Çözüm Windows 10 Sistemde Kilitlenme ve Flickering Sorunu

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
3
4 yıllık laptopumda son Intel HD Graphics güncellemesinden sonra bazen ekranda flickering dediğimiz flaşlama durumu oluşuyordu. Yani gidip geliyordu. Son 1 haftadır sistem rastgele kilitlenmeye başladı. Görüntü donuyor, ses cızırdamaya başlıyor, disk işlemleri duruyor; kısacası tüm donanımlar kendini kapatıyordu. Bazen birkaç saniyeliğine düzelip sonrasında tekrar aynı şeyin olduğu da oldu.

Sorun bayağı derinmiş ki birçok yöntem ile sorunu sadece birkaç günlüğüne giderdim. Öyle bir durum ki daha kullanıcı oturumunu açmadan bile sıkıntı çıkabiliyor.

Çözüm 1 - Pagefile.sys boyutunu artırmak:
Başlatta "performans" şeklinde aratın, "Windows'un görünümünü ve performansını ayarla" seçeneğini açın. Yukarıdan "Gelişmiş" sekmesine girin ve "Sanal Bellek" kısmına gelip "Değiştir" menüsünü açın. Otomatik yönetimi kaldırıp (mümkünse SSD) bir diski seçip özel boyuttan yeterli bir boyut seçin. Tavsiye edeceğim boyutları aşağıda veriyorum.

RAM miktarı - Sanal Bellek miktarı
2GB - 8GB (8192MB)
4GB - 8GB (8192MB)
8GB - 16GB (16384MB)
16GB - 16GB (16384MB)
32GB - 16GB (16384MB)

Çözüm 2 - RAM ve Windows'un kurulu olduğu diski test etmek:
Bu bileşenlerden biri bozuksa böyle bir sorun olabilir. Çünkü belirtiler mavi ekrana çok benziyor. HD Tune Pro ile diskinize "Quick Scan" tiksiz olarak "Error Scan" yapın. RAM için de başlata "Windows Bellek Tanılama" yazıp çalıştırın, sonucu sistem açılınca sağ alta bildirim olarak gelecektir. Daha sonradan olay görüntüleyici ile de sonuca ulaşabilirsiniz. Aklıma gelmişken, olay görüntüleyici sistem kilitlendiğinde hiçbir veri yazmıyor. Sadece kapatıp açtığımda "son kapatma beklenmiyordu" diye uyarıyor.

Çözüm 3 - F.lux tarzı uygulamaları kaldırmak, gece ışığını kapatmak:
Bende sorunların bir sebebi de f.lux uygulamasından kaynaklanmaktaymış. Neredeyse aklıma gelmedi çünkü ekranla ilgili bir sorun değildi. Ayrıca Intel GPU sürücüsünü güncelleyince başladı her şey. Bu yüzden GPU'yu eski sürüme döndürmek de bir çözüm olabilir.

Çözüm 4 - Son Windows güncellemelerini kontrol edin / kaldırın:
Aynı şekilde yeni yüklenen bir sürücü gibi yeni yüklenen bir güncelleme de bu soruna yol açabilir. Kontrol etmekte fayda var.

Forumda bu durumla ilgili tek mantıklı çözüm önerisi olarak anakartı kontrol etmeyi gördüm. İşlemci beslemelerinde bir sorun işlemcinin yeterli gücü alamamasına ve sistemin kilitlenmesine yol açar. Ama uzun CPU testlerinde hiçbir sorun olmazken video izlerken böyle bir sorun olması bu seçeneği eliyor. Ben de böyle bir konu açma sorumluluğu hissettim. Umarım birilerinin işine yarar. Sorununu çözemeyenler yeni konu açarak bu konunun yorumlarına yazarsa sorun hakkında yardımcı olmaya çalışırım. Aynı şekilde farklı çözüm önerileri / çözümleri olanlar da yorumlarda yazarsa sevinirim. Hatamız olduysa affola, herkese iyi sosyaller.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı