlginç

İlk mesajınızdaki ilk görseldeki ekrandan
802.11 D veya 5.2GHz frekansını seçin. Ondan sonra sağdaki seçeneklerden varsa ac modunu seçin.
Yardımın için teşekkürler öncelikle,
1662378033547.png

1662378044517.png

802.11d zaten "etkinleştir" seçili idi.

5.2 GHz de ise seç gibi bir seçenek yok. Auto seçiliydi ondada.

Bir de sürekli internet bağlantım kopuyor, yaklaşık 30 dakikada bir Wi-Fi kapa/aç veya uçak modu kapa/aç yapınca bağlantım tekrar geliyor.
Bu sorun sürücü güncelleme sonrası çözüldü mü?

Sürücüyü güncelledikten sonra "Kablosuz Modu" kısmında neler gözüküyor?

Evet @izmirkartali'nin dediği gibi Preferred Band kısmını da değiştirin.

Tamam iki ayar da etkinmiş.
"Preferred band"dan da 5GHz'yi seçin.
Görsellerde solda görünen alanda 802.11 ac/a/b/g/n gibi bir seçenek göremiyoruz. Yok mu öyle bir seçenek?
Wi-Fi 5 için ac modu aktif olmalı.
"Preferred band"dan da 5GHz'yi seçili.

ancak 802.11 ac/a/b/g/n gibi bir seçenek yok.

1662385317352.png

Bu sorun sürücü güncelleme sonrası çözüldü mü?

Sürücüyü güncelledikten sonra "Kablosuz Modu" kısmında neler gözüküyor?

Evet @izmirkartali'nin dediği gibi Preferred Band kısmını da değiştirin.

Maalesef güncelleme sonrası bir şey değişmedi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı