Rehber Windows 10 detaylı FPS arttırma

İşletim sistemi
Windows 11

MusaArda

Hectopat
Katılım
22 Ağustos 2018
Mesajlar
232
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Öncelikle Merhaba, kendim patates bir bilgisayar kullandığım için FPS olarak bir sürü sorun yaşıyordum, uzun araştırmalarım sonucunda kendi yaşadığım FPS sorununu çoğunlukla düzelttim ve bu sorunu nasıl düzelttiğime dair bir rehber hazırlamak istedim.

Rehberde kendi yaptığım işlemleri göstererek benim gibi patates bir bilgisayar kullanan kişiler nasıl FPS arttırabilir onu gösterebileceğim. Rehbere Yazılım işlemleriyle FPS arttırma ile başlayıp Donanım işlemleriyle FPS Arttırma ile devam edeceğim en son FPS nasıl gösterilir programları nelerdir? İlgili bir yazı yazıp bitireceğim, iyi okumalar.

Yazılım işlemleriyle FPS Arttırma
İlk olarak yazılımsal adımlarla performansımızı arttıracağız bu adımlardan sonra Donanımsal yollara geçeceğiz.

Sistem Geri Yükleme

Bu işlemler sonucunda oluşacak hatalarla ilgili sorumluluk almayacağımı öncelikle belli edeyim, Bu işlemleri yapmaya başlamadan önce oluşacak hatalara karşı en başa dönmek için bir sistem geri yüklemesi noktası oluşturmanızı tavsiye ediyorum bu işlemi yapmak için arama kısmına Ayarlar yazın ve girin ve alt kısımdan Hakkın daya gelin, İlgili ayarlar kısmından Gelişmiş sistem ayarlarını seçin ve sistem koruması kısmına gelin ve alt kısımdan oluştur seçeneğine tıklayıp ekrandaki adımları takip edin.



1669566786075.png




Performans Ayarları

1-Çözüm:
İlk olarak Görsel Efektleri kapatıp görünümden tasarruf edip performansı arttıracağız, bu işlemi yapmak için Ayarlar > Sistem > Hakkında ve İlgili Ayarlar kısmından Gelişmiş sistem ayarlarına tıklayın açılan pencereden Performans seçeneğinin altındaki Ayarlara tıklayın ve görsel efektleri en iyi performans için ayarlayın, Bu ayar ile yazılar biraz kötü gözükecektir bunu düzeltmek için Ekran yazı tipi kenarlarını düzelt seçeneğini tekrar aktifleştirin.

1669566973246.png




2-Çözüm: bilgisayarımızın performans ayarını Nihai Performansa getireceğiz, Nihai Performans cihazınızı en üst düzey performansa getirir.

Arama kısmına CMD yazıp yönetici olarak çalıştırın ve aşağıda vereceğim kodu kopyalayıp yapıştırın ve Enter tuşuna basın.


powercfg -duplicatescheme E9A42B02-D5DF-448D-AA00-03F14749Eb61

Daha sonrasında Denetim Masası > Güç Seçenekleri kısmına gelin ve Ek planları göster seçeneğine tıklayıp Nihai Performansı seçin.

Ekran Kartı Ayarları

1- Çözüm (Ekran Kartı Güncelleme): İlk olarak ekran kartımızı güncellememiz gerekli ekran kartınızı güncellemek için aşağıdaki çözümleri takip edin.

Ekran kartı sağlayıcısından güncellemek için;

Aşağıda vereceğim linklerden ekran kartı markanıza uygun olanı seçin ve yönergeleri izleyerek ekran kartı sürücünüzü en son sürüme güncelleyin.




Üstteki şekiller ile ekran kartınızı güncelleyemediyseniz ekran kartınızı Aygıt Yöneticisi veya Windows Update aracılığı ile de güncelleyebilirsiniz, Windows Update ile güncellemek için rehberin aşağısındaki Windows Update çözümünü takip edebilirsiniz.

Aygıt Yöneticisi ile güncellemek için;

Windows + X tuşlarına basın ve açılan kısımdan Aygıt Yöneticisi'ni seçin, açılan pencereden Görüntü bağdaştırıcıları kısmını açın ve ekran kartınıza sağ tıklayıp sürücüyü güncelleştir seçeneğine tıklayın, açılan kısımdan Sürücüleri otomatik ara seçeneğine tıklayın ve sürücünüzün güncelleşmesini bekleyin sonrasında bilgisayarınızı yeniden başlatın, eğer son yayınlanan sürücü yüklü ise Cihazınız için en iyi sürücüler zaten yüklü uyarısı alırsınız.

2- Çözüm (Ekran Kartı Ayarları): Bu çözümde NVIDIA Ekran kartı kullanıcıları için yapılması gereken ayarları göstereceğim, AMD Ekran kartları için NVIDIA kısmının altındaki linke tıklayarak gerekli ayarlara ulaşabilirsiniz.

NVIDIA
NVIDIA ekran kartı ayarlarını açmak için masaüstüne sağ tıklayıp NVIDIA Denetim Masası seçeneğine tıklayın.
1-Görüntü ayarlarını ön ayarla yap;
Bu işlem ekran kartınızın oyunlardaki görüntüyü daha mı kaliteli gösterecek yoksa kaliteden kısıp performansa mı önem vereceğini ayarlamanızı sağlıyor.
3D Ayarları kısmındaki Görüntü ayarlarını ön ayarla yap kısmına gelin ve yan kısımdaki seçeneklerden "Benim tercihlerimi kullan ve şunlara önem ver" seçeneğini aktifleştirip alttaki çizgiyi Performans a çekin ve uygula seçeneğini aktifleştirin.

1669561420528.png


2- 3D Ayarlarının Yönetilmesi:
3D Ayarlarının Yönetilmesi üstteki işlemin daha da gelişmişidir, gene ekran kartınızın kaliteye mi yoksa performansa mı önem versin onu ayarlamanızı sağlıyor.
Sol kısımdan 3D Ayarlarının Yönetilmesi kısmına geldikten sonra yan kısımdaki ayarları resimdeki gibi yapın, bu ayarların bir kısmı sizde olmayabilir veya ayarlanamıyor olabilir.

1669561874124.png


1669561882104.png


1669561901034.png


3- Çözünürlük değiştirme: Birçok kullanıcı Monitörleri örnek olarak 144Hz desteklese bile Windows veya Ekran kartı ayarlarından bilgisayarın 144Hz olarak çalışacak şekilde ayarlamadığı için çoğunlukla 60Hz bir görüntü alıyor bu şekilde kullanıp sonrasından bunu fark edip şaşıran birçok kişiye denk geldim bunu yapmanızı kesinlikle öneririm.
Sol taraftan Çözünürlük Değiştirme kısmına gelin yan taraftaki yenilime hızı kısmını en yüksek hangi seçenek aktifse o seçeneğe ayarların ve uygula seçeneğini işaretleyip çıkın.

1669562147088.png


AMD:

AMD ekran kartları için gerekli ayarlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.


Windows Ayarları

1-Çözüm: Windows ayarlarından gereksiz işlemleri kapatarak sistem performansımızı arttıracağız.

Windows arama kısmına Ayarlar yazarak Ayarlar uygulamasına ulaşın ve alttaki ayarları yapın.


Sistem:

Ayarlardaki Sistem kısmından Bildirimler ve Eylemler kısmına gelin burada ayarları örnekteki gibi yapın.

1669562663089.png




Odaklanma yardımı
Odaklanma yardımı ayarlarını kapalı yapın.

1669562698370.png


Depolama
Bu kısım önemlidir, öncelik olarak Akıllı Depolama özelliğini açın ve Akıllı Depolama ayarlarını kendinize göre özelleştirin, alt kısımdaki Geçici Dosyalar seçeneğine tıklayın ve oradaki gereksiz dosyaları kendinize göre seçip silin neyin ne işe yaradığı geçici dosyanın altında yazıyor.

1669562814301.png


1669562827849.png


Kişileştirme: Kişileştirme ayarları ne kadar yüksek ayar yaparsanız o kadar sistem performansınızı düşürecek şekilde ayarlanmıştır bu kısımda sistemimizi en kötü gözükecek şekilde ama en fazla performans verecek şekilde ayarlayacağız.

Arka Plan

Masaüstü Arka planınızı Arka plan seçeneğinden Düz Resim yapın ve Siyah seçeneğini seçin.

1669562991102.png


Renkler:
Renkler kısmından saydamlık efektlerini kapatmamız gerekli Renkler kısmından saydamlık efektleri seçeneğini kapalı hale getirin.

1669570504791.png




Uygulamalar: Uygulamalar kısmında uzun süredir kullanmadığınız uygulamaları, bilgisayar açılışında açılacak uygulamaları ayarlayacağız.

Uygulamalar ve özellikler
Bu kısımda uzun süredir kullanmadığınız ve kaldırılabilen kullanmadığınız Windows uygulamaları kaldırınız.

1669563156622.png




Başlangıç
Başlangıç kısmında sisteminizle birlikte açılan ve sisteminizin geç açılmasını sağlayan uygulamaları kapatacağız, Başlangıç kısmına geldikten sonra kullanmadığınız uygulamaları kapatınız, uygulamaların yanında başlamaya ne kadar etkisi olduğu yazıyor ona göre karar verebilirsiniz.

1669563239327.png


Oyun: Oyun kısmında Oyun modunu açıp Xbox Game Bar'ı kapatacağız, Xbox Game Bar oyun oynarken bir anda video falan almaya başlayıp sisteminizi yorar ve performansınızı düşürür o yüzden bu ayarı kapatacağız.
Xbox Game Bar
Xbox Game Bar seçeneğinden Xbox Game Bar'ı etkinleştirin seçeneğini kapatın.

1669563374218.png


Oyun Modu
Oyun modunu açmak için Oyun Modu kısmından Oyun Modu seçeneğini aktifleştirin.

1669563435144.png


Gizlilik: Gizlilik ayarları ile Arka planda hangi uygulamaların çalışabileceğini ve diğer ayarları yönetebilirsiniz.

Genel
Genel ayarlarınızı örnekteki gibi yapınız.

1669563531296.png




Konuşma

Çevrimiçi konuşma tanımı seçeneği açıksa kapatınız.

Mürekkep oluşturma ve yazma kişileştirmesi

Sizi tanımaya çalışıyor seçeneğini kapatın.

Tanılama ve geri bildirim

Tanılama verileri ayarını Gerekli tanılama verileri seçeneğine getirin ve aşağı kısımdan Tanılama verilerini silin.

Etkinlik geçmişi

Etkinlik geçmişini bu cihazda depola seçeneğini kapatın ve alt kısımdan Etkinlik geçmişini temizleyin.

Konum:

Eğer konum özelliğini kullanmıyorsanız yan kısımdan Bu cihaz için konum iznini kapatın.

Kamera:

Eğer kamera özelliğini kullanmıyorsanız veya kameranız yoksa yan kısımdan Bu cihaz için kamera erişimini kapatın.

Mikrofon:

Eğer mikrofon özelliğini kullanmıyorsanız veya mikrofonunuz yoksa yan kısımdan Bu cihaz için mikrofon erişimini kapatın.

Sesle etkinleştirme:

Yan kısımdan Uygulamaların sesle etkinleştirme kullanmasına izin ver seçeneğini kapatın.

Bildirimler:

Eğer bildirimler özelliğini kullanmıyorsanız yan kısımdan Bu cihaz kullanıcı bildirimi erişimini kapatın.

Kişiler:

Eğer kişiler özelliğini kullanmıyorsanız yan kısımdan Bu cihaz için kişiler erişimini kapatın.

Takvim:

Eğer takvim uygulamasını kullanmıyorsanız yan kısımdan Bu cihaz için takvim erişimini kapatın.

Telefon aramaları:

Eğer bilgisayarınıza telefonlar uygulaması ile bir telefon bağlamadıysanız yan kısımdan Bu cihaz için telefon araması erişimini kapatın.

Arama kaydı:

Yan kısımdan Bu cihaz için arama geçmişi erişimini kapatın.

E-Posta:

Eğer posta uygulamasını kullanmıyorsanız yan kısımdan Bu cihaz için e-posta erişimini kapatın.

Görevler:

Yan kısımdan Bu cihaz için e-görevler erişimini kapatın.

Mesajlaşma:

Eğer mesajlaşma özelliğini kullanmıyorsanız yan kısımdan Bu cihaz için mesajlaşma erişimini kapatın.

Radyolar:

Yan kısımdan Bu cihazda radyoları denetleme erişimini kapatın.

Arka plan uygulamaları:
Burası önemli bir kısımdır bu kısımda arka plan uygulamalarının tamamını kapatmanızı öneririm bu uygulamalar arkada çalışarak sistem performansınızı düşürür, açık kalmasını istediğiniz uygulamalar varsa uygulamanın yanındaki seçenekten kapatabilirsiniz, hepsini kapatmak için Uygulamaların arka planda çalışmasına izin ver seçeneğini kapatın.

1669564962251.png


Uygulama tanılama:

Yan kısımdan Bu cihaz için uygulama tanılama bilgisi erişimini kapatın.

Otomatik dosya indirmeleri:

Yan kısımdan Bu cihaz için otomatik dosya indirmeleri erişimini kapatın.

Belgeler:

Yan kısımdan Bu cihaz için belge kitaplığı erişimini kapatın.

Güncelleştirme ve Güvenlik: Sistemimizi her zaman güncel tutmak performansımız açısından çok önemlidir Microsoft her güncellemede performansı arttırmaya yönelik bir şey yayınlar bunları yüklemek önemlidir. Güncellemelerde performansı arttırmaya yönelik eklentiler, Driver güncellemeleri ve gerekli Windows yazılımları yayınlanır.

Windows Update:

Yan taraftan güncelleştirmeleri denetleyerek güncelleştirme olup olmadığını öğrenebilirsiniz eğer varsa güncelleyebilirsiniz, isteğe bağlı güncelleştirme varsa kendi kararınıza göre yükleyebilirsiniz.


Masaüstü

1-Çözüm: Masaüstündeki gereksiz dosyaları silip, uygulamalar ve oyunları klasör haline getirerek masaüstündeki kirliliği azaltıp sistem performansımızı arttıracağız.
Masaüstü arka planınız siyah olmalıdır üst kısımda bunu nasıl yapacağınızı anlattım yukarı çıkarak bulabilirsiniz.


Dosyalar:

Masaüstünüzde kullanmadığınız tüm dosyaları silmelisiniz.

Klasör haline getirme:

Masaüstünüzdeki oyunları, Oyunlar klasörü açarak o klasörün içine atmalısınız bu şekilde masaüstünüzdeki kirliliği azaltabilirsiniz aynı işlemi Uygulamalar içinde yapabilirsiniz.


Gereksiz sistem dosyaları:

1-Çözüm: Temp, prefetch gibi gereksiz sistem dosyaları arka planda dosya fazlalığı yaparak diskinizi yorup performansınızı düşürür bunları silmeliyiz.

Nasıl silinir:

Windows + R tuşlarına basarak Çalıştır menüsü açılır ve ilk olarak temp yazılır ve tamam tuşuna basılır açılan klasörde yönetici izni istenilirse verilir ve içerideki tüm dosyalar silinir. Aynı işlemi sırasıyla "temp, %temp%, prefetch, recent" klasörleri için yapmalısınız.


Dosya bir uygulama üzerinde açık uyarısı alırsanız atla deyip geçebilirsiniz.



1669565885844.png




Sistem Yapılandırması

1-Çözüm: Sistem yapılandırması ile Önyükleme seçeneklerini ve başlangıçta açılan hizmetleri ayarlayacağız (Bu başlangıçta açılan programlardan farklı bir ayardır).

İlk olarak Windows + R tuşlarına basarak tekrar çalıştır penceresini açın ve "MSConfig" yazıp tamama basın sonra aşağıdaki adımları takip edin.


Önyükleme:
Açılan Sistem Yapılandırması adlı pencereden Önyükleme kısmına gelin, GUI önyüklemesi yok seçeneğini aktifleştirin ve Zaman aşımını 3 saniye yapın. Gelişmiş Seçenekler kısmını açarak İşlemci Sayısı tikini aktifleştirin ve işlemci sayısını en yüksek hangi sayı varsa ona getirin.

1669566285902.png


Hizmetler:
Hizmetler kısmına gelin ve Tüm Microsoft Hizmetleri gizle seçeneğini aktifleştirip daha sonrasında Tümünü devre dışı bırak seçeneğine tıklayın, eğer Valorant oynuyorsanız Vanguard'ın açılması için vgc hizmetini açın yoksa oyuna girerken hata alırsınız.

1669566449120.png


ReadyBoost
ReadyBoost ayarı USB'yi RAM olarak kullanmaktır, bir USB cihazınız yoksa bu adımı atlayabilirsiniz, bu işlemi yapmadan önce SysMain yani Hızlı Getir hizmetinin aktif olması gerekmektedir bunu daha önceden kapattıysanız Hizmetlerden geri açmalısınız konunun aşağılarında Hizmetlerden bahsedeceğim.

1-Çözüm: İlk olarak tavsiyem en az 4 GB Alanlı bir USB belleği bilgisayarınıza takın ve Dosya Gezginini açın, Bu bilgisayar kısmına gelin ve USB cihazınıza sağ tıklayıp özelliklere tıklayın ve ReadyBoost kısmına gelin seçeneklerden kullanmak istediğiniz alanı kendiniz seçin veya bu cihazı ReadyBoosta ada. Seçeneğine tıklayın ve uygulaya basın işlem olmuş olacaktır.

1669568153981.png




Sanal Bellek
Sanal bellek diskinizin bir kısmını RAM olarak kullanır eğer HDD kullanıyorsanız bu özelliği eğer RAM'iniz çok düşük değilse pek kullanmanızı tavsiye etmem çünkü diskinizi yoruyor ama SSD lirde bunu keyfinize göre kullanabilirsiniz, artık günümüzde 8 GB RAM bile yetersiz eğer 12 GB'dan az ramınız varsa kullanmanızı tavsiye ederim.

1-Adım: Ayarlar > Sistem > Hakkında yolunu takip edin ve İlgili ayarlar kısmından Gelişmiş sistem ayarları seçeneğine tıklayın, açılan pencereden Performans altındaki Ayarlara tıklayın ve Gelişmiş kısmına gelin, Sanal bellek altındaki değiştire tıklayın ayarlarımızı burada yapacağız.

Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet seçeneğini açıksa kapatın ve aşağıdaki seçeneklerden Özel boyutu seçin, şimdi yapmanız gereken Başlangıç boyutuna MB olarak mecbur ramınızın 1.5 katını, en büyük
boyuta da RAM'ınızın 3 katını yazmalısınız.
Örnek olarak, bende 6 GB RAM var 6 GB MB Olarak 6144 MB'dir 6144 MB'ın 1.5 katı 9216'dır bunu başlangıç boyutuna yazıyoruz 6144 MB'ın 3 katı ise 18432'dır bunu da en büyük boyuta yazıyoruz ve Ayarla deyip bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.

1669569358391.png


Hizmetler
Windows'un gereksiz hizmetleri arkada çalışarak bilgisayarımızı yorar özellikle HDD kullanıyorsanız daha da yorar bu hizmetleri kapatmak için aşağıdaki adımları takip ediniz.

1-Çözüm: Windows + R kombinasyonunu kullanıp açılan Çalıştır penceresine services.msc yazıyoruz ve tamam butonuna basıyoruz, açılan pencereden sırasıyla aşağıdaki hizmetleri kapatmamız gerekli
Windows Search: Arama dizininizi kaydederek daha hızlı arama yapmanızı sağlar ama bu çoğu zaman daha hızlı yapmak yerine daha yavaş yapmanızı sağlar
SysMain: Eski adıyla Hızlı Getir İngilizce adıyla Superfetch hizmetidir bu hizmet zamanla sistem performansınızı kaydeder ve sisteminizi ona göre çalıştırır SSD olan sistemler için iyi olsa da HDD olan sistemler için sistemi fazlasıyla yorar eğer ReadyBoost özelliğini kullanıyorsanız bu hizmeti kapatmayın yoksa ReadyBoost özelliği çalışmaz.
Yazdırma Biriktiricisi: Eğer bir yazıcı kullanmıyorsanız bu hizmeti elle çalışacak şekilde ayarlamalısınız yoksa bu sistem arkada çalışıp sistemi yorar.
Bu hizmetleri kapatmak için açtığımız Hizmetler penceresinden sırasıyla bu üç hizmeti de bulup sağ tık ile özellikler penceresine gelip başlangıç türünü Devre dışı yapıp (Yazdırma biriktiricisini Elle yapınız.) Durdur seçeneğine basın.

1669569887650.png


Disk Birleştirme
Disk birleştirme işlemi Diskimizin parçalanmış bölümlerini birleştirir ve Disk performansını arttırır bu işlemi yapmak için aşağıdaki çözümü takip ediniz.

Çözüm-1: bu işlemi yapmak için Dosya Gezgini > Bu bilgisayar > Yerel Disk (sürücü Harfi:) > Sağ tık Özellikler > Araçlar > Sürücüleri en iyi duruma getir altındaki En iyi duruma getir adımını takip edin. Açılan pencereden birden fazla diskiniz varsa her disk için sırasıyla olacak şekilde En iyi duruma getir seçeneğine basıp birleştirin.

1669570132928.png




Oyun içi Grafik Ayarları:

Her oyun için ayrı ayrı grafik ayarı anlatamam ama kısa bir özet geçeceğim oyunlarda grafik ayarlarını her zaman en düşüğe çekmelisiniz, buna ek olarak çözünürlüğü de en düşüğe alıp oyunları tam ekranda oynamalısınız bu Alt Tab sürenizi uzatsa da oyun içi performansınızı arttırır, sadece hemen hemen her oyunda olan bazı grafik ayarlarından bahsedeceğim;

Çözünürlük (Resolution): Oyun içerisinde çözünürlüktür ne kadar düşüğe alırsanız Alt Tab süreniz o kadar uzar ama FPS de o kadar atar.
Tam Ekran (Full Screen): Oyunları Tam ekran pencereli veya Pencereli yerine hem daha düzgün görüntü için hem performans artışı için Tam Ekranda oynamalısınız.
Doku Kalitesi (Texture Quality): Bu ayar oyun içerisindeki doku kalitesini ayarlar bu ayarı ne kadar düşüğe çekerseniz görüntünün kalitesi o kadar düşer ama performans o kadar artar.
Antialiasing: Bu ayar oyun içerisindeki çizgililerle ilgili ayardır, bu ayarı kapalı yapmak veya 2X e çekmek performansınızı arttırır.
Anisotropic filtering: Bu ayar oyun içerisinde uzaklara baktığınızda gördüğünüz kalite ile ilgilidir eğer RDR2, GTA 5 gibi oyunlar oynamıyorsanız bu ayarı düşürmenizi öneririm, çok kötü bir bilgisayarınız varsa kesinlikle kapatmalısınız.
Gölgeler (Shadows): Bu ayar oyun içerisindeki gölgelerle ilgilidir bu ayarı kapatmanızı tavsiye ederim.


Overlock
Overlock işlemi Türkçesiyle Hız Aşırtmadır, Ekran kartınıza, İşlemcinize ve RAM ınızın sınırlarını aşarak performansını arttırır, bu işlemi yapmanızı termal macununuzu 3 ayda bir değiştiriyorsanız ve soğutma sistemininiz fazlasıyla iyiyse tavsiye ederim yoksa ekran kartınız fazla ısıdan kendini kapatabilir kapatmazsa da ana kartınızı bile yakabilir bu riski göze alıyorsanız yapabilirsiniz.

Size bu rehberde çok önemli olmadığı için Overlock nasıl yapılır onu göstermeyeceğim ama yapmak istiyorsanız Technopat'ın makalesinin linkini aşağıya bırakıyorum.


FPS Arttırma Programları
Piyasada bir sürü FPS Arttırma Programları bulunuyor ve ben bunların birçoğunu denedim çok büyük bir fark gördüğüm söylenemez ama sisteme göre değişir bu uygulamalardan en bilinen 3 tanesini aşağıya bırakıyorum daha fazlasını internette araştırma yaparak bulabilirsiniz.
GeForce Experience programı NVIDIA ürünüdür ve NVIDIA ekran kartınız varsa çalışır.

Game Booster For PC, Laptops | Razer Cortex 🎮

Sistem Performansı Arttıran Programlar
İnternet üzerinde birçok Sistem performansı arttıran programlar bulunuyor bunlardan birisi arkadaki gereksiz uygulamaları kapatıyor kimisi işlemci hızını ayarlıyor bu uygulamalardan bazılarından bahsedeceğim

Quick CPU: İşlemci kontrol programı olan Quick CPU, CPU Çekirdeklerinden hangilerinin aktif olacağına, CPU tüketim göstergelerini düzenlemenize ve CPU ile ilgili birçok şeyi ayarlamanıza imkan tanıyor, karmaşık bir programdır o yüzden bilmeden ellemenizi tavsiye etmem internette araştırma yaparak kullanabilirsiniz, indirme linkini aşağıya bırakıyorum.

Quick CPU - Real time performance optimization and Sensor monitor


Intelligent Standby List Cleaner: RAM ile ilgili bir program RAM'da tutulan uygulamaları otomatik temizleyerek RAM performansını arttıran bir program, indirme linkini aşağıya bırakıyorum.


Yazılım ile yapabileceğimiz şeylerin sonuna geldik şimdi donanıma geçiyoruz.


Donanım İşlemleriyle FPS Arttırma
İşlemlerimize Donanım olarak yapabileceklerimizle devam edeceğiz.
FAN Temizliği
bilgisayarlar uzun süre temizlenmese içindeki tozlar birikir ve fanı tıkar, bu fanın dönmesine, cihazın ısınmasına, dönme hızına ve çıkardığı sese etkili olur o yüzden 6 ayda bir aralıklarla fan temizliği yapmak önemlidir.

Çözüm-1: Masaüstü bilgisayarlarda kasanızın kapağını çıkarıp fanı söküp temizliğini yapabilirsiniz, dizüstü bilgisayarlara göre kolay bir işlemdir.
Dizüstü bilgisayarlarda Fan temizliği yapmak için öncelikle internette cihaz modelinizi yazıp yanına fan temizleme yazıp detaylı videolara ulaşabilirsiniz videodaki adımları takip ederek fanınızı temizleyebilirsiniz, aynı adımları yaparsanız zarar verme riskiniz pek yok kendinize güvenmiyorsanız bir bilgisayarcıya yaptırabilirsiniz.


Termal Macun
Sistemlerinizde düzenli aralıklarla Termal Macun değişimi yapmak cihazın ısısını büyük ölçüde azaltır

Çözüm-1: Bu işlemi masaüstü bilgisayarlarda gene fanı söküp direk eski termal macunu silip yenisini sürerek yapabilirsiniz, laptoplarda bu işlem daha zordur internette modelinizi aratıp gerekli adımları uygulayarak yapabilirsiniz, bu işlemi yaparken kaliteli bir termal macun kullanmak kesinlikle önemlidir size önerdiğim 2 termal macun linkini aşağıya bırakacağım kendinize göre seçebilirsiniz.



HDD'den SSD'a Geçmek
Artık güncel işletim sistemleri ve güncel oyunlar için SSD kullanmak son derece önemlidir HDD'n artık bir işletim sistemi, oyun çalıştırmaktan çok depolama alanı olarak kullanıldığı bir dönemdeyiz, artık Windows 10 ve üzeri işletim sistemleri SSD olmadan çok zor çalışıyor o yüzden hala HDD kullanıyorsanız bir SSD almanızı kesinlikle tavsiye ederim.

RAM Yükseltme
Günümüz oyunları için artık en az 16 GB RAM'ın gerekiyor, günlük kullanım için 8 GB bile zor yetmeye başlıyor artık o yüzden belleğinizi en az 16 olacak şekilde yükseltmenizi öneriyorum.

FPS Gösterme Programları
Artık yazılımsal ve donanımsal olarak yapılacak işlemleri bitirdik artık oyun içerisinde FPS gösterecek programlardan bahsedeceğim.
MSI Afterburner
MSI Afterburner hem FPS göstermede iyi iş çıkaran hem de Overlock konusunda iyi iş çıkaran bir programdır en çok kullanılan FPS gösterme programıdır kullanmanızı tavsiye ederim.


1669573882879.png




Fraps
Fraps eski olduğu için hem ufak çaplı video alma hem de FPS gösteren bir programdır ufak bir programdır sistemi yormaz tavsiye ederim.


1669573862661.png




GeForce Experience
Eğer NVIDIA ekran kartına sahipseniz GeForce Experience FPS arttırmanızda, video almanızda, FPS göstermenizde, yayın açmanızda ve birçok konuda sizi destekleyecek bir programdır NVIDIA ekran kartı kullanıcılarına kesinlikle tavsiye ederim.


1669573900117.png




AMD Software: Pro​

Önceki adıyla Radeon Pro, GeForce Experience'nin AMD versiyonudur eğer bir AMD ekran kartınız varsa kullanabilirsiniz ve iyi bir programdır birçok konuda sizi destekler tavsiye ederim


1669574006487.png


Öncelikle yazımı buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim, ben FPS konusunda birçok sıkıntı yaşadım ve başka yaşayanlara yardımcı olmak istedim yanlış bilgi verdiğimi sanmıyorum ama verdiysem de kusura bakmayın, en ufak detayından bile bahsetmeye çalıştığım için biraz uzun oldu.
 
Öncelikle Merhaba, kendim patates bir bilgisayar kullandığım için FPS olarak bir sürü sorun yaşıyordum, uzun araştırmalarım sonucunda kendi yaşadığım FPS sorununu çoğunlukla düzelttim ve bu sorunu nasıl düzelttiğime dair bir rehber hazırlamak istedim.

Rehberde kendi yaptığım işlemleri göstererek benim gibi patates bir bilgisayar kullanan kişiler nasıl FPS arttırabilir onu gösterebileceğim. Rehbere Yazılım işlemleriyle FPS arttırma ile başlayıp Donanım işlemleriyle FPS Arttırma ile devam edeceğim en son FPS nasıl gösterilir programları nelerdir? İlgili bir yazı yazıp bitireceğim, iyi okumalar.

Yazılım işlemleriyle FPS Arttırma
İlk olarak yazılımsal adımlarla performansımızı arttıracağız bu adımlardan sonra Donanımsal yollara geçeceğiz.

Sistem Geri Yükleme

Bu işlemler sonucunda oluşacak hatalarla ilgili sorumluluk almayacağımı öncelikle belli edeyim, Bu işlemleri yapmaya başlamadan önce oluşacak hatalara karşı en başa dönmek için bir sistem geri yüklemesi noktası oluşturmanızı tavsiye ediyorum bu işlemi yapmak için arama kısmına Ayarlar yazın ve girin ve alt kısımdan Hakkın daya gelin, İlgili ayarlar kısmından Gelişmiş sistem ayarlarını seçin ve sistem koruması kısmına gelin ve alt kısımdan oluştur seçeneğine tıklayıp ekrandaki adımları takip edin.

Eki Görüntüle 1586479

Performans Ayarları

1-Çözüm:
İlk olarak Görsel Efektleri kapatıp görünümden tasarruf edip performansı arttıracağız, bu işlemi yapmak için Ayarlar > Sistem > Hakkında ve İlgili Ayarlar kısmından Gelişmiş sistem ayarlarına tıklayın açılan pencereden Performans seçeneğinin altındaki Ayarlara tıklayın ve görsel efektleri en iyi performans için ayarlayın, Bu ayar ile yazılar biraz kötü gözükecektir bunu düzeltmek için Ekran yazı tipi kenarlarını düzelt seçeneğini tekrar aktifleştirin.

Eki Görüntüle 1586485


2-Çözüm: bilgisayarımızın performans ayarını Nihai Performansa getireceğiz, Nihai Performans cihazınızı en üst düzey performansa getirir.

Arama kısmına CMD yazıp yönetici olarak çalıştırın ve aşağıda vereceğim kodu kopyalayıp yapıştırın ve Enter tuşuna basın.


Daha sonrasında Denetim Masası > Güç Seçenekleri kısmına gelin ve Ek planları göster seçeneğine tıklayıp Nihai Performansı seçin.

Ekran Kartı Ayarları

1- Çözüm (Ekran Kartı Güncelleme): İlk olarak ekran kartımızı güncellememiz gerekli ekran kartınızı güncellemek için aşağıdaki çözümleri takip edin.

Ekran kartı sağlayıcısından güncellemek için;

Aşağıda vereceğim linklerden ekran kartı markanıza uygun olanı seçin ve yönergeleri izleyerek ekran kartı sürücünüzü en son sürüme güncelleyin.




Üstteki şekiller ile ekran kartınızı güncelleyemediyseniz ekran kartınızı Aygıt Yöneticisi veya Windows Update aracılığı ile de güncelleyebilirsiniz, Windows Update ile güncellemek için rehberin aşağısındaki Windows Update çözümünü takip edebilirsiniz.

Aygıt Yöneticisi ile güncellemek için;

Windows + X tuşlarına basın ve açılan kısımdan Aygıt Yöneticisi'ni seçin, açılan pencereden Görüntü bağdaştırıcıları kısmını açın ve ekran kartınıza sağ tıklayıp sürücüyü güncelleştir seçeneğine tıklayın, açılan kısımdan Sürücüleri otomatik ara seçeneğine tıklayın ve sürücünüzün güncelleşmesini bekleyin sonrasında bilgisayarınızı yeniden başlatın, eğer son yayınlanan sürücü yüklü ise Cihazınız için en iyi sürücüler zaten yüklü uyarısı alırsınız.

2- Çözüm (Ekran Kartı Ayarları): Bu çözümde NVIDIA Ekran kartı kullanıcıları için yapılması gereken ayarları göstereceğim, AMD Ekran kartları için NVIDIA kısmının altındaki linke tıklayarak gerekli ayarlara ulaşabilirsiniz.

NVIDIA
NVIDIA ekran kartı ayarlarını açmak için masaüstüne sağ tıklayıp NVIDIA Denetim Masası seçeneğine tıklayın.
1-Görüntü ayarlarını ön ayarla yap;
Bu işlem ekran kartınızın oyunlardaki görüntüyü daha mı kaliteli gösterecek yoksa kaliteden kısıp performansa mı önem vereceğini ayarlamanızı sağlıyor.
3D Ayarları kısmındaki Görüntü ayarlarını ön ayarla yap kısmına gelin ve yan kısımdaki seçeneklerden "Benim tercihlerimi kullan ve şunlara önem ver" seçeneğini aktifleştirip alttaki çizgiyi Performans a çekin ve uygula seçeneğini aktifleştirin.

Eki Görüntüle 1586351

2- 3D Ayarlarının Yönetilmesi:
3D Ayarlarının Yönetilmesi üstteki işlemin daha da gelişmişidir, gene ekran kartınızın kaliteye mi yoksa performansa mı önem versin onu ayarlamanızı sağlıyor.
Sol kısımdan 3D Ayarlarının Yönetilmesi kısmına geldikten sonra yan kısımdaki ayarları resimdeki gibi yapın, bu ayarların bir kısmı sizde olmayabilir veya ayarlanamıyor olabilir.

Eki Görüntüle 1586362

Eki Görüntüle 1586364

Eki Görüntüle 1586365

3- Çözünürlük değiştirme: Birçok kullanıcı Monitörleri örnek olarak 144Hz desteklese bile Windows veya Ekran kartı ayarlarından bilgisayarın 144Hz olarak çalışacak şekilde ayarlamadığı için çoğunlukla 60Hz bir görüntü alıyor bu şekilde kullanıp sonrasından bunu fark edip şaşıran birçok kişiye denk geldim bunu yapmanızı kesinlikle öneririm.
Sol taraftan Çözünürlük Değiştirme kısmına gelin yan taraftaki yenilime hızı kısmını en yüksek hangi seçenek aktifse o seçeneğe ayarların ve uygula seçeneğini işaretleyip çıkın.

Eki Görüntüle 1586373

AMD:

AMD ekran kartları için gerekli ayarlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.


Windows Ayarları

1-Çözüm: Windows ayarlarından gereksiz işlemleri kapatarak sistem performansımızı arttıracağız.

Windows arama kısmına Ayarlar yazarak Ayarlar uygulamasına ulaşın ve alttaki ayarları yapın.


Sistem:

Ayarlardaki Sistem kısmından Bildirimler ve Eylemler kısmına gelin burada ayarları örnekteki gibi yapın.

Eki Görüntüle 1586384


Odaklanma yardımı
Odaklanma yardımı ayarlarını kapalı yapın.

Eki Görüntüle 1586385

Depolama
Bu kısım önemlidir, öncelik olarak Akıllı Depolama özelliğini açın ve Akıllı Depolama ayarlarını kendinize göre özelleştirin, alt kısımdaki Geçici Dosyalar seçeneğine tıklayın ve oradaki gereksiz dosyaları kendinize göre seçip silin neyin ne işe yaradığı geçici dosyanın altında yazıyor.

Eki Görüntüle 1586386

Eki Görüntüle 1586387

Kişileştirme: Kişileştirme ayarları ne kadar yüksek ayar yaparsanız o kadar sistem performansınızı düşürecek şekilde ayarlanmıştır bu kısımda sistemimizi en kötü gözükecek şekilde ama en fazla performans verecek şekilde ayarlayacağız.

Arka Plan

Masaüstü Arka planınızı Arka plan seçeneğinden Düz Resim yapın ve Siyah seçeneğini seçin.

Eki Görüntüle 1586396

Renkler:
Renkler kısmından saydamlık efektlerini kapatmamız gerekli Renkler kısmından saydamlık efektleri seçeneğini kapalı hale getirin.

Eki Görüntüle 1586610


Uygulamalar: Uygulamalar kısmında uzun süredir kullanmadığınız uygulamaları, bilgisayar açılışında açılacak uygulamaları ayarlayacağız.

Uygulamalar ve özellikler
Bu kısımda uzun süredir kullanmadığınız ve kaldırılabilen kullanmadığınız Windows uygulamaları kaldırınız.

Eki Görüntüle 1586398


Başlangıç
Başlangıç kısmında sisteminizle birlikte açılan ve sisteminizin geç açılmasını sağlayan uygulamaları kapatacağız, Başlangıç kısmına geldikten sonra kullanmadığınız uygulamaları kapatınız, uygulamaların yanında başlamaya ne kadar etkisi olduğu yazıyor ona göre karar verebilirsiniz.

Eki Görüntüle 1586399

Oyun: Oyun kısmında Oyun modunu açıp Xbox Game Bar'ı kapatacağız, Xbox Game Bar oyun oynarken bir anda video falan almaya başlayıp sisteminizi yorar ve performansınızı düşürür o yüzden bu ayarı kapatacağız.
Xbox Game Bar
Xbox Game Bar seçeneğinden Xbox Game Bar'ı etkinleştirin seçeneğini kapatın.

Eki Görüntüle 1586400

Oyun Modu
Oyun modunu açmak için Oyun Modu kısmından Oyun Modu seçeneğini aktifleştirin.

Eki Görüntüle 1586401

Gizlilik: Gizlilik ayarları ile Arka planda hangi uygulamaların çalışabileceğini ve diğer ayarları yönetebilirsiniz.

Genel
Genel ayarlarınızı örnekteki gibi yapınız.

Eki Görüntüle 1586403


Konuşma

Çevrimiçi konuşma tanımı seçeneği açıksa kapatınız.

Mürekkep oluşturma ve yazma kişileştirmesi

Sizi tanımaya çalışıyor seçeneğini kapatın.

Tanılama ve geri bildirim

Tanılama verileri ayarını Gerekli tanılama verileri seçeneğine getirin ve aşağı kısımdan Tanılama verilerini silin.

Etkinlik geçmişi

Etkinlik geçmişini bu cihazda depola seçeneğini kapatın ve alt kısımdan Etkinlik geçmişini temizleyin.

Konum:

Eğer konum özelliğini kullanmıyorsanız yan kısımdan Bu cihaz için konum iznini kapatın.

Kamera:

Eğer kamera özelliğini kullanmıyorsanız veya kameranız yoksa yan kısımdan Bu cihaz için kamera erişimini kapatın.

Mikrofon:

Eğer mikrofon özelliğini kullanmıyorsanız veya mikrofonunuz yoksa yan kısımdan Bu cihaz için mikrofon erişimini kapatın.

Sesle etkinleştirme:

Yan kısımdan Uygulamaların sesle etkinleştirme kullanmasına izin ver seçeneğini kapatın.

Bildirimler:

Eğer bildirimler özelliğini kullanmıyorsanız yan kısımdan Bu cihaz kullanıcı bildirimi erişimini kapatın.

Kişiler:

Eğer kişiler özelliğini kullanmıyorsanız yan kısımdan Bu cihaz için kişiler erişimini kapatın.

Takvim:

Eğer takvim uygulamasını kullanmıyorsanız yan kısımdan Bu cihaz için takvim erişimini kapatın.

Telefon aramaları:

Eğer bilgisayarınıza telefonlar uygulaması ile bir telefon bağlamadıysanız yan kısımdan Bu cihaz için telefon araması erişimini kapatın.

Arama kaydı:

Yan kısımdan Bu cihaz için arama geçmişi erişimini kapatın.

E-Posta:

Eğer posta uygulamasını kullanmıyorsanız yan kısımdan Bu cihaz için e-posta erişimini kapatın.

Görevler:

Yan kısımdan Bu cihaz için e-görevler erişimini kapatın.

Mesajlaşma:

Eğer mesajlaşma özelliğini kullanmıyorsanız yan kısımdan Bu cihaz için mesajlaşma erişimini kapatın.

Radyolar:

Yan kısımdan Bu cihazda radyoları denetleme erişimini kapatın.

Arka plan uygulamaları:
Burası önemli bir kısımdır bu kısımda arka plan uygulamalarının tamamını kapatmanızı öneririm bu uygulamalar arkada çalışarak sistem performansınızı düşürür, açık kalmasını istediğiniz uygulamalar varsa uygulamanın yanındaki seçenekten kapatabilirsiniz, hepsini kapatmak için Uygulamaların arka planda çalışmasına izin ver seçeneğini kapatın.

Eki Görüntüle 1586429

Uygulama tanılama:

Yan kısımdan Bu cihaz için uygulama tanılama bilgisi erişimini kapatın.

Otomatik dosya indirmeleri:

Yan kısımdan Bu cihaz için otomatik dosya indirmeleri erişimini kapatın.

Belgeler:

Yan kısımdan Bu cihaz için belge kitaplığı erişimini kapatın.

Güncelleştirme ve Güvenlik: Sistemimizi her zaman güncel tutmak performansımız açısından çok önemlidir Microsoft her güncellemede performansı arttırmaya yönelik bir şey yayınlar bunları yüklemek önemlidir. Güncellemelerde performansı arttırmaya yönelik eklentiler, Driver güncellemeleri ve gerekli Windows yazılımları yayınlanır.

Windows Update:

Yan taraftan güncelleştirmeleri denetleyerek güncelleştirme olup olmadığını öğrenebilirsiniz eğer varsa güncelleyebilirsiniz, isteğe bağlı güncelleştirme varsa kendi kararınıza göre yükleyebilirsiniz.


Masaüstü

1-Çözüm: Masaüstündeki gereksiz dosyaları silip, uygulamalar ve oyunları klasör haline getirerek masaüstündeki kirliliği azaltıp sistem performansımızı arttıracağız.
Masaüstü arka planınız siyah olmalıdır üst kısımda bunu nasıl yapacağınızı anlattım yukarı çıkarak bulabilirsiniz.


Dosyalar:

Masaüstünüzde kullanmadığınız tüm dosyaları silmelisiniz.

Klasör haline getirme:

Masaüstünüzdeki oyunları, Oyunlar klasörü açarak o klasörün içine atmalısınız bu şekilde masaüstünüzdeki kirliliği azaltabilirsiniz aynı işlemi Uygulamalar içinde yapabilirsiniz.


Gereksiz sistem dosyaları:

1-Çözüm: Temp, prefetch gibi gereksiz sistem dosyaları arka planda dosya fazlalığı yaparak diskinizi yorup performansınızı düşürür bunları silmeliyiz.

Nasıl silinir:

Windows + R tuşlarına basarak Çalıştır menüsü açılır ve ilk olarak temp yazılır ve tamam tuşuna basılır açılan klasörde yönetici izni istenilirse verilir ve içerideki tüm dosyalar silinir. Aynı işlemi sırasıyla "temp, %temp%, prefetch, recent" klasörleri için yapmalısınız.


Dosya bir uygulama üzerinde açık uyarısı alırsanız atla deyip geçebilirsiniz.

Eki Görüntüle 1586443

Sistem Yapılandırması

1-Çözüm: Sistem yapılandırması ile Önyükleme seçeneklerini ve başlangıçta açılan hizmetleri ayarlayacağız (Bu başlangıçta açılan programlardan farklı bir ayardır).

İlk olarak Windows + R tuşlarına basarak tekrar çalıştır penceresini açın ve "MSConfig" yazıp tamama basın sonra aşağıdaki adımları takip edin.


Önyükleme:
Açılan Sistem Yapılandırması adlı pencereden Önyükleme kısmına gelin, GUI önyüklemesi yok seçeneğini aktifleştirin ve Zaman aşımını 3 saniye yapın. Gelişmiş Seçenekler kısmını açarak İşlemci Sayısı tikini aktifleştirin ve işlemci sayısını en yüksek hangi sayı varsa ona getirin.

Eki Görüntüle 1586460

Hizmetler:
Hizmetler kısmına gelin ve Tüm Microsoft Hizmetleri gizle seçeneğini aktifleştirip daha sonrasında Tümünü devre dışı bırak seçeneğine tıklayın, eğer Valorant oynuyorsanız Vanguard'ın açılması için vgc hizmetini açın yoksa oyuna girerken hata alırsınız.

Eki Görüntüle 1586470

ReadyBoost
ReadyBoost ayarı USB'yi RAM olarak kullanmaktır, bir USB cihazınız yoksa bu adımı atlayabilirsiniz, bu işlemi yapmadan önce SysMain yani Hızlı Getir hizmetinin aktif olması gerekmektedir bunu daha önceden kapattıysanız Hizmetlerden geri açmalısınız konunun aşağılarında Hizmetlerden bahsedeceğim.

1-Çözüm: İlk olarak tavsiyem en az 4 GB Alanlı bir USB belleği bilgisayarınıza takın ve Dosya Gezginini açın, Bu bilgisayar kısmına gelin ve USB cihazınıza sağ tıklayıp özelliklere tıklayın ve ReadyBoost kısmına gelin seçeneklerden kullanmak istediğiniz alanı kendiniz seçin veya bu cihazı ReadyBoosta ada. Seçeneğine tıklayın ve uygulaya basın işlem olmuş olacaktır.

Eki Görüntüle 1586541


Sanal Bellek
Sanal bellek diskinizin bir kısmını RAM olarak kullanır eğer HDD kullanıyorsanız bu özelliği eğer RAM'iniz çok düşük değilse pek kullanmanızı tavsiye etmem çünkü diskinizi yoruyor ama SSD lirde bunu keyfinize göre kullanabilirsiniz, artık günümüzde 8 GB RAM bile yetersiz eğer 12 GB'dan az ramınız varsa kullanmanızı tavsiye ederim.

1-Adım: Ayarlar > Sistem > Hakkında yolunu takip edin ve İlgili ayarlar kısmından Gelişmiş sistem ayarları seçeneğine tıklayın, açılan pencereden Performans altındaki Ayarlara tıklayın ve Gelişmiş kısmına gelin, Sanal bellek altındaki değiştire tıklayın ayarlarımızı burada yapacağız.

Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet seçeneğini açıksa kapatın ve aşağıdaki seçeneklerden Özel boyutu seçin, şimdi yapmanız gereken Başlangıç boyutuna MB olarak mecbur ramınızın 1.5 katını, en büyük
boyuta da RAM'ınızın 3 katını yazmalısınız.
Örnek olarak, bende 6 GB RAM var 6 GB MB Olarak 6144 MB'dir 6144 MB'ın 1.5 katı 9216'dır bunu başlangıç boyutuna yazıyoruz 6144 MB'ın 3 katı ise 18432'dır bunu da en büyük boyuta yazıyoruz ve Ayarla deyip bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.

Eki Görüntüle 1586583

Hizmetler
Windows'un gereksiz hizmetleri arkada çalışarak bilgisayarımızı yorar özellikle HDD kullanıyorsanız daha da yorar bu hizmetleri kapatmak için aşağıdaki adımları takip ediniz.

1-Çözüm: Windows + R kombinasyonunu kullanıp açılan Çalıştır penceresine services.msc yazıyoruz ve tamam butonuna basıyoruz, açılan pencereden sırasıyla aşağıdaki hizmetleri kapatmamız gerekli
Windows Search: Arama dizininizi kaydederek daha hızlı arama yapmanızı sağlar ama bu çoğu zaman daha hızlı yapmak yerine daha yavaş yapmanızı sağlar
SysMain: Eski adıyla Hızlı Getir İngilizce adıyla Superfetch hizmetidir bu hizmet zamanla sistem performansınızı kaydeder ve sisteminizi ona göre çalıştırır SSD olan sistemler için iyi olsa da HDD olan sistemler için sistemi fazlasıyla yorar eğer ReadyBoost özelliğini kullanıyorsanız bu hizmeti kapatmayın yoksa ReadyBoost özelliği çalışmaz.
Yazdırma Biriktiricisi: Eğer bir yazıcı kullanmıyorsanız bu hizmeti elle çalışacak şekilde ayarlamalısınız yoksa bu sistem arkada çalışıp sistemi yorar.
Bu hizmetleri kapatmak için açtığımız Hizmetler penceresinden sırasıyla bu üç hizmeti de bulup sağ tık ile özellikler penceresine gelip başlangıç türünü Devre dışı yapıp (Yazdırma biriktiricisini Elle yapınız.) Durdur seçeneğine basın.

Eki Görüntüle 1586594

Disk Birleştirme
Disk birleştirme işlemi Diskimizin parçalanmış bölümlerini birleştirir ve Disk performansını arttırır bu işlemi yapmak için aşağıdaki çözümü takip ediniz.

Çözüm-1: bu işlemi yapmak için Dosya Gezgini > Bu bilgisayar > Yerel Disk (sürücü Harfi:) > Sağ tık Özellikler > Araçlar > Sürücüleri en iyi duruma getir altındaki En iyi duruma getir adımını takip edin. Açılan pencereden birden fazla diskiniz varsa her disk için sırasıyla olacak şekilde En iyi duruma getir seçeneğine basıp birleştirin.

Eki Görüntüle 1586598


Oyun içi Grafik Ayarları:

Her oyun için ayrı ayrı grafik ayarı anlatamam ama kısa bir özet geçeceğim oyunlarda grafik ayarlarını her zaman en düşüğe çekmelisiniz, buna ek olarak çözünürlüğü de en düşüğe alıp oyunları tam ekranda oynamalısınız bu Alt Tab sürenizi uzatsa da oyun içi performansınızı arttırır, sadece hemen hemen her oyunda olan bazı grafik ayarlarından bahsedeceğim;

Çözünürlük (Resolution): Oyun içerisinde çözünürlüktür ne kadar düşüğe alırsanız Alt Tab süreniz o kadar uzar ama FPS de o kadar atar.
Tam Ekran (Full Screen): Oyunları Tam ekran pencereli veya Pencereli yerine hem daha düzgün görüntü için hem performans artışı için Tam Ekranda oynamalısınız.
Doku Kalitesi (Texture Quality): Bu ayar oyun içerisindeki doku kalitesini ayarlar bu ayarı ne kadar düşüğe çekerseniz görüntünün kalitesi o kadar düşer ama performans o kadar artar.
Antialiasing: Bu ayar oyun içerisindeki çizgililerle ilgili ayardır, bu ayarı kapalı yapmak veya 2X e çekmek performansınızı arttırır.
Anisotropic filtering: Bu ayar oyun içerisinde uzaklara baktığınızda gördüğünüz kalite ile ilgilidir eğer RDR2, GTA 5 gibi oyunlar oynamıyorsanız bu ayarı düşürmenizi öneririm, çok kötü bir bilgisayarınız varsa kesinlikle kapatmalısınız.
Gölgeler (Shadows): Bu ayar oyun içerisindeki gölgelerle ilgilidir bu ayarı kapatmanızı tavsiye ederim.


Overlock
Overlock işlemi Türkçesiyle Hız Aşırtmadır, Ekran kartınıza, İşlemcinize ve RAM ınızın sınırlarını aşarak performansını arttırır, bu işlemi yapmanızı termal macununuzu 3 ayda bir değiştiriyorsanız ve soğutma sistemininiz fazlasıyla iyiyse tavsiye ederim yoksa ekran kartınız fazla ısıdan kendini kapatabilir kapatmazsa da ana kartınızı bile yakabilir bu riski göze alıyorsanız yapabilirsiniz.

Size bu rehberde çok önemli olmadığı için Overlock nasıl yapılır onu göstermeyeceğim ama yapmak istiyorsanız Technopat'ın makalesinin linkini aşağıya bırakıyorum.


FPS Arttırma Programları
Piyasada bir sürü FPS Arttırma Programları bulunuyor ve ben bunların birçoğunu denedim çok büyük bir fark gördüğüm söylenemez ama sisteme göre değişir bu uygulamalardan en bilinen 3 tanesini aşağıya bırakıyorum daha fazlasını internette araştırma yaparak bulabilirsiniz.
GeForce Experience programı NVIDIA ürünüdür ve NVIDIA ekran kartınız varsa çalışır.

Game Booster For PC, Laptops | Razer Cortex 🎮

Sistem Performansı Arttıran Programlar
İnternet üzerinde birçok Sistem performansı arttıran programlar bulunuyor bunlardan birisi arkadaki gereksiz uygulamaları kapatıyor kimisi işlemci hızını ayarlıyor bu uygulamalardan bazılarından bahsedeceğim

Quick CPU: İşlemci kontrol programı olan Quick CPU, CPU Çekirdeklerinden hangilerinin aktif olacağına, CPU tüketim göstergelerini düzenlemenize ve CPU ile ilgili birçok şeyi ayarlamanıza imkan tanıyor, karmaşık bir programdır o yüzden bilmeden ellemenizi tavsiye etmem internette araştırma yaparak kullanabilirsiniz, indirme linkini aşağıya bırakıyorum.

Quick CPU - Real time performance optimization and Sensor monitor


Intelligent Standby List Cleaner: RAM ile ilgili bir program RAM'da tutulan uygulamaları otomatik temizleyerek RAM performansını arttıran bir program, indirme linkini aşağıya bırakıyorum.


Yazılım ile yapabileceğimiz şeylerin sonuna geldik şimdi donanıma geçiyoruz.


Donanım İşlemleriyle FPS Arttırma
İşlemlerimize Donanım olarak yapabileceklerimizle devam edeceğiz.
FAN Temizliği
bilgisayarlar uzun süre temizlenmese içindeki tozlar birikir ve fanı tıkar, bu fanın dönmesine, cihazın ısınmasına, dönme hızına ve çıkardığı sese etkili olur o yüzden 6 ayda bir aralıklarla fan temizliği yapmak önemlidir.

Çözüm-1: Masaüstü bilgisayarlarda kasanızın kapağını çıkarıp fanı söküp temizliğini yapabilirsiniz, dizüstü bilgisayarlara göre kolay bir işlemdir.
Dizüstü bilgisayarlarda Fan temizliği yapmak için öncelikle internette cihaz modelinizi yazıp yanına fan temizleme yazıp detaylı videolara ulaşabilirsiniz videodaki adımları takip ederek fanınızı temizleyebilirsiniz, aynı adımları yaparsanız zarar verme riskiniz pek yok kendinize güvenmiyorsanız bir bilgisayarcıya yaptırabilirsiniz.


Termal Macun
Sistemlerinizde düzenli aralıklarla Termal Macun değişimi yapmak cihazın ısısını büyük ölçüde azaltır

Çözüm-1: Bu işlemi masaüstü bilgisayarlarda gene fanı söküp direk eski termal macunu silip yenisini sürerek yapabilirsiniz, laptoplarda bu işlem daha zordur internette modelinizi aratıp gerekli adımları uygulayarak yapabilirsiniz, bu işlemi yaparken kaliteli bir termal macun kullanmak kesinlikle önemlidir size önerdiğim 2 termal macun linkini aşağıya bırakacağım kendinize göre seçebilirsiniz.



HDD'den SSD'a Geçmek
Artık güncel işletim sistemleri ve güncel oyunlar için SSD kullanmak son derece önemlidir HDD'n artık bir işletim sistemi, oyun çalıştırmaktan çok depolama alanı olarak kullanıldığı bir dönemdeyiz, artık Windows 10 ve üzeri işletim sistemleri SSD olmadan çok zor çalışıyor o yüzden hala HDD kullanıyorsanız bir SSD almanızı kesinlikle tavsiye ederim.

RAM Yükseltme
Günümüz oyunları için artık en az 16 GB RAM'ın gerekiyor, günlük kullanım için 8 GB bile zor yetmeye başlıyor artık o yüzden belleğinizi en az 16 olacak şekilde yükseltmenizi öneriyorum.

FPS Gösterme Programları
Artık yazılımsal ve donanımsal olarak yapılacak işlemleri bitirdik artık oyun içerisinde FPS gösterecek programlardan bahsedeceğim.
MSI Afterburner
MSI Afterburner hem FPS göstermede iyi iş çıkaran hem de Overlock konusunda iyi iş çıkaran bir programdır en çok kullanılan FPS gösterme programıdır kullanmanızı tavsiye ederim.


Eki Görüntüle 1586690


Fraps
Fraps eski olduğu için hem ufak çaplı video alma hem de FPS gösteren bir programdır ufak bir programdır sistemi yormaz tavsiye ederim.


Eki Görüntüle 1586689


GeForce Experience
Eğer NVIDIA ekran kartına sahipseniz GeForce Experience FPS arttırmanızda, video almanızda, FPS göstermenizde, yayın açmanızda ve birçok konuda sizi destekleyecek bir programdır NVIDIA ekran kartı kullanıcılarına kesinlikle tavsiye ederim.


Eki Görüntüle 1586691


AMD Software: Pro​

Önceki adıyla Radeon Pro, GeForce Experience'nin AMD versiyonudur eğer bir AMD ekran kartınız varsa kullanabilirsiniz ve iyi bir programdır birçok konuda sizi destekler tavsiye ederim


Eki Görüntüle 1586695

Öncelikle yazımı buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim, ben FPS konusunda birçok sıkıntı yaşadım ve başka yaşayanlara yardımcı olmak istedim yanlış bilgi verdiğimi sanmıyorum ama verdiysem de kusura bakmayın, en ufak detayından bile bahsetmeye çalıştığım için biraz uzun oldu.

Bıkmadınız mı sürekli aynı konuları açmaktan. Bir sürü FPS arttırma rehberi var zaten. Ayrıca buradaki tüm mesajları kimsenin okuyacağını sanmıyorum. Bildiğin sanki destan gibi yazmışsınız. Yine de ortada koskocaman bir emek var ona kesinlikle lafım yok.
 
Bıkmadınız mı sürekli aynı konuları açmaktan. Bir sürü FPS arttırma rehberi var zaten. Ayrıca buradaki tüm mesajları kimsenin okuyacağını sanmıyorum. Bildiğin sanki destan gibi yazmışsınız. Yine de ortada koskocaman bir emek var ona kesinlikle lafım yok.

Benim bu rehberi oluşturma amacım diğer birçok rehberin yanlış bilgi vermesi ve birçok şeyi dahil etmemesi ama sen bilirsin :D

Bıkmadınız mı sürekli aynı konuları açmaktan. Bir sürü FPS arttırma rehberi var zaten. Ayrıca buradaki tüm mesajları kimsenin okuyacağını sanmıyorum. Bildiğin sanki destan gibi yazmışsınız. Yine de ortada koskocaman bir emek var ona kesinlikle lafım yok.

Ek olarak burada benim rehberimi sürekli aynı konuları açmak adı altında eleştiren kişinin bu rehberin Windows 11 halini hazırlamış olması, eleştirmene lafım yok ama bari düzgün eleştirsen keşke.
 
Her zaman en güncel sürümü kullanın Windows Update ile güncelleme yapın gibi şeyler önermeyin artık. Patates sistem kullanıyorum diyorsun Windows Update ile sistemi güncel tutuyorsun :) her güncelleme de performansı düşürüyorlar ben hepsini test ettim. Aynı sistem ile 22H2 sürümünü güncel olarak kullandım oyunlar da ayar düşürsem bile düşük FPS aldım. 1809 ve 1903 sürümlerini kurdum denedim ayar yükseltip yüksek FPS'ler de oynadım oyunları. Eski sistemler de işletim sistemini güncellemeyin.
 
  • İşlemci sayısını en üste çekme ayarını kurcalamayın. Sonradan bir işe yaramadığı ortaya çıkmıştı.
  • Fraps uygulamasını önermiyorum. Eski ve FPS düşüşüne neden olduğunu iddia edenler var.
  • GeForce Experience sisteme gereksiz yük bindiriyor. Eski bilgisayarlar için işkence demek.
  • Game Booster rogramlarını önermiyorum. Aynı şekilde gereksiz yük ve performansa katkısı yok.
  • Performansa katkısı açısından kapatmanız gereken bütün hizmetleri burada bulabilirsiniz.

Emeğinize sağlık. Uğraşmışsınız bayağı.
 
Son düzenleme:
Benim bu rehberi oluşturma amacım diğer birçok rehberin yanlış bilgi vermesi ve birçok şeyi dahil etmemesi ama sen bilirsin :D

Ek olarak burada benim rehberimi sürekli aynı konuları açmak adı altında eleştiren kişinin bu rehberin Windows 11 halini hazırlamış olması, eleştirmene lafım yok ama bari düzgün eleştirsen keşke.

Windows 11 de de uygulasak problem olmaz değil mi?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı