Çözüldü Windows 10 Format atarken Fast Boot ve Secure Boot açık olmalı mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

asliara

Hectopat
Katılım
10 Ekim 2020
Mesajlar
1.031
Çözümler
12
Yer
İstanbul
Merhabalar.

Forumunuzdan ve YouTube'daki videolarınızdan yaralanmaya başlayınca, dün sitenize üye oldum ve bu da ilk konum/mesajım. öncelikle hiçbir teknik bilgim olmadan, her şeyi araştırıp uygulayarak öğrenmeye çalışan biriyim. Bu yüzden cevaplarınızı, basit bir dille ancak mantığını da kavramama yardımcı olacak şekilde yazarsanız çok sevinirim. Ayrıca, lütfen buradaki arkadaşlarım kırılmasın ancak yalnızca yönetici arkadaşlar tarafından cevaplandırma yapılmasını rica edeceğim. Burada kimseyi tanımadığım ve çelişen bilgileri ayrıştırma şansım olmadığı için, bunu özellikle rica ediyorum. Şimdi, sorularıma geçeceğim:

Windows 10'un, araştırdığım kadarıyla sıfırlama yöntemleri;

- Sıfırlama (ayarlar > güncelleştirme ve güvenlik > kurtarma )
- Kurtarma sürücüsü.
- Sistem imajı alma.
- Sistem geri yükleme.
- Sistem yedekleme ve geri yükleme.
- Temiz kurulum.

Öncelikle, bunlardan başka Windows'ta dahili bir yöntem var ise paylaşmanızı rica ederim.

Sonrasında,

Dördüncü sorum;

Yine netten araştırarak birkaç temiz kurulum yapmıştım. Ancak UEFI diye bir olaydan hiç haberim olmadığı için, GPT yapılanması olan bilgisayarımı eski BIOS ile kurmuş olduğumu fark ettim. UEFI'nin ne olduğunu ve kurulumunu da öğrendim ve bir sonraki formatımı, bu şekilde yapacağım. Yalnız sitenizdeki bir bilgiyi teyit etmek istiyorum.

"USB belleğinizi hazırladıktan sonra Secure Boot ayarını kapamanız gerekiyor" denilmiş ancak farklı kaynaklarda Secure Boot ve Fast Boot seçeneklerinin aktif edilmesi gerektiği yazıyor. Benim BIOS'umda da default olarak ikisi de açık. Ben bunları, eski BIOS üzerinden format atarken pasif hale getirmiştim sadece.

Aynı makalede,

"Modern sistemlerde AHCI zaten devrede olduğundan BIOS’ta böyle bir ayarı bulmaya çalışarak vakit kaybetmeyin. Zaten AHCI ayarı olan bir sisteme de UEFI değil, legacy kurulum yapabilirsiniz ancak." Denilmiş. Bende AHCI seçili ve yine farklı kaynaklarda, bu şekilde UEFI format atabileceğimin bilgisi var. Ancak siz ancak eski BIOS kurulur demişsiniz.

Alıntıladığım yazınız, 5 sene önceye ait. Belki ben yanlış yorumluyorumdur belki de sistem değişmiştir ve güncellemek istersiniz diye, bu bilgileri teyit etmek istiyorum.
Bir de sistem bilgisi kısmında ben BIOS modunu UEFI olarak görüyorum. Ancak ben hiçbir zaman başında UEFI olan USB ile kurulum yapmadım. Hatta söylediğim gibi, ne olduğunu bile bilmiyordum. Bu arada kurulum ekranında da bilgisayar değil, Windows logosunu aldım hep.

Bir de bilgisayarın Recovery bölümü var. Acaba buradan format atsam, yine ilk hali ile UEFI haline döner mi ben hiçbir ayar yapmadan? Hatta içinde default gelen kısıtlı da olsa Office ve Office 365'de vardı.

Yoksa buradaki Windows sürümü 2004 öncesi olduğundan (tam hatırlamıyorum ama 1909 olabilir) bu alanı artık tamamen silmem daha mı faydalıdır? Kastettiğim; şu an değil, format atarken kurulum sırasında dokunmadığım EFI ve Recovery bölümlerini tamamen silmek, C ile birleştirerek, ayrılmamış tek alan üzerine Windows kurmak. Bununla; bilgisayar için sakınca doğuracak bir durum oluşur mu, içlerinde bilmediğim önemli başka işe yarayan dosyalar var mıdır?

Ve bunları silip, ileride Windows'un son sürümünü atabileceğim aynı alanları oluşturabilir miyim?

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Sizi zorlamayacak şekilde, ara ara, kısım kısım da yazsanız olur. Yeter ki, kafamdaki bulanıklıklar gitsin.

Kolaylıklar dilerim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Attığım konudaki "UEFI'nin Avantajları" başlığını okuyabilirsin. Senin için şu anki durumdan memnunsan gerek yok, format gerektiren bir durumda yaparsın.
Bu yuvarlak dönerken Casper logosu varsa sorun yok, UEFI kurulmuş. Eğer yuvarlak dönerken Windows logosu varsa eski tip kurulum yapılmış demektir.
İnsAllah. Valla ben de isin icinden cikamadim. Eski tip kurarak nasil uefi yaptigimi. Aklima tek birsey geliyor ama ilgisi var mi bilmiyorum. Acaba format atarken, c yi bicimlendirmeyip uzerine mi kurdum hep?
 
Format esnasında disk biçimlendirme ekranında C alanı "Ayrılmamış Alan" ise ve sen de onun üstünde tıklayıp Yeni > Uygula dediysen sorun yok. Fakat daha önceden Windows kuruluysa ve Windows kuruluyken hiçbir şey yapmadan disk biçimlendirme ekranında C'yi seçip ileriye tıkladıysan bir diske iki tane kurmuşsundur Windows'u, sistem de hantallaşır hatta bu şekilde.
 
Format esnasında disk biçimlendirme ekranında C alanı "Ayrılmamış Alan" ise ve sen de onun üstünde tıklayıp Yeni > Uygula dediysen sorun yok. Fakat daha önceden Windows kuruluysa ve Windows kuruluyken hiçbir şey yapmadan disk biçimlendirme ekranında C'yi seçip ileriye tıkladıysan bir diske iki tane kurmuşsundur Windows'u, sistem de hantallaşır hatta bu şekilde.
Dalginlikla o sekil yaptim ama sonra gereksiz dosya temizleme kismindan Old Windows olani sildim. Ama silindi mi bilmiyorum.
 
UEFI ve normal Windows kurulumu arasındaki farklara buradan bakabilirsin.

Virüs için bir farkı yok. Antivirüs kullanmadığın sürece virüs UEFI Windows 10'a da girer, normal Windows 10'a da girer. Bunun için antivirüs kullan: https://www.kaspersky.com/downloads/thank-you/internet-security
Su yonden sordum. Uefi kurmak bana bir arti saglayacak mi yani onun icin format atmaya deger mi yoksa ileride virus falan girip format gerekene dek bekleyeyim mi?

Antivirus kullanmiyorum. Bir kac guvenli yazilim kurmak, goruntulu sohbet/ders ve film sitelerinden film izlemek disinda hicbirsey yaptigim yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı