Windows 10 ile Windows 7 nasıl dual-boot yapılır?

Arkadaşlar merhaba, bu benim ilk rehber/makalem. Umarım doğru yerden paylaşmışımdır :D

Bu makalede Windows 10 ve Windows 7 işletim sistemleri nasıl dual-boot olarak kullanılabileceğini anlatacağım. Windows 7, 2020 Ocak ayında Microsoft tarafından desteği kesilmiş olmasına rağmen gerek program uyumluluğu, gerek güzel aero teması, gerek de düşük sistem gereksinimleri sayesinde hala dünya genelinde %17'lik bir kullanım oranına sahip. Windows 10 ise Microsoft tarafından güvenlik ve özellik güncellemeleri aldığı için daha güvenlidir. İster Windows 7 üzerine Windows 10, ister Windows 10 üzerine Windows 7, ister de FreeDOS üzerine ikisini birden nasıl kurabileceğinizi bu makalede bulabilirsiniz.

Windows 10 yüklüyken başka bir diske Windows 7 kurma:

1) Gerekli program ve dosyaları indirme:
Rufus - The Official Website (Download, New Releases) sitesinden Rufus uygulamasının en son sürümünü indiriyoruz. Ayrıca elinizde yoksa Ultmt64-022021.WT.rar linkinden Windows 7 Service Pack 1'in 64-bit sürümünü indirebilirsiniz.

2) Rufus ile bootable usb disk oluşturma: İndirdiğiniz rufus programını açıyoruz ve USB flash diskimizi bilgisayarımıza takıyoruz. Eğer bilgisayara başka bir USB flash bellek takılı değilse Rufus, usb belleği otomatik olarak seçecektir. İsterseniz de en üstte aygıt bölümünden Windows 7 kurulum USB'si yapmak istediğiniz flash belleği seçebilirsiniz. Sonrasında önyükleme seçimi bölümünden sağ taraftaki "Seç" butonuna tıklayarak indirdiğimiz Windows 7 ISO dosyasını seçiyoruz. Ardından MBR bölüm düzenini seçerek devam ediyoruz (Windows 7, bazı bilgisayarlarda UEFI modunda düzgün çalışmamaktadır.). Ve son olarak USB belleğin yeni birim etiketini yazıp FAT32 ya da NTFS dosya sistemini seçip "Başlat" butonuna tıklıyoruz. DİKKAT: Bu işlem USB belleğiniz üzerindeki bütün veriyi silecektir.

3) Oluşturduğumuz bootable usb diskten boot etme: USB bootable disk oluşturma işlemi bittikten sonra (Rufus'da alt tarafta yeşil bir dikdörtgen içinde "Hazır" yazısı çıktığı zaman) USB diski çıkarmadan bilgisayarımızı yeniden başlatıp BIOS'a giriyoruz (Bilgisayarınızın BIOS'a girme tuşuna basılı tutarak. Genelde Delete ya da F2 tuşudur) ve Boot Device Priority bölümünden USB diskimizi en üste alıyoruz ya da 1. sıraya USB diski seçiyoruz ardından bilgisayarı yeniden başlatıyoruz. Bilgisayar BIOS ekranını geçtikten sonra "Press any key to boot from USB.." yazısı çıkarsa herhangi bir tuşa basarak USB diskten boot ediyoruz. Bazı bilgisayarlarda bu yazı çıkmayabiliyor. Her şeyi doğru yaptıysanız önce "Windows is loading files" yazısını sonra da Windows 7 logosunu görürsünüz. Biraz bekledikten sonra bir pencerenin açıldığını görürsünüz. Bu pencereden dilinizi, klavyenizi ve ülkenizi seçtikten sonra "İleri"'ye tıklayıp "Şimdi Yükle"'ye tıklıyoruz.

4) Windows 7'yi kurma: "Şimdi Yükle"'ye tıkladıktan sonra açılan lisans sözleşmesi sayfasında "Sözleşmeyi kabul ediyorum" seçeneğini seçip "İleri"'ye tıklıyoruz. Ardından alttaki "Özel (Gelişmiş)" seçeneğini seçerek devam ediyoruz. Çıkan sayfadan da Windows 7'yi yüklemek istediğimiz diski seçip devam ediyoruz (Diski biçimlendirmediğiniz sürece yükleme yapacağınız diskteki veriler silinmez.). Artık Windows 7 yüklemesi başladı. USB belleğinizin okuma ve diskinizin yazma hızına göre 20dk ila 1 saat arası bir sürede bu işlem tamamlanıp bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır. Bu işlem sürecinde USB belleğinizi çıkarmayın. Bilgisayarınız yeniden başlatıldığı zaman açılırken USB diskinizi çıkarın ve "Windows Başlatılıyor" yazısı çıktığı zaman yeniden takın. Yükleme işlemi devam edecektir. Yaklaşık bir yarım saat daha sonra bu işlem de tamamlanıp bilgisayarınız son defa yeniden başlatılacaktır. Bilgisayarınız yeniden başlatılırken yine USB diskinizi çıkarın ve "Windows Başlatılıyor" yazısı çıkınca geri takın. Windows açıldığı zaman 2-10dk sürecek olan sistem performansı denetleme işlemi başlayacak ve bu işlem de bittiği zaman size kullanızı adınız, şifreniz, duvar kağıdınız gibi bilgiler sorulacak ve ardından "Masaüstünüz hazırlanıyor" yazısı çıkacak ve birkaç dakika sonra Windows 7 masaüstüne gelecektir. Eğer buraya kadar geldiyseniz, tebrikler; Windows 7'yi kurdunuz.

Çıkabilecek Muhtemel Hata: Eğer "Windows bu diske yüklenemez. Seçilen disk GPT bölüm stilinde." hatasını alırsanız hata penceresini kapatıp Shift+F10 tuşlarına basarak komut istemini açıyoruz. Sonrasında komut istemine "diskpart" yazarak devam ediyoruz. Ardından "list disk" yazarak Windows'u yüklemek istediğimiz diski tespit edip o diskin en sol tarafında yazan disk numarasını aklımızda tutuyoruz ve "select disk X" (X aklınızda tuttuğunuz sayı olacak) yazıyoruz. Ve diski MBR bölüm tablosuna dönüştürmek için önce "clean" komutu ile siliyoruz ardından "convert mbr" yazarak MBR bölüm tablosuna dönüştürüyoruz. DİKKAT: Bu işlem diskinizdeki bütün bölümleri birleştirir ve üzerindeki BÜTÜN veriyi siler. Bu işlemden sonra "Ayrılmamış Alan" olarak gözüken MBR'ye çevirdiğiniz diski seçip yüklemeye devam edebilirsiniz.

Windows 7 yüklüyken başka bir diske Windows 10 kurma:

1) Gerekli program ve dosyaları indirme:
Rufus - The Official Website (Download, New Releases) sitesinden Rufus uygulamasının en son sürümünü indiriyoruz. Ayrıca elinizde yoksa Windows 10 ISO dosyasını Windows 10'u İndirin adresinden istediğiniz dilde istediğiniz sürümü 64-bit ya da 32-bit olarak indirebilirsiniz.

2) Rufus ile bootable usb disk oluşturma: İndirdiğiniz rufus programını açıyoruz ve USB flash diskimizi bilgisayarımıza takıyoruz. Eğer bilgisayara başka bir USB flash bellek takılı değilse Rufus, usb belleği otomatik olarak seçecektir. İsterseniz de en üstte aygıt bölümünden Windows 10 kurulum USB'si yapmak istediğiniz flash belleği seçebilirsiniz. Sonrasında önyükleme seçimi bölümünden sağ taraftaki "Seç" butonuna tıklayarak indirdiğimiz Windows 10 ISO dosyasını seçiyoruz. Ardından bilgisayarınız UEFI destekliyorsa GPT, desteklemiyorsa MBR seçerek devam ediyoruz. Ve son olarak USB belleğin yeni birim etiketini yazıp FAT32 ya da NTFS dosya sistemini seçip "Başlat" butonuna tıklıyoruz. DİKKAT: Bu işlem USB belleğiniz üzerindeki bütün veriyi silecektir.

3) Oluşturduğumuz bootable usb diskten boot etme:
USB bootable disk oluşturma işlemi bittikten sonra (Rufus'da alt tarafta yeşil bir dikdörtgen içinde "Hazır" yazısı çıktığı zaman) USB diski çıkarmadan bilgisayarımızı yeniden başlatıp BIOS'a giriyoruz (Bilgisayarınızın BIOS'a girme tuşuna basılı tutarak. Genelde Delete ya da F2 tuşudur) ve Boot Device Priority bölümünden USB diskimizi en üste alıyoruz ya da 1. sıraya USB diski seçiyoruz ardından bilgisayarı yeniden başlatıyoruz. Bilgisayar BIOS ekranını geçtikten sonra "Press any key to boot from USB.." yazısı çıkarsa herhangi bir tuşa basarak USB diskten boot ediyoruz. Her şeyi doğru yaptıysanız Windows 10 logosu ve ardından dil, klavye ve ülke seçim ekranının çıktığını göreceksiniz. Bu pencereden dilinizi, klavyenizi ve ülkenizi seçtikten sonra "İleri"'ye tıklayıp "Şimdi Yükle"'ye tıklıyoruz.

4) Windows 10'u kurma: Daha sonrasında sizden ürün anahtarı isteyecektir. Ürün anaharınız var ise giriyoruz, yoksa "Geç"'e tıklayarak ilerliyoruz. Çıkan sayfadan lisans sözleşmesini kabul ettikten sonra altta "Özel (Gelişmiş)"'i seçerek devam ediyoruz. Ardından yükleme yapacağınız diski seçip "İleri"'ye tıklıyoruz (Diski biçimlendirmediğiniz sürece yükleme yapacağınız diskteki veriler silinmez.). Artık Windows 10 yüklemesi başladı. USB belleğinizin okuma ve diskinizin yazma hızına göre 30dk ila 80dk arası bir sürede bu işlem tamamlanıp bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır. Bu işlem sürecinde USB belleğinizi çıkarmayın. İşlem tamamlandığı zaman bilgisayarınız yeniden başlatılacak ve yükleme işlemi devam edecektir (Yeniden başlatılırken "Press any key to boot from USB.." yazısı çıkacaktır. Herhangi bir tuşa basmadan devam edin.). Yaklaşık bir yarım saat daha sonra bu işlem de tamamlanıp bilgisayarınız son defa yeniden başlatılacaktır. Windows açıldığı zaman size soracağı soruları yanıtlayın ve ileri diyerek devam edin. Sizden Microsoft hesabı isteyebilir. Bütün her şeyi doğru yaptıysanız en sonunda Windows 10 masaüstü açılacaktır. Eğer buraya kadar geldiyseniz, tebrikler; Windows 10'u kurdunuz.

Çıkabilecek Muhtemel Hata: Eğer "Windows bu diske yüklenemez. Seçilen disk GPT bölüm stilinde." ya da "Windows bu diske yüklenemez. Seçilen diskte MBR bölüm tablosu var. EFI sistemlerde, Windows yalnızca GPT disklere yüklenebilir." hatasını alırsanız hata penceresini kapatıp Shift+F10 tuşlarına basarak komut istemini açıyoruz. Sonrasında komut istemine "diskpart" yazarak devam ediyoruz. Ardından "list disk" yazarak Windows'u yüklemek istediğimiz diski tespit edip o diskin en sol tarafında yazan disk numarasını aklımızda tutuyoruz ve "select disk X" (X aklınızda tuttuğunuz sayı olacak) yazıyoruz. Ve diski MBR ya da GPT bölüm tablosuna dönüştürmek için önce "clean" komutu ile siliyoruz ardından "convert mbr" ya da "convert gpt yazarak MBR ya da GPT bölüm tablosuna dönüştürüyoruz. DİKKAT: Bu işlem diskinizdeki bütün bölümleri birleştirir ve üzerindeki BÜTÜN veriyi siler. Bu işlemden sonra "Ayrılmamış Alan" olarak gözüken MBR'ye ya da GPT'ye çevirdiğiniz diski seçip yüklemeye devam edebilirsiniz.

FreeDOS üzerine Windows 7 ve Windows 10 dual-boot kurma:

FreeDOS üzerine Windows 7 ve Windows 10'u dual-boot şeklinde kurmak istiyorsanız önce Windows 7'yi, ardından Windows 10'u kurmanızı tavsiye ederim. Rufus ile bootable USB oluşturmak için başka bir bilgisayara ihtiyacınız olacak. "Windows 10 yüklüyken başka bir diske Windows 7 kurma:" başlığı altındaki linklerden Rufus ile Windows 7 ISO dosyasını indirip bootable USB'yi oluşturuyorsunuz. Ardından BIOS üzerinden ayarları yaptıktan sonra USB'den boot edip yukarıda anlattığım gibi Windows 7'yi kuruyorsunuz. Ardından "Windows 7 yüklüyken başka bir diske Windows 10 kurma:" başlığı alındaki bütün talimatları uygulayarak başka bir diske de Windows 10'u kuruyorsunuz. İşte bu kadar basit!

Ayrıca Windows 7 üzerine Windows 10 kurduysanız artık Windows 10 logosu çıktıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekrandan istediğiniz işletim sistemini seçebileceksiniz.
Modern_Boot_Loader_Windows_8.png

Windows 10 üzerinde Windows 7 kurduysanız da Windows 7 ile birlikte gelen, bilgisayar açıldıktan hemen sonra çıkan aşağıdakine benzer bir Windows Boot Manager ekranıyla karşılaşacak ve bu ekrandan işletim sisteminizi seçebileceksiniz.
windows-bootmgr.png



Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. İyi ve sağlıklı günler dilerim, başka makalelerde de görüşmek üzere.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar merhaba, bu benim ilk rehber/makalem. Umarım doğru yerden paylaşmışımdır :D

Bu makalede Windows 10 ve Windows 7 işletim sistemleri nasıl Dual-boot olarak kullanılabileceğini anlatacağım. Windows 7, 2020 Ocak ayında Microsoft tarafından desteği kesilmiş olmasına rağmen gerek program uyumluluğu, gerek güzel Aero teması, gerek de düşük sistem gereksinimleri sayesinde hala dünya genelinde %17'lik bir kullanım oranına sahip. Windows 10 ise Microsoft tarafından güvenlik ve özellik güncellemeleri aldığı için daha güvenlidir. İster Windows 7 üzerine Windows 10, ister Windows 10 üzerine Windows 7, ister de FreeDOS üzerine ikisini birden nasıl kurabileceğinizi bu makalede bulabilirsiniz.

Windows 10 yüklüyken başka bir diske Windows 7 kurma:

1) Gerekli program ve dosyaları indirme:
Rufus - The Official Website (Download, New Releases) sitesinden Rufus uygulamasının en son sürümünü indiriyoruz. Ayrıca elinizde yoksa Ultmt64-022021.WT.rar linkinden Windows 7 Service Pack 1'in 64-bit sürümünü indirebilirsiniz.

2) Rufus ile bootable USB disk oluşturma: İndirdiğiniz Rufus programını açıyoruz ve USB flash diskimizi bilgisayarımıza takıyoruz. Eğer bilgisayara başka bir USB flash bellek takılı değilse Rufus, USB belleği otomatik olarak seçecektir. İsterseniz de en üstte aygıt bölümünden Windows 7 kurulum USB'si yapmak istediğiniz flash belleği seçebilirsiniz. Sonrasında önyükleme seçimi bölümünden sağ taraftaki "Seç" butonuna tıklayarak indirdiğimiz Windows 7 ISO dosyasını seçiyoruz. Ardından MBR bölüm düzenini seçerek devam ediyoruz (Windows 7, bazı bilgisayarlarda UEFI modunda düzgün çalışmamaktadır.). Ve son olarak USB belleğin yeni birim etiketini yazıp FAT32'ya da NTFS dosya sistemini seçip "Başlat" butonuna tıklıyoruz. DİKKAT: Bu işlem USB belleğiniz üzerindeki bütün veriyi silecektir.

3) Oluşturduğumuz bootable USB diskten boot etme: USB bootable disk oluşturma işlemi bittikten sonra (Rufus'da alt tarafta yeşil bir dikdörtgen içinde "Hazır" yazısı çıktığı zaman) USB diski çıkarmadan bilgisayarımızı yeniden başlatıp BIOS'a giriyoruz (bilgisayarınızın BIOS'a girme tuşuna basılı tutarak. Genelde Delete ya da F2 tuşudur) ve Boot Device Priority bölümünden USB diskimizi en üste alıyoruz ya da 1. sıraya USB diski seçiyoruz ardından bilgisayarı yeniden başlatıyoruz. Bilgisayar BIOS ekranını geçtikten sonra "Press any key to boot from USB." yazısı çıkarsa herhangi bir tuşa basarak USB diskten boot ediyoruz. Bazı bilgisayarlarda bu yazı çıkmayabiliyor. Her şeyi doğru yaptıysanız önce "Windows is loading files" yazısını sonra da Windows 7 logosunu görürsünüz. Biraz bekledikten sonra bir pencerenin açıldığını görürsünüz. Bu pencereden dilinizi, klavyenizi ve ülkenizi seçtikten sonra "İleri"'ye tıklayıp "Şimdi Yükle"'ye tıklıyoruz.

4) Windows 7'yi kurma: "Şimdi Yükle"'ye tıkladıktan sonra açılan lisans sözleşmesi sayfasında "Sözleşmeyi kabul ediyorum" seçeneğini seçip "İleri"'ye tıklıyoruz. Ardından alttaki "Özel (Gelişmiş)" seçeneğini seçerek devam ediyoruz. Çıkan sayfadan da Windows 7'yi yüklemek istediğimiz diski seçip devam ediyoruz (Diski biçimlendirmediğiniz sürece yükleme yapacağınız diskteki veriler silinmez.). Artık Windows 7 yüklemesi başladı. USB belleğinizin okuma ve diskinizin yazma hızına göre 20dk ila 1 saat arası bir sürede bu işlem tamamlanıp bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır. Bu işlem sürecinde USB belleğinizi çıkarmayın. Bilgisayarınız yeniden başlatıldığı zaman açılırken USB diskinizi çıkarın ve "Windows Başlatılıyor" yazısı çıktığı zaman yeniden takın. Yükleme işlemi devam edecektir. Yaklaşık bir yarım saat daha sonra bu işlem de tamamlanıp bilgisayarınız son defa yeniden başlatılacaktır. Bilgisayarınız yeniden başlatılırken yine USB diskinizi çıkarın ve "Windows Başlatılıyor" yazısı çıkınca geri takın. Windows açıldığı zaman 2-10dk sürecek olan sistem performansı denetleme işlemi başlayacak ve bu işlem de bittiği zaman size kullanızı adınız, şifreniz, duvar kağıdınız gibi bilgiler sorulacak ve ardından "Masaüstünüz hazırlanıyor" yazısı çıkacak ve birkaç dakika sonra Windows 7 masaüstüne gelecektir. Eğer buraya kadar geldiyseniz, tebrikler; Windows 7'yi kurdunuz.

Çıkabilecek Muhtemel Hata: Eğer "Windows bu diske yüklenemez. Seçilen disk GPT bölüm stilinde." hatasını alırsanız hata penceresini kapatıp Shift+F10 tuşlarına basarak komut istemini açıyoruz. Sonrasında komut istemine "diskpart" yazarak devam ediyoruz. Ardından "list disk" yazarak Windows'u yüklemek istediğimiz diski tespit edip o diskin en sol tarafında yazan disk numarasını aklımızda tutuyoruz ve "select disk X" (X aklınızda tuttuğunuz sayı olacak) yazıyoruz. Ve diski MBR bölüm tablosuna dönüştürmek için önce "clean" komutu ile siliyoruz ardından "convert MBR" yazarak MBR bölüm tablosuna dönüştürüyoruz. DİKKAT: Bu işlem diskinizdeki bütün bölümleri birleştirir ve üzerindeki BÜTÜN veriyi siler. Bu işlemden sonra "Ayrılmamış Alan" olarak gözüken MBR'ye çevirdiğiniz diski seçip yüklemeye devam edebilirsiniz.

Windows 7 yüklüyken başka bir diske Windows 10 kurma:

1) Gerekli program ve dosyaları indirme:
Rufus - The Official Website (Download, New Releases) sitesinden Rufus uygulamasının en son sürümünü indiriyoruz. Ayrıca elinizde yoksa Windows 10 ISO dosyasını Windows 10'u İndirin adresinden istediğiniz dilde istediğiniz sürümü 64-bit ya da 32 Bit olarak indirebilirsiniz.

2) Rufus ile bootable USB disk oluşturma: İndirdiğiniz Rufus programını açıyoruz ve USB flash diskimizi bilgisayarımıza takıyoruz. Eğer bilgisayara başka bir USB flash bellek takılı değilse Rufus, USB belleği otomatik olarak seçecektir. İsterseniz de en üstte aygıt bölümünden Windows 10 kurulum USB'si yapmak istediğiniz flash belleği seçebilirsiniz. Sonrasında önyükleme seçimi bölümünden sağ taraftaki "Seç" butonuna tıklayarak indirdiğimiz Windows 10 ISO dosyasını seçiyoruz. Ardından bilgisayarınız UEFI destekliyorsa GPT, desteklemiyorsa MBR seçerek devam ediyoruz. Ve son olarak USB belleğin yeni birim etiketini yazıp FAT32'ya da NTFS dosya sistemini seçip "Başlat" butonuna tıklıyoruz. DİKKAT: Bu işlem USB belleğiniz üzerindeki bütün veriyi silecektir.

3) Oluşturduğumuz bootable USB diskten boot etme:
USB bootable disk oluşturma işlemi bittikten sonra (Rufus'da alt tarafta yeşil bir dikdörtgen içinde "Hazır" yazısı çıktığı zaman) USB diski çıkarmadan bilgisayarımızı yeniden başlatıp BIOS'a giriyoruz (bilgisayarınızın BIOS'a girme tuşuna basılı tutarak. Genelde Delete ya da F2 tuşudur) ve Boot Device Priority bölümünden USB diskimizi en üste alıyoruz ya da 1. sıraya USB diski seçiyoruz ardından bilgisayarı yeniden başlatıyoruz. Bilgisayar BIOS ekranını geçtikten sonra "Press any key to boot from USB." yazısı çıkarsa herhangi bir tuşa basarak USB diskten boot ediyoruz. Her şeyi doğru yaptıysanız Windows 10 logosu ve ardından dil, klavye ve ülke seçim ekranının çıktığını göreceksiniz. Bu pencereden dilinizi, klavyenizi ve ülkenizi seçtikten sonra "İleri"'ye tıklayıp "Şimdi Yükle"'ye tıklıyoruz.

4) Windows 10'u kurma: Daha sonrasında sizden ürün anahtarı isteyecektir. Ürün anaharınız var ise giriyoruz, yoksa "Geç"'e tıklayarak ilerliyoruz. Çıkan sayfadan lisans sözleşmesini kabul ettikten sonra altta "Özel (Gelişmiş)"'i seçerek devam ediyoruz. Ardından yükleme yapacağınız diski seçip "İleri"'ye tıklıyoruz (Diski biçimlendirmediğiniz sürece yükleme yapacağınız diskteki veriler silinmez.). Artık Windows 10 yüklemesi başladı. USB belleğinizin okuma ve diskinizin yazma hızına göre 30dk ila 80dk arası bir sürede bu işlem tamamlanıp bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır. Bu işlem sürecinde USB belleğinizi çıkarmayın. İşlem tamamlandığı zaman bilgisayarınız yeniden başlatılacak ve yükleme işlemi devam edecektir (Yeniden başlatılırken "Press any key to boot from USB." yazısı çıkacaktır. Herhangi bir tuşa basmadan devam edin.). Yaklaşık bir yarım saat daha sonra bu işlem de tamamlanıp bilgisayarınız son defa yeniden başlatılacaktır. Windows açıldığı zaman size soracağı soruları yanıtlayın ve ileri diyerek devam edin. Sizden Microsoft hesabı isteyebilir. Bütün her şeyi doğru yaptıysanız en sonunda Windows 10 masaüstü açılacaktır. Eğer buraya kadar geldiyseniz, tebrikler; Windows 10'u kurdunuz.

Çıkabilecek Muhtemel Hata: Eğer "Windows bu diske yüklenemez. Seçilen disk GPT bölüm stilinde." ya da "Windows bu diske yüklenemez. Seçilen diskte MBR bölüm tablosu var. EFI sistemlerde, Windows yalnızca GPT disklere yüklenebilir." hatasını alırsanız hata penceresini kapatıp Shift+F10 tuşlarına basarak komut istemini açıyoruz. Sonrasında komut istemine "diskpart" yazarak devam ediyoruz. Ardından "list disk" yazarak Windows'u yüklemek istediğimiz diski tespit edip o diskin en sol tarafında yazan disk numarasını aklımızda tutuyoruz ve "select disk X" (X aklınızda tuttuğunuz sayı olacak) yazıyoruz. Ve diski MBR'ya da GPT bölüm tablosuna dönüştürmek için önce "clean" komutu ile siliyoruz ardından "convert MBR" ya da "convert GPT yazarak MBR'ya da GPT bölüm tablosuna dönüştürüyoruz. DİKKAT: Bu işlem diskinizdeki bütün bölümleri birleştirir ve üzerindeki BÜTÜN veriyi siler. Bu işlemden sonra "Ayrılmamış Alan" olarak gözüken MBR'ye ya da GPT'ye çevirdiğiniz diski seçip yüklemeye devam edebilirsiniz.

FreeDOS üzerine Windows 7 ve Windows 10 Dual-boot kurma:

FreeDOS üzerine Windows 7 ve Windows 10'u Dual-boot şeklinde kurmak istiyorsanız önce Windows 7'yi, ardından Windows 10'u kurmanızı tavsiye ederim. Rufus ile bootable USB oluşturmak için başka bir bilgisayara ihtiyacınız olacak. "Windows 10 yüklüyken başka bir diske Windows 7 kurma:" başlığı altındaki linklerden Rufus ile Windows 7 ISO dosyasını indirip bootable USB'yi oluşturuyorsunuz. Ardından BIOS üzerinden ayarları yaptıktan sonra USB'den boot edip yukarıda anlattığım gibi Windows 7'yi kuruyorsunuz. Ardından "Windows 7 yüklüyken başka bir diske Windows 10 kurma:" başlığı alındaki bütün talimatları uygulayarak başka bir diske de Windows 10'u kuruyorsunuz. İşte bu kadar basit!

Ayrıca Windows 7 üzerine Windows 10 kurduysanız artık Windows 10 logosu çıktıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekrandan istediğiniz işletim sistemini seçebileceksiniz.
Eki Görüntüle 891346
Windows 10 üzerinde Windows 7 kurduysanız da Windows 7 ile birlikte gelen, bilgisayar açıldıktan hemen sonra çıkan aşağıdakine benzer bir Windows Boot Manager ekranıyla karşılaşacak ve bu ekrandan işletim sisteminizi seçebileceksiniz.
Eki Görüntüle 891356

Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. İyi ve sağlıklı günler dilerim, başka makalelerde de görüşmek üzere.

Örnek olarak C'ye Windows 7, E'ye Windows 10 kurup D dizinini ikisi için ortak kullanabilir miyim?
 

Geri
Yukarı