Windows 10 sistemde RAM kullanımı normal değil

mustafa2hesap3

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, yakın zamanda bir Lenovo LOQ Gaming laptop aldım ve USB boot ile Windows 10 Home Single Language kurulumu yaptım.

Eski masaüstü bilgisayarımda Windows 10 Pro vardı ve 1 sene kullanmıştım, bilgisayar kullanmasını bilen birisiyim program kaldırdığımda ardında dosya bırakmam, sık sık disk temizliği, disk birleştirme yaparım, ısı ve Watt'ı düşükte tutarım.

Şu an yaşadığım sorun ise şudur; Laptop'da boşta RAM kullanımı %30'larda, gerek internette gerek eski bilgisayarıma yaptığım yöntemler (gereksiz hizmetler, Microsoft programlarını kaldırmak vb.) ile bu laptopa da düşük bir RAM kullanımı sağlamayı düşünüyordum.

Ancak ne yaparsam yapayım eski masaüstü bilgisayarımdaki boşta RAM yüzdesi olan %17-20 aralığını bu laptopta yapamıyorum.

Eski masaüstü bilgisayarımdaki Windows 10'u bir Linux'a çevirecek kadar işlem yapmadım yani her işlevi çalışıyor ve gayet performanslı, Chrome'da 10-14 sekme açıyorum, 2 adet Discord açıyorum, Windows animasyonlarını ve bilgisayar temasını değiştiren bir hali uygulama açıyorum ve son olarak bir oyuna girdiğimde RAM kullanımım %50-60 falan oluyor oyun kapalı olunca en en fazla %40 ki genelde daha düşük bir rakam oluyor.

Fakat bu laptopta boştayken %30 RAM kullanımı var. İki bilgisayarında RAM'i 16 GB. Önerilerinizi bekliyorum.

Gayet normal bir RAM tüketimi var. Eskisinde nasıl 17-20 yaptın bilmiyorum. Ben şu an 16 GB'ta Spotify+ Firefox %39 gidiyorum.
Mesela eski bilgisayarımda da şuan ki bilgisayarımda da aynı sekmeler aktif bir şekilde açık önbellekte veya askıda değiller. Eski bilgisayarım render alıyor. Laptop ise sadece sekmelere bakıyor.

Masaüstünün RAM kullanımı: %40.
Laptopun RAM kullanımı: %60.

Sıradışı bir durum göremiyorum. Ram miktarı arttı
Mesela eski bilgisayarımda da şuan ki bilgisayarımda da aynı sekmeler aktif bir şekilde açık önbellekte veya askıda değiller. Eski bilgisayarım render alıyor. Laptop ise sadece sekmelere bakıyor.

Hocam anormal bir durum yok. Advanced System Care veya WPD gibi yazılımlarla optimize edebilirsin ama her şey normal gözüküyor. İstersen sanal ram miktarını elinle artır. Belki işlemcin daha iyi olduğu için daha fazla veriyi RAM dee tutmaya izin veriyordur. Boşta RAM'e ihtyaç duyduğunda sistem kendisi RAMi ayarlayacaktır. Takılma bunlara.
Ekleme: Dizüstü bilgisayarın kendine ait ek yazılımları vardır. Windows bunları otomatik kuruyor. Onlarda ram kullanımını artırır.

Şuan benim için (Masaüstü) birtek Chrome ve bir Word uygulaması açık: %40 kullanım.
Laptop'unuzun kendi yazılımları ve uygulamaları oluyor, o sebebten ötürü RAM kullanımı daha yüksek olabilir. Mouse için olan bir yazılım bile belli bir yüzde kullanıyordur arkada, hepsi birleşince artıyordur. Tek tek inceleyip, temizlemeyi deneyin. (Steam altta, hiçbir şey yapmazken 400MB civarı yiyor mesela. %4 kullanım ediyor bu.)

İki bilgisayarı incelediğimde programlar ve görünüş aynı. Aslında windows kurulumu yapmadan eski diski yeni diske kopyalayacaktım, sorun çıkar diye yapmadım.

Windows hizmetlerinin çoğunlukta olduğunu görüyorum görev yöneticisiniden. Olmadı AtlasOS Playbook ile bir şeyler yapmaya çalışacağım.

İki bilgisayarı incelediğimde programlar ve görünüş aynı. Aslında windows kurulumu yapmadan eski diski yeni diske kopyalayacaktım, sorun çıkar diye yapmadım.

Windows hizmetlerinin çoğunlukta olduğunu görüyorum görev yöneticisiniden. Olmadı AtlasOS Playbook ile bir şeyler yapmaya çalışacağım.
Bilgisayarın RAM miktarına göre sistemlerin tükettiği ram miktarıda artıyor.

Çok fazla takmamanızı tavsiye ederim şahsen. Gerektiği zaman zaten çoğu şeyi kapatıp, asıl işe yoğunluk verir sistem. Önbellek olarakta kullanıyor olabilir sistem.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı