Çözüldü Windows 10 "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" ve mavi ekran hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

caloripher

Decapat
Arkadaşlar merhabalar,
Laptopumu aldığımdan beri (5 yıl) çeşitli aralıklarda bu mavi ekran hatasını alıyorum. Sürekli cihazıma ihtiyaç duyduğumdan teknik servise v.s. bırakamadım. Şu an SSD v.s. aldıktan sonra laptopum yeniden canlanınca, işlerimi de burada yapmaya başladım ama iyiden iyiye mavi ekran sorunu keyif kaçırmaya başladı.
Ve bende saplantı oldu Driver ile alakalı da olsa donanım ile alakalı da olsa bu işi çözeceğim. Bu arada hiçbir şekilde teknolojiden anlamasam da burada o kadar çok okudum ve bilgi aldım ki, bugcheckler, memtestler v.s. herşeyi yaptım.

Hatta bugcheck okuma üzerine de uğraştım ama yok o ciddi anlamda ayrı bir uzmanlık.
Yardımlarınız için gerçekten minnettar olacağım. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

1. Günlük mavi ekran sıklığı : 2 kere ortalama
  2. Memtest (Yapıldı)
  3. Detaylı Driver Güncellemeleri (Yapıldı) (BIOS hariç, maaleesef windows üzerinden yeni bios driver ile yapmaya kalktığımda bilgisayarım dondu etti aç kapa yapmak zorunda kaldım, çok kötü sıkıntı yaşayacaktım ama bir şekilde kurtardım, şimdi USB ile de açılış üzerinden güncelleme yapmak çok korkutuyor beni.)
  4. Malware test v.s. (Yapıldı)

Ürün
  • ACER ASPIRE V3 - 772G
  • Intel Core i7-4702MQ 2.2GHz
  • NVIDIA GeForce GTX 760M
  • 32 GB DDR3L MEMORY
  • GOT Build-In HDD and Samsung 1 TB SSD

Sistem Detayları Aşağıdaki gibi

Mavi Ekran Hatası:

MEMTEST SONUÇLARI

Summary
Report Date2019-05-02 10:36:29
Generated byMemTest86 V8.1 Free (64-bit)
ResultPASS
System Information
EFI Specifications2.31
System
ManufacturerAcer
Product NameAspire V3-772G
VersionV1.13
Serial NumberNXM8UEY002351083087200
BIOS
VendorInsyde Corp.
VersionV1.13
Release Date10/11/2013
Baseboard
ManufacturerAcer
Product NameVA70_HW
VersionType2 - Board Version
Serial NumberNBM8S11001351042E67200
CPU TypeIntel Core i7-4702MQ @ 2.20GHz
CPU Clock2195 MHz [Turbo: 2893.3 MHz]
# Logical Processors8
L1 Cache4 x 64K (121152 MB/s)
L2 Cache4 x 256K (34083 MB/s)
L3 Cache6144K (25690 MB/s)
Memory32652M (15146 MB/s)
DIMM Slot #08GB DDR3 PC3-12800
Kingston / ACR16D3LS1KFG/8G / EC3AAA56
11-11-11-28 / 1600 MHz / 1.5V, 1.35V
DIMM Slot #18GB DDR3 PC3-12800
Kingston / ACR16D3LS1KFG/8G / E93A0757
DIMM Slot #28GB DDR3 PC3-12800
Kingston / ACR16D3LS1KFG/8G / ED3AA756
DIMM Slot #38GB DDR3 PC3-12800
Kingston / ACR16D3LS1KFG/8G / E73A9F56
Result summary
Test Start Time2019-05-01 23:05:11
Elapsed Time9:03:37
Memory Range Tested0x0 - 85F600000 (34294MB)
CPU Selection ModeParallel (All CPUs)
ECC PollingEnabled
# Tests Passed48/48 (100%)

Test# Tests PassedErrors
Test 0 [Address test, walking ones, 1 CPU]4/4 (100%)0
Test 1 [Address test, own address, 1 CPU]4/4 (100%)0
Test 2 [Address test, own address]4/4 (100%)0
Test 3 [Moving inversions, ones & zeroes]4/4 (100%)0
Test 4 [Moving inversions, 8-bit pattern]4/4 (100%)0
Test 5 [Moving inversions, random pattern]4/4 (100%)0
Test 6 [Block move, 64-byte blocks]4/4 (100%)0
Test 7 [Moving inversions, 32-bit pattern]4/4 (100%)0
Test 8 [Random number sequence]4/4 (100%)0
Test 9 [Modulo 20, ones & zeros]4/4 (100%)0
Test 10 [Bit fade test, 2 patterns, 1 CPU]4/4 (100%)0
Test 13 [Hammer test]4/4 (100%)0

MINIDUMP DOSYASI (İNDİRİLEBİLİR)

Detaylı DumpCheck Analizi Raporu:

Çözüm
Problem tamamen çözüldü.

Arkadaşlar, özellikle "claus" üstadımız zaman ayırıp sorunum ile bu kadar uğraştıktan sonra benim de üşenmem ayıp olur. Okuyacak arkadaşlar için sorunumun adım adım çözülmesi ile ilgili hikayemi paylaşıyorum. Tamamı ya da bir parçası mutlaka okuyan başkalarına da yardımcı olacaktır.

Burada en önemli konu, BSoD (Blue Screen of Death) olarak genellikle adlandırılan mavi ekran sorunları genellikle farklı hata mesajları ile çıkıyor hatta aynı hata mesajlarında bile birçok farklı nedenle bunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle derinlerine inmek çözüme ulaştırıyor. Ve bu forumda derine inilecek tüm bilgiler mevcut, bu bilgileri de yorumlayıp çözüme ışık olacak çok değerli üstadlarımız var, hepsine tekrar teşekkür ediyorum.

Çözüme ulaşma adımları:
  1. Beş yıldır en az günde 2 defa mavi ekran sorunu. Hata mesajları zaman zaman değişiyor olsa da. Geçmişte:
    • KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE
    • BAD_POOL_HEADER
    • KERNEL_MODE_HEAP_CORRUPTION olan hatalar son bir yılda sürekli
    • IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL olarak çıkmaya başladı.
  2. Öncelikle CHKDSK komutu ile command prompt üzerinden kontrol gerçekleştirdim bir sıkıntı görünmedi.
  3. Memtest86 indirdim. RAM'lerin kontrolünü sağladım. Burada;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
    Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Çok güzel bir video, Recep Baltaş üstadımız hazırlamış. Benim tekrar etmekte fayda gördüğüm bir konu testin ciddi anlamda uzun sürdüğü ben 4 Pass bekledim, 16 saat sürdü. (32 GB RAM'de)
  4. Malware Byte ile genel bir bilgisayarı tarattım çıkan zararlılardan kurtuldum.
  5. Bilgisayarımdaki tüm Driverları güncelledim, burası çetrefilli sonraki maddelerde buraya dönüş yapacağım, bütün driverları güncellemek isteseniz de maalesef bazı desteklenmeyen driverları yenilenmeyen parçalar oluyor. Dediğim gibi dönüş yapacağım. Ekran kartı driverlarını silerken DDU kullandım.
  6. Her ne kadar hata sonrası Minidump dosyalarını forumdaki arkadaşlarımız inceleyebilse de ben yine de daha detaylı hata raporu alabilmek için, bende automatic Memory dump ayarlı ve Windows klasörünün içerisinde yer alan memory.dmp dosyasını açmam gerekiyordu bu nedenle WinDbg kullandım, hataları detaylı görüp sembolleri açabilmek için de sembol linki olarak aşağıdaki link kullandım:

SRV*c:\temp*[URL='http://msdl.microsoft.com/download/symbols']Symbol information[/URL]

Bu raporları da Minidump dosyası ile birlikte buradaki arkadaşlarla yorumlanabilmesi için paylaştım.
  7. Çok korkmama rağmen BIOS Update yapmaya karar verdim burada da önemle belirtildiği için. Aver Aspire V3-772G laptopumun son BIOS driverını indirdim, Windows üzerinden normal bir şekilde çalıştırdım, Update olmadı dondu bilgisayarım, BIOS Update sırasında bilgisayarın kapatılmaması çok önemli, kapatmadım ama iki saat yaprak kıpırdamadı korkarak restart attım bilgisayarım açıldı. Sonra tekrar denedim bu sefer tekrar bir donma yaşayınca vazgeçtim.
  8. Mavi ekranlar çıkmaya devam edince, driverlardan olup olmadığın tam anlayabilmek için, yine riskli ama doğru adımlarda yapılırsa sıkıntı yaratmayacak bir şey yaptım. Windows'un kendi Driver Verifier aracını kullandım. Ve kesinlikle tavsiye ediyorum ama dikkat edilmesi lazım. Driver verifier kullanmadan mutlaka Windows restore point alın sonradan geri dönüş için bir de bir açılış USB oluşturun, çünkü driver verifier çalıştırınca amaç bilgisayarı test edip mavi ekran çıkartmak ve bu mavi ekran Windows açılmadan da çıkabiliyor, (BSoD loop) Windows hiç açamıyorsunuz her açtığınızda mavi ekran çıkabiliyor. Ki ben de hem restore point oluşturdum hem de Windows USB Boot oluşturdum. Verifier çalıştırır çalıştırmaz, bilgisayar mavi ekran, DRIVER_VERIFIER_DETECTED_VIOLATION Restart Windows açılmadı mavi ekran bir daha restart mavi ekran loop a girdi, sonra USB bellek ile BIOS'tan ayarlayıp açılış yaptım. Driver Verifier güvenli Modda kapattım ve Windows'um normal açıldı.
  9. Driver verifier sonrası Memory.dmp dosyasını açtım, WINDBG ile ayrıca Minidump dosyalarını da inceledim ve BINGO... Suçlu ortaya çıktı, Windows 10 çıktığından beri driver desteği verilmemiş olan Laptop Ethernet kartı (!). Broadcom NETLINK.

k57nd60a.sys, Broadcom NetLink Gigabit Ethernet NDIS6.X Unified Driver

SYS uzantılı dosya suçlu.

Zamanında bir ara yayınlanmış şimdi cihazın web sitesinde hiçbir yerde olmayan bir driver buldum araştırıp. Ki bendeki driverdan daha yeni tarihli. Aynı zamanda sorunlu k57nd60a.sys dosyası yerine artık ilgili cihaz b57nd60a.sys dosyasını kullanmaya başladı.
  10. Daha sonra mavi ekran sorunu ortadan kalkmış gibi göründü, 10 saatte bir gerçekleşiyordu 20 saatte falan sıkıntı yaşamdım derken bu sefer: UNEXPECTED KERNEL MODE TRAP hatası aldım Ayrı sorunlar.

Bu sorunun da içine girmeden bir daha BIOS Update denedim, Windows üzerinden yine, başlattım, bilgisayarı restart attı BIOS üzerinden açıldı bu sefer paşalar gibi BIOS Update sorunsuz gerçekleşti. Daha önce başarısız olup şimdi BIOS Update yapabilmemin nedeni de zannedersem nette gördüğüm bazı tavsiyelere dayanarak, Internet bağlantısını kesmem, Windows'un vs. Güvenlik ayarlarını kapatmam ve Update dosayasını çalıştırmam oldu.
  11. 50 saat bilgisayarımı açık bıraktım şu an hiçbir şekilde mavi ekran hatası almıyorum. Sorunum kalmadı ilk defa, 5 yıldan sonra.

Yardımcı olan tüm arkadaşlara çok çok teşekkür ederim.
Bütün dökümleri paylaşın. BIOS güncelledikten sonra Load Setup Defaults deyin.

Hocam öncelikle sizden cevap aldığıma çok onur duydum.
Dökümlerin tamamı (benim bildiğim kadarı ile) açtığım thread te yukarıda Miniump dosyası.
Ayrıntılı dump dosyası içinde yer alan topicler açılmış halde.
Memtest raporu.
Bunlar dışında sizin yardımcı olmanız için gerekli olan ek bilgi/belge gerekirse temin edeyim hemen.

Çok teşekkür ederim ilgi alakanız için.

Claus hocam forumda gezerken en çok gördüğüm isimlerden birisiniz sizden cevap aldığıma çok mutlu oldum. Ama korktuğum cevabı verdiniz.

Gerçekten BIOS update olayından çok korkuyorum ama yapmam gerekiyorsa yapacağım.

Ayrıca üşenmeyip Acer supporttan ilgili linki de paylaşmışsınız ellerinize sağlık.

Öncelikle ilgili BIOS driver indirdim ve "Windows üzerinden" kurmayı denedim ama maalesef progress bar hiç ilerlemedi ve tansiyonum bir 50 birim düşerek power tuşuna gittim. Ama sıkıntı yaşamadım.
Sonra durumu forumlarda inceledim açıkcası Tom's Hardware dışında yabancı forumlar dışında benim gibi Acer BIOS update durumunda progress bar ilerlemesi durması yaşayan görmedim.
Tom's Hardware deki arkadaşların yönlendirmeleri ile bilgisayarı (kaba tabirle) (affedin) "patlatmadan" kurtardım sonra bir daha denedim, bilgisayar komple dondu. BIOS ekranında sıkıntı yaşadım. Ama yine belli yönergelerle bilgisayarı "çöp" olmaktan kurtardım. Şimdi kalan tek seçenek USB ile BIOS açılışında müdahale etmek ama açıkcası bu konuda birçok farklı tutorial var ve hangisini takip edeceğimi bilemedim. Üstelik hata yapma şansım yok. Bu yüzden gerçekten çok korkuyorum. Çünkü bilgisayarım şu an kullandığım iş bilgisayarı. Her ne kadar bütün dosyalarım OneDrive üzerinden Synch çalışsa da maalesef bilgisayarımın tuğla olması beni çok büyük sıkıntıya sokar)
Ama başka çare yoksa deneyeceğim bari en doğru yol ile deneyeyim.

İlgi ve alakanız, hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.

Claus hocam forumda gezerken en çok gördüğüm isimlerden birisiniz sizden cevap aldığıma çok mutlu oldum. Ama korktuğum cevabı verdiniz.
Her zaman BIOS güncellerken internet bağlantısını kes ve güvenlik yazılımlarını devre dışı bırak. Dediğim gibi zararlı'da var sisteminde. BIOS güncellerken donma olabilir, müdahele etmeyin.
Şu şekilde de yapabilirsin. 1903 sürümünü temiz kurulum yapın ve sonra BIOS güncelleyin.

Clasu Hocam affınıza sığınarak soruyorum, indirdiğim BIOS update dosyası Windows 10 üzerinden kurulum yaptırıyor. Sizin de cevabınızdan anladığım, Windows 10 üzerinden BIOS update olayında ilerleyebilirim. Ama BIOS güncelleme öncesi internet bağlantısı gesip güvenlik yazılımlarını devredışı bırakmam gerektiği. Zararlılara karşı da burada üstadlarımızın önerdiği Malwarebytes kurdum tarattım. Ama birşey çıkmadı ama log'larda görüldüğü kadarı ile sıkıntı var herhalde.

Nacizane sorum BIOS update Windows üzerinden mi yoksa USB belleğe açılış diski gibi yapıp BIOS açılışında mı yapmam daha sağlıklı olur ve eğer BIOS üzerinden yapacaksam nasıl yapacağım.

Dediğim gibi açıkça cevapladığınız soruma ilişkin hala anlamsız soru soruyor olabilirim çünkü hakikaten bu konularda çok cahildim ve az buz bilgim de bu değerli forum üzerinden oldu o yüzden mesajımın başında da belirttiğim gibi "affınıza sığınıyorum" Saygılarımla.

Her istediğini sorabilirsin, biz zaten bunu için buradayız. Beni bilen bilir öylesine veya sallamasyon cevap vermem, net cevap veririm
Malwarebyte bulamamış olabilir. Dosyalarında zararlı var görünüyor. Windows üzerinden yapabilirsin. Yönetici olarak çalıştırman yeterli. Güncellerken hiç bir şeye dokunma bir kaç dakika sürebilir.

Hocam inanın, sizin birçok mesajınızı gördüm, hakikaten benim ayıbım. Bu forumda sizin de özellikle özelinizde, insanların hiç tanımadığı insanların sorunları için zaman/efor/mesai harcadığını gördüm ve algılamakta zorlanıyorum. Sorun çözülse de çözülmese de Allah Hepinizden Razı olsun.
Konuya ilişkin sonradan takip edecek benimle aynı sorunu yaşayan arkadaşlara da yardımcı olabilme şansına sahip olabilmek için sizi de burada yazılı bilgilendiriyor olacağım.
Çok teşekkür ediyorum.

Bazen sizin gibi değerimizi bilenler çıkabiliyor

Problem tamamen çözüldü.

Arkadaşlar, özellikle "claus" üstadımız zaman ayırıp sorunum ile bu kadar uğraştıktan sonra benim de üşenmem ayıp olur. Okuyacak arkadaşlar için sorunumun adım adım çözülmesi ile ilgili hikayemi paylaşıyorum. Tamamı ya da bir parçası mutlaka okuyan başkalarına da yardımcı olacaktır.

Burada en önemli konu, BSoD (Blue Screen of Death) olarak genellikle adlandırılan mavi ekran sorunları genellikle farklı hata mesajları ile çıkıyor hatta aynı hata mesajlarında bile birçok farklı nedenle bunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle derinlerine inmek çözüme ulaştırıyor. Ve bu forumda derine inilecek tüm bilgiler mevcut, bu bilgileri de yorumlayıp çözüme ışık olacak çok değerli üstadlarımız var, hepsine tekrar teşekkür ediyorum.

Çözüme ulaşma adımları:
  1. Beş yıldır en az günde 2 defa mavi ekran sorunu. Hata mesajları zaman zaman değişiyor olsa da. Geçmişte:
    • KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE
    • BAD_POOL_HEADER
    • KERNEL_MODE_HEAP_CORRUPTION olan hatalar son bir yılda sürekli
    • IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL olarak çıkmaya başladı.
  2. Öncelikle CHKDSK komutu ile command prompt üzerinden kontrol gerçekleştirdim bir sıkıntı görünmedi.
  3. Memtest86 indirdim. RAM'lerin kontrolünü sağladım. Burada;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
    Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Çok güzel bir video, Recep Baltaş üstadımız hazırlamış. Benim tekrar etmekte fayda gördüğüm bir konu testin ciddi anlamda uzun sürdüğü ben 4 Pass bekledim, 16 saat sürdü. (32 GB RAM'de)
  4. Malware Byte ile genel bir bilgisayarı tarattım çıkan zararlılardan kurtuldum.
  5. Bilgisayarımdaki tüm Driverları güncelledim, burası çetrefilli sonraki maddelerde buraya dönüş yapacağım, bütün driverları güncellemek isteseniz de maalesef bazı desteklenmeyen driverları yenilenmeyen parçalar oluyor. Dediğim gibi dönüş yapacağım. Ekran kartı driverlarını silerken DDU kullandım.
  6. Her ne kadar hata sonrası Minidump dosyalarını forumdaki arkadaşlarımız inceleyebilse de ben yine de daha detaylı hata raporu alabilmek için, bende automatic Memory dump ayarlı ve Windows klasörünün içerisinde yer alan memory.dmp dosyasını açmam gerekiyordu bu nedenle WinDbg kullandım, hataları detaylı görüp sembolleri açabilmek için de sembol linki olarak aşağıdaki link kullandım:

SRV*c:\temp*[URL='http://msdl.microsoft.com/download/symbols']Symbol information[/URL]

Bu raporları da Minidump dosyası ile birlikte buradaki arkadaşlarla yorumlanabilmesi için paylaştım.
  7. Çok korkmama rağmen BIOS Update yapmaya karar verdim burada da önemle belirtildiği için. Aver Aspire V3-772G laptopumun son BIOS driverını indirdim, Windows üzerinden normal bir şekilde çalıştırdım, Update olmadı dondu bilgisayarım, BIOS Update sırasında bilgisayarın kapatılmaması çok önemli, kapatmadım ama iki saat yaprak kıpırdamadı korkarak restart attım bilgisayarım açıldı. Sonra tekrar denedim bu sefer tekrar bir donma yaşayınca vazgeçtim.
  8. Mavi ekranlar çıkmaya devam edince, driverlardan olup olmadığın tam anlayabilmek için, yine riskli ama doğru adımlarda yapılırsa sıkıntı yaratmayacak bir şey yaptım. Windows'un kendi Driver Verifier aracını kullandım. Ve kesinlikle tavsiye ediyorum ama dikkat edilmesi lazım. Driver verifier kullanmadan mutlaka Windows restore point alın sonradan geri dönüş için bir de bir açılış USB oluşturun, çünkü driver verifier çalıştırınca amaç bilgisayarı test edip mavi ekran çıkartmak ve bu mavi ekran Windows açılmadan da çıkabiliyor, (BSoD loop) Windows hiç açamıyorsunuz her açtığınızda mavi ekran çıkabiliyor. Ki ben de hem restore point oluşturdum hem de Windows USB Boot oluşturdum. Verifier çalıştırır çalıştırmaz, bilgisayar mavi ekran, DRIVER_VERIFIER_DETECTED_VIOLATION Restart Windows açılmadı mavi ekran bir daha restart mavi ekran loop a girdi, sonra USB bellek ile BIOS'tan ayarlayıp açılış yaptım. Driver Verifier güvenli Modda kapattım ve Windows'um normal açıldı.
  9. Driver verifier sonrası Memory.dmp dosyasını açtım, WINDBG ile ayrıca Minidump dosyalarını da inceledim ve BINGO... Suçlu ortaya çıktı, Windows 10 çıktığından beri driver desteği verilmemiş olan Laptop Ethernet kartı (!). Broadcom NETLINK.

k57nd60a.sys, Broadcom NetLink Gigabit Ethernet NDIS6.X Unified Driver

SYS uzantılı dosya suçlu.

Zamanında bir ara yayınlanmış şimdi cihazın web sitesinde hiçbir yerde olmayan bir driver buldum araştırıp. Ki bendeki driverdan daha yeni tarihli. Aynı zamanda sorunlu k57nd60a.sys dosyası yerine artık ilgili cihaz b57nd60a.sys dosyasını kullanmaya başladı.
  10. Daha sonra mavi ekran sorunu ortadan kalkmış gibi göründü, 10 saatte bir gerçekleşiyordu 20 saatte falan sıkıntı yaşamdım derken bu sefer: UNEXPECTED KERNEL MODE TRAP hatası aldım Ayrı sorunlar.

Bu sorunun da içine girmeden bir daha BIOS Update denedim, Windows üzerinden yine, başlattım, bilgisayarı restart attı BIOS üzerinden açıldı bu sefer paşalar gibi BIOS Update sorunsuz gerçekleşti. Daha önce başarısız olup şimdi BIOS Update yapabilmemin nedeni de zannedersem nette gördüğüm bazı tavsiyelere dayanarak, Internet bağlantısını kesmem, Windows'un vs. Güvenlik ayarlarını kapatmam ve Update dosayasını çalıştırmam oldu.
  11. 50 saat bilgisayarımı açık bıraktım şu an hiçbir şekilde mavi ekran hatası almıyorum. Sorunum kalmadı ilk defa, 5 yıldan sonra.

Yardımcı olan tüm arkadaşlara çok çok teşekkür ederim.

Çözüm
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…