Windows 10 20.04 oyunlarda FPS düşmesi sorunu

Dirota

Hectopat
Arkadaşlar FPS düşmesi yüzünden son 1 ayda PC'ye 3-4 kere format atmışımdır. Dropun Windows 10'un yeni sürümünden dolayı olduğunu düşünüyorum. Biraz uzun hikaye. Sıkmamak için paragraflara ayırayım.

İlk formatı atmadan önce Windows 10 1909 sürümünü kullanıyordum. 1509'dan geçmiştim. Biraz performans kaybı olmuştu açıkçası. 1509'da, Witcher 3'te yüksek - Ultra grafik ayarlarında 50-60 FPS alıyordum ve drop sorunu yoktu. 1909'a ilk geçtiğimde yine aynı ayarlarda 40-60 FPS almaya başladım. Ayrıca oyunu açtığım ilk 3 - 4 dakika rahatsız etmeyecek şekilde drop vardı ama sonra geçiyordu.

İlk formatı atma sebebim ise şöyle oldu: 1909 sürümündeyken masaüstünde dahi CPU kullanımında dalgalanmalar oluyordu ve hem PC boştayken hem de oyunlarda kasıyordu. Daha sonra 1509 sürümünü yükledim ve sorunum çözüldü. Fakat daha sonra Bannerlord yüklemek istediğimde 1509 sürümünde çalışmadı oyun. Ben de 2004 sürümünü yükledim.

Şu andaki sıkıntı ise, oyun oynarken ilk başta sorun yok fakat 1909 sürümünde belirttiğim sorunlar hala geçerli fakat yine de göze çok batmıyor. Normalde işlemci kullanımı %75'ten aşağı düşmüyor hatta işlemcim eski olduğundan biraz darboğaz da oluyor ama yine de oyun zevkimi baltalamıyor. Ancak 1 - 2 saatlik oyundan sonra oyunlarda feci bir drop oluyor. Resmen oyun 2 - 3 saniye akıyor sonra 2 - 3 saniye donuyor. Bu döngü böyle sürüyor.

İşin garip yanı tüm değerler normal gözüküyor. Sıcaklıklar falan normal. GPU kullanımı drop olduğundan düşüyor ve CPU fazla FPS işleyemediğinden kullanım yüzdesi çok olmuyor ki bu durumda, bu değerlerde olması gerektiğini düşünüyorum.

Sistem:
  • RX 570 4 GB
  • i5 3330
  • 8 GB RAM
Lütfen yardım edin buna benzer birkaç konu daha açmıştım ama kimse geri dönmedi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aslında 1909 sürümünde de problem yaratmaz. İşlemci ile ekran kartı, darboğaz yapıyor. Yani ucu ucuna yetiyor diyebilirim. 8 GB RAM yeni nesil oyunlar için yetersiz. Anlık drop yemenin sebebi RAM olabilir. 1509 sürümünde, oyun açılmıyor dedin. Oyunu oynamayı çok istiyorsan, 1509 sürümünü unut zaten. 1909 ile 2004 arasında FPS farkı var diyorsun. O zaman 1909 sürümünü kullanmak, daha mantıklı. Bunlardan önce, 8 GB RAM takviyesi yaparsan, drop olayları düzelir. İleride de imkanın olursa, işlemciyi biraz daha yüksek yaparsın.

Aslında 1909 sürümünde de problem yaratmaz. İşlemci ile ekran kartı, darboğaz yapıyor. Yani ucu ucuna yetiyor diyebilirim. 8 GB RAM yeni nesil oyunlar için yetersiz. Anlık drop yemenin sebebi RAM olabilir. 1509 sürümünde, oyun açılmıyor dedin. Oyunu oynamayı çok istiyorsan, 1509 sürümünü unut zaten. 1909 ile 2004 arasında FPS farkı var diyorsun. O zaman 1909 sürümünü kullanmak, daha mantıklı. Bunlardan önce, 8 GB RAM takviyesi yaparsan, drop olayları düzelir. İleride de imkanın olursa, işlemciyi biraz daha yüksek yaparsın.
Evet 8 GB çoğu oyun için anca yetiyor 16 GB şart fakat Witcher 3'te bellek kullanımı 7 GB'yi bile görmüyor. 5,5 - 6,5 GB arasında seyrediyor. Ama diğer oyunlarda olduğu gibi bunda da o sorun var.

Çoğu oyunda CPU kullanımı yüksek, GPU kullanımı düşük ise darboğaz yaşıyorsun.
Şöyle söyleyeyim. Oyun arayüzünde bile CPU kullanımı azken, arayüz akıcı bir şekilde değil. Ayrıca daha önce darboğazlar yaşadım ama bu farklı bir şey. Oyunu en sağlıklı HDD'ye kurdum yani diskten yana da bir sorun yok. Sistem aynı. Sadece Windows 10 sürümü değişti ama dediğim gibi sonra bu sorunlar ortaya çıktı.

Evet biliyorum bu sistemle mükemmel bir oyun keyfi yaşanmaz ama şu anda yaşadığım sorun da yaşanmaz. Ben sorun ufak FPS dropları veya 10 FPS falan performans kaybı demiyorum. Bu öyle bir şey ki oyun 3 saniye boyunca 60 FPS bir şekilde akıyor. Sonra gördüğüm en son kareyi 3 saniye boyunca ekranda görüyorum. Daha sonra tekrar 3 saniye daha oyun 60 FPS şekilde akyıor. Bu döngü ben oyunu kapatıp birkaç saat sonra girinceye kadar devam ediyor. Ayrıca oyunları V - Sync ile 30 FPS'e sabitlediğimde bile CPU darboğaz yapmamasına rağmen bu drop olayı devam ediyor.
Pekala Windows 8.1 sürümüne geçmek istiyorum. Daha önce de kullandım ve memnundum. Sizce Bannerlord'da yine sorun çıkar mı? Oynadığım oyunlarda bir tek o sorun çıkartmış mı 1509 sürümünde.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı