Windows 10 çöküp duruyor

Makaleler
2
2 ay önce 6900XT ekran kartına geçtim ve o günden beri Windows çöküyor. Yani 1 oyunu yaklaşık 10 defa falan indirdim o derece çok çöküyor, haftalık formatlıyorum desem yeridir. Windows çökmesi dediğimde şu şekilde. PC'yi kapatıyorum tekrardan açarken Windows gelmiyor ve ekran siyahta kalıyor ama BIOS'a girebiliyorum. Her seferinde PC'yi formatlayıp tekrar driver falan kurmakla uğraşıyorum.

Windows 10 22H2 kadar hantal ve sinir işletim sistemi görmedim. Grafik kartı sürücü güncellemesi devam etseydi 8.1 için devam kararı alacaktım.

Çökme olayı biraz kafamı karıştırdı. Sistem hasar alsa veya başka durum olsa boot ile ilgili veya başlangıç ile ilgili uyarı verirdi.

BIOS üzerinden CSM ve Secure Boot ne şekilde? Hazırlanan format diski artı disklerin düzeni nedir bunları bilsek.

Bana daha çok CSM ile ilgili gibi geldi.

Windows 10 22H2 kadar hantal ve sinir işletim sistemi görmedim. Grafik kartı sürücü güncellemesi devam etseydi 8.1 için devam kararı alacaktım.

Çökme olayı biraz kafamı karıştırdı. Sistem hasar alsa veya başka durum olsa boot ile ilgili veya başlangıç ile ilgili uyarı verirdi.

BIOS üzerinden CSM ve Secure Boot ne şekilde? Hazırlanan format diski artı disklerin düzeni nedir bunları bilsek.

Bana daha çok CSM ile ilgili gibi geldi.
Hocam csm ve secure boot ne işe yarar bilmiyorum ki hiç ellemedim genel olarak xmp ve pbo açıp çıkarım biosdan

CSM dediğimiz olay eski sistemleri açmak için bir BIOS desteği. Bu ayar BIOS üzerinde Legacy olarak seçili olursa ve sizin kurduğunuz sistem UEFI olursa sorun çıkar. Aynı şekilde UEFI olarak seçili iken MBR önyüklemeli sistemde de sorun çıkar.

Ekrana görüntü gelmemesi yani hiç uyarı vermeden siyah ekran kalması bu faktörlere veya bir destek eksikliğine de işaret edebilir.

Geçilen ekran kartı için anakart belki destek sürümü yayınlamıştır. Burada ilk yapılacak işlem bir BIOS güncellemesi yapmaktır.

CSM dediğimiz olay eski sistemleri açmak için bir BIOS desteği. Bu ayar BIOS üzerinde legacy olarak seçili olursa ve sizin kurduğunuz sistem UEFI olursa sorun çıkar. Aynı şekilde UEFI olarak seçili iken MBR önyüklemeli sistemde de sorun çıkar.

Ekrana görüntü gelmemesi yani hiç uyarı vermeden siyah ekran kalması bu faktörlere veya bir destek eksikliğine de işaret edebilir.

Geçilen ekran kartı için anakart belki destek sürümü yayınlamıştır. Burada ilk yapılacak işlem bir BIOS güncellemesi yapmaktır.

Hocam dediğiniz gibi BIOS'u güncelledim ekran kartını aldığım gibi (B550M Mortar anakart) fakat o andan itibaren devam etti ve tek çözümü en azından benim bildiğim format, haricinde iş yapmıyor. Hani güvenli modda başlatmayı falan denedim ve başladı, internette gördüğüm kodları falan CMD'ye yazdım etki etmedi sonrasında tekrardan devam etti.

Bu karta dair çok sorun dile getirilmiş. Bazıları güvenli mod ile girip sürücü kaldırarak çözmüş. Bazıları anakart ile uyumsuzluğundan bahsetmiş. Bazıları ise VBIOS güncelleyerek çözmüşler.

VBIOS güncelleme yaptık mı?

Bu karta dair çok sorun dile getirilmiş. Bazıları güvenli mod ile girip sürücü kaldırarak çözmüş. Bazıları anakart ile uyumsuzluğundan bahsetmiş. Bazıları ise VBIOS güncelleyerek çözmüşler.

VBIOS güncelleme yaptık mı?

Yok hocam VBIOS güncellemesini ilk defa duydum ben düz flasha BIOS dosyası atarak yapıyordum. Nasıl yaparım VBIOS güncellemesini.

Windows tam olarak nasıl çöküyor, mavi ekran mı veriyor? Yoksa kasa direkt gücü mü kesiyor?

Mavi ekran ya da kasa gücü kesmesi yok. Genel olarak oyundayken oyun donuyor, hiçbir şekilde Alt Tab veya Win Tab veya CTRL alt del çalışmıyor. Öyle olunca da PC'yi tuştan kapatıyorum. Bu sefer de anakart logosundan itibaren gelmiyor siyah ekranda kalıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı