Wi-Fi 6 destekleyen router ile 100 Mbps alınır mı?

267305

Hectopat
Merhaba değerli üyeler, bilen arkadaşlar vardır 2 tane laptop sahibiyim. Birincisi genel kullanıma yönelik Lenovo markasının 3. nesil Ryzen 5 işlemcili laptopu ikincisi MSI markasının RTX 3080'li cihazı her iki bilgisayarı'da aktif olarak kullanmaktayım. İş yerime gidince Lenovo evde ise MSI bildiğiniz üzere MSI'da Wi-Fi 6 kartı var. Her iki cihazda ölçüm yaptığımda MSI internet download hızı Wi-Fi'da 50-55 Mbps iken Lenovo'da 30-35 Mbps. Ben de bu sebep yüzünden bir araştırmaya girdim ve Intel'in Wi-Fi 6 kartını bulup Lenovo bilgisayarıma taktım. Taktıktan sonraki ölçümlerde gördüm'ki Wi-Fi 6 kartı gerçekten işe yarıyor. Şimdi kafamda şu soru oluştu acaba Wi-Fi 6'yı destekleyen bir router alsam acaba iki cihazım'da internetimin vermiş olduğu 100 Mbps'te yakın veriler alabilir miyim? Modemim Türk Telekom'un vermiş olduğu fiber modem bu cihazı köprü olarak kullanıp routerdan Wi-Fi 6'nın tam gücünü alabilir miyim? Ya da direkt Wi-Fi 6 destekleyen modemmi alayım arasındaki farka değer mi? Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kablosuz bağlantı ile 100mbps değerine erişmek için Wifi-6 olmasına gerek yok. Bu değerleri alacağınız cihazın detaylarına bakarak görebilirsiniz. Bakmanız gerek şey ise 2.4ghz bandında maksimum kaç mbps dağıtabildiğidir. Mesela a modemi derki, ben 2.4 bandında max 50mbps, 5ghz bandında 150 mbps ye kadar hız verebiliyorum. Bizi daha çok ilgilendiren 2.4 ghz bandı. 5hgz bandı aynı kablo ile bağlanmışçasına sağlıklı bir kablosuz bağlantı sağlayabilir fakat kapsama alanı düşüktür. 2.4ghz ise tam tersidir. O yüzden 2.4ghz bandında 100mbps değeri verebilen bir cihaz alman gerekiyor tabi ki bunların yanında sağlıklı bir bağlantı için büyük bir etmen olan Wifi türü devreye giriyor. İstediğin 100mbps hızı Wifi-5 olan bir cihazla da güzel bir şekilde kullanabilirsin fakat imkanın varsa kesinlikle Wifi-6 almalısın. Hem çok daha performanslı hem de uzun vade de daha mantıklı. İstersen Wifi-6 router alıp, modeme kablo ile bağlayabilirsin.

Wi-Fi 6 Router alarak ve laptoplarınızdaki Windows sürümlerinizi ve driverlarınızı güncel tutarak yüksek hız alabilirsin. Router kalitesi, cihaz kalitesi, uzaklık gibi etkenler de etki eder.

Wi-Fi 6 router alarak ve laptoplarınızdaki Windows sürümlerinizi ve driverlarınızı güncel tutarak yüksek hız alabilirsin. Router kalitesi, cihaz kalitesi, uzaklık gibi etkenler de etki eder.

Windows 11 kullanıyorum sürücülerim hep güncel ayrıca iki cihazımda'da modifiyeler var özellikle Lenovo'da.
Altyapı fiber bağlantı 100Mbps hıza kadar ve dışarıdan bile çok yakın benim binama hemen binanın önünde.
İçeride'de durum aynı modem ile laptoplarım aynı odanın içinde hatta 1- 1.5 metre var aralarında. Modem serinde duruyor neredeyse hiç ısınmıyor ve etrafında parazit yapacak sadece Digitürk, TV ve PS4 var ev telefonu bile kullanmıyorum.
Almayı düşündüğüm router Huawei AX3 (Dual Core) cihazı çok bilmiyorum F/P ürünü gibi geldi bana.
Sizce nasıl durum?

Bildiğim kadarı ile şu anda kullandığım modem 2.4GHz bandında 300Mbps hız verebiliyor. Ama arada Wi-Fi 6 gibi bir etken var dediğim gibi MSI'da sürekli ölçmüştüm hep 50-55 Mbps veriyor Lenovo'da 30-35 Mbps'ta ki Wi-Fi 6 kartını takana kadar şu an o da aynı MSI gibi sürekli 50-55 Mbps'yi görüyor. Amacım altyapım 100 Mbps'te kadar olan bağlantıyı 50-55'lerden 75-80'lere çıkartmak bu yüzden soruyorum açıkçası.

Son düzenleme:
Router ile hız artışı alırsınız. Wi-Fi kartı 5Ghz destekliyorsa daha iyi olur.

O 300mbps modem ve modeme kablosuz bağlı cihazlar arasındaki veri aktarım hızıdır. Yani modeme USB ile bir dosya koyduğunda bilgisayara aktarmak veya USB nin içindeki filmi televizyonda izlemek için sağladığı hız. Aslında bir çoğu satıcı benim bahsettiğim ölçümden bahsetmiyor. Daha çok ürün inceleme videolarında söylüyorlar. Mesela Keenetic Modemlere baktığında sana maksimum internet hızını ve dosya aktarım hızı olarak belirtiyor. Diğer satıcılar 300mbps diyor, insanlarda alabilecekleri internet hızı sanıp alıyor.

Siparişi verdim artık modem sadece köprü görevi görecek Huawei ax router aldım Wi-Fi 6 Dual Band'lı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…