Rehber Windows 10 ISO dosyasını NTLite ile düzenleme

Merhaba, bu rehberi hazırlamadaki amacım Windows 10'un dokunulmamış halinde bulunan bir çok uygulama ve özelliğin bazı kullanıcıları rahatsız etmesidir. İnternette bu tarz uygulama ve özelliklerin kaldırıldığı dosyalar mevcut olsa da bir çok kullanıcı bu tarz modifiye Windowslara veri güvenliği nedeniyle itibar etmiyor. Haksız da sayılmazlar. Benim size anlatacağım rehberde internette gördüğünüz diğer dosyalar gibi superlite veya lite işletim sistemi yapmayacağız. Sadece Windows 10 ile birlikte gelen bazı uygulama ve izleme özelliklerini devre dışı bırakacağız. Şimdi sözü daha fazla uzatmadan öncelikle indirmemiz gereken dosyaları size sunayım.
Kullanacaklarımız; NTLite ve Windows 10.iso dosyasıdır.

Öncelikle NTLite uygulamasını indirip, kurulumunu yapalım.
(Anlaşmayı kabul edin > Sonraki > Sonraki > Bitti adımlarıyla kurulumu tamamlayıp uygulamayı açabilirsiniz)
Şimdi de ihtiyacımız olan Windows 10.iso dosyasını indirip, kurulumunu yapalım.
Yukarıda Windows 10.iso dosyası linkine tıkladıktan sonra SharedScreenshot.jpg 'e basın. İndikten sonra kuruluma geçin.
Karşılaşacağınız adımlar şöyle;
  • Kabul Et >
  • Başka bir bilgisayar için yükleme medyası oluştur (İleri) >
  • (Kutu boş olacak)asfsadf.jpg >
  • Mimariden istediğinizi seçin asdfasdfsdafsd.png(İleri) >
  • ISO Dosyası (İleri) >
  • Kaydedileceği yeri seçin ve indirme işlemi bittikten sonra >
  • Son seçin ve işlemleri bitirin.

Şimdi indirdiğimiz Windows 10.iso dosyasını klasöre çıkaralım.
Winrar kullananlar Windows 10.iso dosyasına sağ tıklayıp > Klasöre Ayıkla seçeneğini seçin.
Winrar yoksa Windows 10.iso dosyasını "Windows Gezgini"ni seçerek açabilirsiniz. Akabinde "Bu Bilgisayar" bölümünden isoo.jpg Windows dosyalarını yeni açtığınız boş bir klasörün içine kopyalayın.

Şimdi NTLite uygulamasını açalım. Uygulama penceresinin sol üst tarafında yer alan "EKLE" > "GÖRÜNTÜ DİZİNİ" > "Windows 10.iso dosyalarını hangi klasöre çıkardıysanız onu seçin ve "Klasör Seç"e basın. Aşağıdaki görselde olduğu gibi Windows sürümleri karşınıza gelecek işlem yapmak istediğiniz sürümü çift tıklayıp açabilirsiniz. Ben Windows 10 Pro x64 üzerinden anlatacağım. Göstereceğim değişiklikleri tüm sürümlerde yapabilirsiniz.
asdfsd.jpg


Sürümü seçtikten sonra şöyle bir uyarı alacaksınız; Tamam'ı seçin ve işlemin bitmesini bekleyin.
uyarı.jpg


Son olarak karşınıza gelecek pencere; Windows10 dosyamızı sol tarafta belirtilen bölümlerden işleyeceğiz.

pencere.jpg

1 - İlk yapmamız gereken işlem uygulama penceresinin sol üst tarafında yer alan "Uyumluluk"a tıklayalım. Açılan pencereden; Microsoft Office, Nvidia Driver Setup İnstaller, Spotify, Shell Arama, Video Oynatma, Windows Mağazası ve Netflix'in yanında bulunun kutucuğun boş olmasını sağlayın.

UYARI : Uygulamaları kapatırken görseldeki uyarıyı alabilirsiniz. Bu uyarını sebebi kapattığınız uygulamanın başka uygulamalar ile bağlı olmasıdır. Birini kapatırsanız diğerlerini de kapatmanız gerekir. Kapatmazsanız kapattığınız uygulamanın kalıntıları sistemde kalır. Herşey kutusunu seçin ve Evet'e tıklayın.
Uyarı penceresi.jpg


2 - Menü kısmında ikinci adımımız "Bileşenlenler"den nelerin kapatılacaklarıdır. Bu kısımda ilgileneceğimiz kısım"WİNDOWS APPS"dir. Windows Apps kısmında "Sistem Uygulamaları" ve "Uygulamalardan" istemediğimiz bileşenleri kapatacağız. Sistem uygulamaları kısmında yazdıklarımın yanında yer alan kutucukları boş yapın.

Grup 2.png

2 Devam -Bileşenler kısmından Windows APPS ile kaldırma işlemine devam edelim. Bu kısımda Windows mağazasını tamamen kapatacaksanız bütün işaretleri kaldırmanız gerekiyor. Ancak mağaza kalsın belli uygulamalar silinsin diyorsanız yazdıklarımın dışında istemediğiniz uygulamanın kutucuğunu boş bırakın.

Grup 1.png

3 - Menüden Özellikler kısmından devam edelim. Burada yapacaklarınız aşağıda belirtildiği gibidir.
öZELLİKLER.png

4 - Menüden Ayarlar kısmından devam ediyoruz. Burada yapacaklarınız aşağıda belirtildiği gibidir.

AYarlarrrrrr.png


5 - Menüden Güncellemeler kısmından devam ediyoruz. Burada yapacaklarınız aşağıda belirtidiği gibidir.
Sol üst köşeden Ekle'ye basıp Şablon bölümünden .NET Framework 3.5 ekleyebilirsiniz.

Ekle kısmı.png


6 - Sürücüler bölümünden Ekle'ye basıp driverlarınızı ekleyebilirsiniz. Kayıt Defteri bölümüne eklemek istedğiniz ayar varsa reg dosyası olarak atabilirsiniz. Katılımsız bölümüne katılımsız programları atabilirsiniz.

7 - Menüden Uygula bölümünden devam ediyoruz. Burada "Görüntü Formatı > Yüksek sıkıştırma istiyorsanız ESDyi seçin". Alt taraftan devam ederek Seçenekler > "ISO Oluştur" > Kaydedileceği yeri seçin, (işlem yaptığınız Windows dosyalarının yanına kaydetmeyin) dosya ismi ve etiket ismi vereceksiniz.
8 - Uygulamanın sol üst tarafında "İşlem" tuşuna basın ve işlemlerinizin bitmesini bekleyin.

Tüm işlemler bitti. Windows 10.iso dosyanızı oluşturdunuz. Benim söylediklerimin dışında da işlem yapabilirsiniz. Benim anlattıklarım burada yaptığımız işlemlerin en güvenli halidir. Herhangi bir hata almazsınız.
 
Gece bakma fırsatım olmadı. Gün içinde bakmaya çalışacağım. Bahsettiğiniz işlem için önce NTLite ile sürümlerini ayıracaksınız. Sonra ayırdığınız sürümleri NTLite ile düzenleyeceksiniz. Sonra attığım rehberdeki adımları takip edip sürümleri birleştireceksiniz.

Hocam elimde 2005'den kalma bilgisayar var Windows 10 ISO dosyasını düzenleyip Lite yapmak ve kullanmak istiyorum sizce verim alınır mı?
 
Pentium D 820 işlemci
Radeon HD 6570
4 GB RAM
80 GB HDD
Lite hale getirip kullanabilirsiniz. Çok daha düşük donanımlı bilgisayarlarda lite sistem denedim. Performans açısından sıkıntı yaşamadım. Ancak donanım noktasında driver olmayınca sorun yaşanabiliyor.
@vinsanityx
21.jpg

21.jpg
"Geceye doğru bir sistemi NTLite ile Boot edip ilgili ayarları yaptıktan sonra SS atacağım."
Kendin söylemişin usta @OgnitorenKs
@OgnitorenKs ustam hani NTLite ile sistem yapıp Boot edip forma rehber hazırlyacaktın geceye doğru rehber yapacaktın.
Soruyu soran siz değilseniz. Katılımsız ayarlarının SS'ni paylaşacağımı söyledim. Ayrıca bu konuda rehber yapacağımı söylemedim. Sürümleri birleştirmek ile ilgili konuyu müsait bir zamanda rehber yapabileceğimi söyledim. Bu 1 ay mı olur 1 yıl mı olur o bana kalmış. Bu konuda soru sormayın. İnternet ortamında yüzlerce kaynak ve örnek var.
 
Son düzenleme:
Elimde i5 4228u işlemci
4 GB RAM 1600 MHz
920MX ekran kartı 2 GB
Standart 120 GB SSD

Daha fazla performans almak için bunu yapmam mantıklı mı? Yoksa Windows 8.1 Single Language kullanmam mı daha mantık mı? Uğraşmaya değer mi?
NOT: Sistemden daha fazla performans almak istiyorum, RAM kullanımı olsun hız bakımından olsun.
 
Elimde i5 4228u işlemci
4 GB RAM 1600 MHz
920MX ekran kartı 2 GB
Standart 120 GB SSD

Daha fazla performans almak için bunu yapmam mantıklı mı? Yoksa Windows 8.1 Single Language kullanmam mı daha mantık mı? Uğraşmaya değer mi?
NOT: Sistemden daha fazla performans almak istiyorum, RAM kullanımı olsun hız bakımından olsun.
Windows Lite/Performans sistem hazırlama rehberine bakınız. Windows 10 son sürümünü kullanmanızı tavsiye ederim. Zaten SSD'niz de var stabil bir şekilde kullanırsınız.
 
Teşekkür ederim , peki bunu yapmak ne kadar zamanımı alır ve Windows 10 boşta iken kaç ram kullanıyor? Ram miktarını belirtirseniz sevinirim.
Veyahut bende ne kadar kullanır?
800mb - 1100 mb ram arasında gidip geliyor. İşlemin ne kadar süreceği elinizin ne kadar hızlı olduğuna bağlı. Yorumları da okuyun orada bazı ek ayarlar paylaşmıştım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı