Windows 10 disk güvenliği

ctg

Megapat
Merhaba,

Win10 Home sürümünü kullanıyorum.

Bilgisayarımı birden fazla disk takılı bir şekilde kullanıyorum. Bu disklerin bazılarını okul işlerimde de kullanıyorum. Çok önemli değil birçok yerde yedeği var ama bu diskleri biri alırsa ve başka bilgisayara takarsa direkt USB gibi dosyalara erişip silebilir mi?

Eğer durum bu ise bunu nasıl engelleyebiliriz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu kullandığınız diskleri başkaları alıp; üzerinde oynayabilir veya silebilir. Bunların yedeğini almanız başlı başına iyi bir yöntemdir. Herhangi bir sorunda dosyalarınıza erişebilmeniz açısından gayet yeterlidir. Diskinizin dosyalarına başkalarının erişememesi için kullanıcı denetiminden, kullanıcı izinlerini ayarlayıp sizden başkasının bu dosyalar üzerinde oynamasını engelleyebilirsiniz.
Bunlar dışında başkalarının disklerinizin içerisindeki dosyalar üzerinde oynalamalarını veya silmelerini engelleyebilecek bir yöntem bilmiyorum. Yedeklerini almaya devam etmenizde de fayda vardır. Disk aygıtlarınızı herkesin erişemeyeceği yerlerde muhafaza atmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Peki dosya sahipliğini alırlarsa ne olacak? Dosya sahipliğini alırken şifre soruyor mu? @unnamedington Bence Donanımsal şifreleme yap. Kullandığın diskin yazılımı vardır. Onu kullan. Donanımsal şifreleme de diski bilgisayara taktığında ilk önce bu yazılım çalışıp şifre soruyor. Şifreleme yazılımı kendine bölüm oluşturup kendini oraya atıyor. Ve bu alan yazılabilir olmuyor. Sadece okunabilir oluyor. Bu sayede o kısma veri yazamıyorsun. Hatta kendine ayırdığı kısmı göremiyorsun bile. Alan kişinin amacı içindeki veriler değilse diski formatlayıp kullanabilir. Ama veriler gider. Ve bu veriler şifrelenmiş olduğu için kurtarılması zor olur.

Peki dosya sahipliğini alırlarsa ne olacak? Dosya sahipliğini alırken şifre soruyor mu?
Dosya sahipliğini alabilmek için yönetici hesabın diğer bilgisayarlara izin vermesi gerekiyor. Fakat zorlanılırsa sahiplik alınabilir ve verilere de ulaşılabilir.
Donanımsal şifreleme yap. Kullandığın diskin yazılımı vardır. Onu kullan. Donanımsal şifreleme de diski bilgisayara taktığında ilk önce bu yazılım çalışıp şifre soruyor. Şifreleme yazılımı kendine bölüm oluşturup kendini oraya atıyor. Ve bu alan yazılabilir olmuyor. Sadece okunabilir oluyor. Bu sayede o kısma veri yazamıyorsun.
Bu yöntem de uygulanabilir.
Alan kişinin amacı içindeki veriler değilse diski formatlayıp kullanabilir. Ama veriler gider. Ve bu veriler şifrelenmiş olduğu için kurtarılması zor olur.
Fakat bahsettiğiniz gibi böyle de bir sorunu bulunuyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı