Windows 10 mu? 11 mi? Linux mu? MacOS mu?

Günümüzde oyuncuların ve normal bilgisayar kullanıcıların arasında tartıştığı konular arasında olan bir konu.
Ben de sizler için bu konuya açıklık getirmek istiyorum.

Öncelikle sizlere şunları belirteyim:​

"X işletim sistemi, Y işletim sistemine göre ortalama 10-20 FPS daha fazla kankağğ🥸🤓" diyen, FPS'in sistem donanımından tutup, oyundan oyuna değişebildiğini bilmeyen kişilerden değilim. Yani size "X işletim sistemini kullanırsanı 15FPS daha fazla alırsın" diye birşey demem/diyemem/diyemezler.​

İşletim sistemleri olarak ele alacağım işletim sistemleri (Windows 10, Windows 11, Linux ve MacOS)
NOT: Windows 10'a verilen cevapların aynısı Windows 7 ve 8 kullanıcılarına da geçerlidir. Windows 10'a Win10, Windows 11'e Win11 diyeceğim.

Linux işletim sistemi,​

Diğer işletim sistemlerine göre (Örnek olarak Windows'tan ilerleyeceğim) daha az özellik(Burdaki özellikten kastıma, AT Gözlüğüyle bakmamanızı rica ediyorum.) barındırdığı için. Server'larda Linux tercih edilir.
Çünkü Serverların amacı sadece bir bilgiyi depolayıp, üzerinde okuma yazma yapmaktır.
Oyun performansı konusuna gelicek olursak, Windows'a göre daha fazla yüksek performans alabilirsiniz, bunun sebebini başlangıçta söylediğim gibi Daha az özellik barındırmasıdır. İsterseniz kendiniz ekleyebilir gerekli kodları/işlemleri yapabilirsiniz. Ancak yine de bu durum %10'un üstüne çıkmayacağını bilin. Yani "Linux daha performanslıymış aga" diyip, Linux'a geçip günlük işlerinizi yaparken (Wİndows'a alıştığınız için) Linux günlük kullanım için zor gelebilir.

MacOS mu? Windows mu?​

Bu soru kişisel tercihler üzerinden değerlendirilebilir. Ancak Oyun Performansı ve Yazılım Uygulamaları, Görsel uygulamalar Perfomansını ele alacağım.

MacOS vs Windows oyun performansı:​

Oyun performansı olarak tartışmasız çoğu oyun Windows'ta daha senkronize çalışıyor. Ayrıca Windows'a uygun donanımlar, MacOS'taki donanımlardan daha güçlüdür.(Dez avantajlarını da en son belirteceğim.)
MacOS nerdeyse tamamen Ofis vb. Şirket işlerinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
MacOS, ortalama bir Windows kullanan bir kullanıcıya göre; Yazılım uygulamalarında (Örneğin VSC, VS2022, AE, UE, AI, Yapay Zeka araçlarında) daha kararlı, senkronize çalışır. Ancak bu sadece ortalama bir Windows sistemi için geçerlidir. Yani şuan için söylüyorum, günümüzdeki en güçlü Apple chipseti M4'tür. Bir M4 chipsetli MacBook asla, En güçlü Windows ile uyumlu donanımla denk tutulamaz. Hatta M3 ile RTX 4070M Denk sayılır, 4080M Ezici bir farkla önde. Yani Konu RTXQ 6000 ve RTXQ 8000'lerle kıyaslanamaz. Örnek bir Render testi için:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Windows avantajları - MacOS dezavantajları:

Windows, Oyun performansı konusunda MacOS'tan üstün.
Donanım parçaları her konuda Apple donanımlarına göre daha üstün. (En güncelleri)
Dünya nüfusunun yarısından fazlası Windows kullandığı için; Windows'ta .exe dosyaları kullandığı için; MacOS .exe uzantıları açmadığı için; herkes de MacOS ile uyumlu program yapmadığından her uygulamaya erişilemiyor.

Windows dezavantajları - MacOS avantajları:

Donanım parçaları MacBook'a göre çok büyüktür. (Masaüstü)
Apple'ın ürettiği chipsetlerin nerdeyse bütün donanım parçalarının iç içe olması, İşlemci ile Rezistör arası mesafe, İşlemci ile diğer bütün parçaların arasındaki mesafe; Daha az Enerji, Daha yüksek performans kazanmasına sebep olur. Bu sayede ağırlık ve kapladığı alan da azalır.

NOT: Kıyaslamada sadece işletim sistemi kıyaslanmaz. Destekleyebildiği donanım parçaları da göz önünde bulundurulur.

Windows 10(7, 8 de olabilir) mu? Windows 11 mi?​

Win 10'da, Win 11'de Aynı soydan geliyorlar. Yani özellik açısından; Win 10'da ne varsa, aynısı/benzeri Win 11'de de var.
Bunlar için en basit örnekleri verecek olursak: Ayarlar bölümündeki özellikler, İsteğe bağlı özellikler, Geliştirici özellikleri, Hizmetler, Kayıt Defteri, Görev zamanlayıcıları vb.
Ayrıca Win11, sadece Win10 özellikleri ile kalmayıp fazladan, kendi içerisinde özellikler barındırıyor. Bu fazladan özellikleri barındırmasına rağmen Win10'a göre %-20 ila +20 arasında performans sergileyebiliyor. Bu değerlerin Yükselip/Azalması için birçok etken var. Hepsine tek tek değinemem ama en yaygın olanları belirtmek isterim:
  • Oyun veya uygulama geliştiricilerinin belirlediği Ana(Hedef) İşletim Sistemi(Target OS) vardır. Yani yapılan Uygulama/Oyun xOS için senkronize edildiyse,
    yOS ile gelen/kaldırılan/olmayan(sonucunda benzetilen) bazı özellikler dolayısıyla, xOS'ta daha stabilize çalışır.
  • xOS kullanan kişi, yOS kullanan kişiye göre daha az özellik, daha az uygulama, daha az eklenti kullanıyor olabilir.
  • xOS kullanan kişi, yOS'a göre bilgisayarını(BIOS, SYSTEM, DRIVER) daha güncel tutuyor olabilir.
  • xOS kullanan kişi, yOS kullanan kişiye göre Bilgisayarlar, Oyun/Uygulamaayarlarınıen yüksek performansta kullanıyor olabilir.
  • xOS kullanan kişinin internet hızı, yOS kullanan kişinin internet hızına göre Daha hızlı olabilir. (Online oyunlar için geçerlidir.) [Online oyunlarda FPS'inizin ne kadar önemi varsa en az onun 1.5-2 katı kadar da Ping'inizin önemi vardır.]
NOT: Yukarıda belirttiğim olaylarda xOS, yOS tamamen belirsizdir yani Win10'da olabilir, Win11'de olabilir.

Şimdi de sıkça karşılaştığımız soruların cevabına gelelim:​

"Kanka benim arkadaşımda Win11 var çok pişman benim Win10(7, 8) daha yüksek performans veriyor🥸🤓"
"Madem öyle, neden Windows 11'de minimum RAM gereksinimi 4GB"
"Windows 11 boşta 6+ GB RAM kullanıyor"
NOT: Bu 3 soru sadece aklıma gelen ve en gülünç olanlardır. Sizin de aklınıza gelen soru varsa atın. Cevabı yoksa cevaplayalım.

CEVAP:

Bilgisayarını sağlıklı kullanan ortalama birisi:
1724772753691.png

Bu görsel kendi bilgisayarımdan(Win11) Bilgisayar 9 ila 11 saniye arasında açılıyor.
Arkada NVIDIA ve Kaspersky açık onlarında çıktığını sayarsak 2GB :)
Ayrıca üstüne eklemelerimi de saymadım bile, Geliştirici modu ve geliştirici araçları, yetmedi Pixel 5 kurulu bilgisayarda :)
ISO tamamen Orijinal'dir. Kesinlikle üzerinde Modifiye yapılmamıştır.

Kardeşim ben bu yazının hepsini ayrıntılı şekilde okuyamam!​

Konunun özetine gelecek olursak:​

"X işletim kullanırsan 'Y' FPS artış yaşarsın" cümlesini kimse kuramaz. Bu kesin değildir ve NET bir FPS değeri verilemez. Ancak "%" ile Artış/Kayıp verilebilir.
Linux diğer OS'lara göre Sunucu için en mantıklı seçimdir.
MacOS ve Windows konusunda Bazı durumlarda Windows bazı durumlarda ise MacOS avantajlıdır.
Oyun konusunda Win10, Win11, Linux neredeyse aynı performanstır yani burda kişisel seçim yapmak en mantıklısı olacaktır. (Tercihim Win11 tarafındadır.)
Kısacası: İşletim sisteminden daha çok, kullanıcının bilgisayarı kullanma biçimi önemlidir ayrıca güncel kalması çoğunlukla en iyi seçim olacaktır.

Makaleyi buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim. Umarım bu alışkanlıkları olanlar vazgeçerler.

Benim hakkımda:

Ben Bayram Demir, internet ortamı üzerinden Bayram Reis olarak tanınıyorum. 7 Yaşımdan beri teknoloji tutkunuyum. Oyun ve Uygulama yazılımcısıyım. Yaklaşık 3 senedir bilgisayarın sağlığını kontrol eden bir uygulama üzerinde çalışıyorum. Bir taraftanda "Kamos" adında %100 yerli bir korku oyunu geliştiriyorum. Uygulamam ve Oyunum bitince de, Win10 ve üzeri işletim sistemleri için Modifiyeli ISO dosyası oluşturmayı düşünüyorum.

NOT: Eğer yazım hatası varsa(yapmamaya özen gösterdim) özür dilerim. Ayrıca belirtmek isterim: Bu makalede Windows ile ilgili yazılan bütün bölümler Windows Pro üzerinden yorumlanmıştır. Home vb. kullananlar için bazı noktalar olumlu veya olumsuz değişiklik gösterebilir. Eksik bulduğunuz yerleri belirtin konuşup tartışalım. Kafanıza takılan bir soru varsa yazabilirsiniz. Ben veya Bir başkası size yardımcı olmaya çalışacaktır.

Duydunuz mu bilmiyorum ama yakında NPU adında bir donanım parçası çıkacak. Bu parçanın görevi: yapay zeka araçlarını, işlemciye göre ortalama 2.5-3 kat daha iyi çalıştıracak. Belki o zaman bu makaledeki kıyaslamalar değişebilir.

"Android mi? iOS mu?" adlı makaleyide birkaç güne çıkarırım.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı