Windows 10 EFI bölümü nasıl oluşturulur?

Emre Kekil

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Biyomedikal Mühendisi ve Öğretmen
Merhaba arkadaşlar. Okulumuzda öğretmenler odasında kullandığımız bilgisayara SSD takviyesi yaptık. Sistemde eski 160 GB HDD vardı. Onu hiç çıkartmadım. Windows 10'u SSD'ye kurdum ama EFI kısmı eski HDD'de kaldı. Bilgisayar eski olduğu için ne olur ne olmaz diye eski kurulu sistem şimdilik kalsın Windows 10 tam anlamıyla kurulduktan sonra eski diski sıfırlarım diyordum ki öyle de yaptım bugün. Lakin SSD'ye kurulum yaptığım için ön yükleme dosyaları da SSD'ye gelmiştir diye HDD'deki EFI bölümünü sildim diski de sıfırladım. Fakat bilgisayarı yeniden başlattığımda ön yükleme yapamadı normal olarak. Şu an SSD'yi eve getirdim benim bilgisayara bağladım.
Sorum şöyle: Ben yeniden Windows yüklemeyle uğraşmadan bu diske dışarıdan müdahale ile EFI bölümü oluşturabilir miyim? İnternette şöyle bir şeye denk geldim fakat bende hata verdi. Verdiği hata: "msr and EFI partitions are only supported on GPT disks. Convert the selected disk to GPT and try again." şeklinde.
Diski ben biçimlendirme yapmadan GPT diske dönüştürebilir miyim? Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Sistem özelliklerini konuyla çok ilgili olmadığı için yazmadım. Şu an bilgisayar okulda olduğu için de sistem özelliklerini bilmiyorum zaten. SSD 120 GB SanDisk.
(Bilgisayar sürekli lazım olduğu için uzun uzun formatla uğraşmak istemiyorum. Eğer mümkünse kısa yoldan yapmak istiyorum. En son çare yeniden Windows yüklemesi yapacağım.)

SSD ile hele de USB 3 varsa format uzun sürmez ki.
Evet SSD hızlı. Flash bellek de 3.0. Ama kasa eski. USB portları 2.0. İşlemci 2008 model Intel. Sürekli bilgisayarın başında olursam sıkıntı yok hallederim ama dediğim gibi bilgisayar sürekli lazım oluyor çıktı almamız falan gerekiyor. Sabah 8'den akşam 3'e kadar derse giriyorum. Bu arada müfettiş gelecek değerlendirme için. Sabahtan almam gereken çıktılar da var. Onun için en hızlı yolu bulmaya çalıştım. Başka bir zaman olsa sıkıntı yoktu direkt yeniden yüklerdim ama çok ters bir zamanda oldu şimdi😅 Günü kurtarırsam yeter ondan sonra yeniden yüklerim zaten.

2008 model sistemde UEFi desteği mi var hocam?
MBR'dır o.
Olabilir hocam ona hiç dikkat etmemiştim. Ama muhtemlen MBR'dir. Yukarıda bahsettiğim hatayı da verdiğine göre öyledir.
Okuldaki sistem eski olduğundan GPT bile kurulmayabilir, anakartı biliyorsan destekleyip desteklemediğine bakabilirsin.
İşlemcisine bakmıştım ama anakart modelini hatırlamıyorum. Sanırım Dell'di. BIOS arayüzünde de Dell vardı.
Evet SSD hızlı. Flash bellek de 3.0. Ama kasa eski. USB portları 2.0. İşlemci 2008 model Intel. Sürekli bilgisayarın başında olursam sıkıntı yok hallederim ama dediğim gibi bilgisayar sürekli lazım oluyor çıktı almamız falan gerekiyor. Sabah 8'den akşam 3'e kadar derse giriyorum. Bu arada müfettiş gelecek değerlendirme için. Sabahtan almam gereken çıktılar da var. Onun için en hızlı yolu bulmaya çalıştım. Başka bir zaman olsa sıkıntı yoktu direkt yeniden yüklerdim ama çok ters bir zamanda oldu şimdi😅 Günü kurtarırsam yeter ondan sonra yeniden yüklerim zaten.
Muhtemelen yarın okula 7 gibi gidip yeniden yükleme yapmam gerekecek😁

Muhtemelen desteklemiyor. "msr and EFI partitions are only supported on GPT disks. Convert the selected disk to GPT and try again." şeklinde hata vermesinin sebebide Windows'un MBR şeklinde kurulmasından dolayı, aslında eski HDD'de MBR şeklinde kuruluymuş. Bu sitede nasıl MBR oluşturulacağı anlatılıyor ama kendim denemediğim için işe yarar mı bilmiyorum.

Muhtemelen desteklemiyor. "msr and EFI partitions are only supported on GPT disks. Convert the selected disk to GPT and try again." şeklinde hata vermesinin sebebide Windows'un MBR şeklinde kurulmasından dolayı, aslında eski HDD'de MBR şeklinde kuruluymuş. Bu sitede nasıl MBR oluşturulacağı anlatılıyor ama kendim denemediğim için işe yarar mı bilmiyorum.
Evet hocam. Oradaki yöntemi şimdi bilgisayarımda denedim ama buradan olmuyor. O bilgisayarda denemem lazım. Yarın deneyeyim inşallah olursa formatlamadan düzelmiş olur hemen. Teşekkürler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı