Windows 10 Güvenli Değil Mi?

Nocsted

Decapat
Makaleler
2

Merhaba,

@Recep Baltaş 'ın yaptığı yorumdan sonra Windows 10 kullanmaktan çekinir oldum. Hazır 1903 ISO dosyasını indirmiş kuracaktım ki bu yorumları görünce cidden bir tereddüt ettim. Eğer madem kişisel dosyalarımıza erişiyor, gizliliğimiz neredeyse yok ise neden Windows 10 kullanmalıyız?

Ciddi ciddi Linux'a geçmeyi düşünüyorum fakat Windows' da gerekli.

Diyeceksiniz neden bu kadar taktın bu konuya, sebebi çok basit gizlilik benim için çok önemli. Kişisel bilgilerimin ve dosyalarımın Windows tarafından toplanmasını istemem.

Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Windows bizim kişisel verilerimize erişebilse bile (ki erişebiliyor) bu verilerle ne yapmayı amaçlayabilir ki? En fazla reklam önerileri vs... için kullanır. Çokta takılmamak lazım bu tür konulara. Zaten hiç bir sanal platform (heleki şu zamanda) tam gizliliği garantilemiyor. (Yakın zamanda Facebook'ta neler yaşandığını biliyorsunuz) Yükleyin gitsin.

1. OneDrive bende devre dışı, yani kullanıp kullanmamak size kalmış.
  2. Zaten Windows 10'u kurarken size reklam verilerinizin nasıl kullanılacağını soruyor. Reklam verilerini kullanmayı de her türlü site ve yazılım yapıyor. Hele hele, çok güvendiğimiz Google bu veri toplama işinin babası.
  3. 1809 sürümünde dosyaların silinme durumu yaşanmıştı ancak sonradan bu sorun düzeltilmişti. Silinen dosyaların nasıl geri getirilebileceğini bilmiyorum/bilmiyoruz.

Ufak bir not düşmek istiyorum. Birkaç arkadaş OneDrive'ın veri topladığından verileri barındırdığından yakınmış.
OneDrive zaten veri depolama için kullanılan bir bulut servisi . Burada sistem sahibi olduğu için doğrudan tüm oklar Microsoft'a yöneliyor ancak bugün kullandığımız Google, bir aramada dahi hakkımızda birçok veri topluyor.

Android cihazınız mevcutsa, cihazınızı uyandırmaktan hangi uygulamayı hangi dakikada açtığınıza, hangi uygulama içerisinde hangi fonksiyonları çalıştırdığınıza kadar verileriniz tutuluyor. Denemek isterseniz Google hesabınızın bağlı olduğu cihazda çeşitli işlemler yapın, çeşitli uygulamalara girin ve ardından aynı hesabın bulunduğu bir tarayıcıdan aşağıdaki bağlantıya ulaşın.

Göreceksiniz ki, Google yaptığımız her işi adım adım takip ediyor. Yani ben akşamın 8'inde arkadaşımı arıyorsam, daha şebeke bağlantıyı kurmadan Google bunu kaydediyor.

Böyle bir tabloda OneDrive'ın yalnızca bulut hizmeti verip verilerimizi yedeklemesi çok da kötü değil sanki .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…