Windows 10 UEFI Olarak Yükseltme

Merhaba, ben Windows 8.1 Single Language sürümünü kullanmaktayım ve bu sürümü Windows 10 Home sürümüne yükselteceğim. Benim bilgisayarım UEFI destekliyor, şimdi peki ben bu yükseltmeyi yaptıktan sonra bilgisayarımda UEFI hala etkin olacak değil mi ? Yoksa Windows 8.1'deki gibi UEFI'nin etkin olması için Windows 10 da yükseltme sonrası bilgisayarı UEFI olarak formatlamam mı gerekiyor ? Birde bu GPT tam olarak nedir ? Araştırdım ama pek anlayamadım, teşekkürler.

Bilgisayara temiz format atmak peki pasifleştirir mi? Bu msr nedir? Format sırasında diskler arasında bulunuyor.

Microsoft Reserved Partition'ın kısaltmasıdır. MBR yerine GUID bölümleme tablosu (GPT) kullanan diskteki bir bölüme denir. Türkçesi Microsoft Ayrılmış Bölümü'dür. MSR normalde Windows'ta gözükmez ama her diskin başlangıcında oluşturulur. Burada genelde Windows çökünce devreye giren kurtarma birimi yer alır.

Hayır, UEFI formatla veya başka bir şeyle pasifleşen bir teknoloji değil.

Anladım teşekkürler. Sadece bios'tan kendimiz değiştirebiliyoruz o zaman değil mi? Ben bios'ta default ayarları yaptım ve kaydettim. Bilgisayarın ilk açılışı olur ya üstte marka ismi altta 5 tane top veya kare döner açılmasını bekleriz, işte orada bir defa doluyor, sonrasında açılıyor gibi oluyor ama ekranda saliseler ile bir kararma geçiyor ve bu sefer o toplar tekrar dönüyor aynı şekilde ama biraz daha ağır şekilde. Sonra ise açılıyor bilgisayar bunu düzeltemedim. Hani 10-15 saniyede açılacaksa 20-25 saniyede açılıyor neden anlamadım ne yapabilirim? Yardımcı olur musunuz?

Son düzenleme:
1.Görev yöneticisi aç.
2.Başlangıç Programları'nı kontrol et.
3.Gereksiz olanları devre dışı bırak.
Format attınız mı, atmadan mı oldu?
Bios'da ki ayarları kurcaladım düzeldi arkadaşlar, neyse sağolun genede. Fast boot ayarları altındaki kısımların ayarlarını mantıklı şekilde ayarladım tahmin ederek, tek defa da açılmaya başladı yine bilgisayarım yani 10-15 saniye de. Önceden bios ayarlarını default settings yaptığımdan dolayı bu sorunla karşılaşmışım demek ki. Windows 10'a özel bir şey sanıyordum bu sorunu, windows 8.1'e geçmiştim windows 10'dan, Bios ile alakalı bir problemmiş. Sorunum çözüldüğü için ayrıntılı açıklamayı gerek duymadım. Neymiş diye merak ederseniz cevaplandırabilirim ayrıntılı.

Son düzenleme:
Anladım teşekkürler. Sadece bios'tan kendimiz değiştirebiliyoruz o zaman değil mi? Ben bios'ta default ayarları yaptım ve kaydettim. Bilgisayarın ilk açılışı olur ya üstte marka ismi altta 5 tane top veya kare döner açılmasını bekleriz, işte orada bir defa doluyor, sonrasında açılıyor gibi oluyor ama ekranda saliseler ile bir kararma geçiyor ve bu sefer o toplar tekrar dönüyor aynı şekilde ama biraz daha ağır şekilde. Sonra ise açılıyor bilgisayar bunu düzeltemedim. Hani 10-15 saniyede açılacaksa 20-25 saniyede açılıyor neden anlamadım ne yapabilirim? Yardımcı olur musunuz?

son 3 gündür aynı sorunla uğraşmaktayım, windows 10 son güncellemesi çıkınca iso dosyası olarak win10'u indirip UEFI olacak şekilde usb oluşturup format attım. Sonrasında bu tarif ettiğiniz olay oluştu acer yazısı altında toplar 5-6 saniye duruyor açılıyormuş gibi ekran kararıp sonrasında ekran daha az aydınlık olacak şekilde tekrar acer yazısı ve takılarak dönen toplar (sanki ekran kartı sürücüsü kurulu değilmiş gibi). Dün tekrardan win 10 ilk çıkan sürümünü yükledim sorun düzeldi ancak sabah otomatik güncelleme yapınca sorun geri döndü şimdi eski sürüme dönmek istemiyorum ama bu duruma da bir çözüm bulabilmiş değilim. Ayrıntı verip çözüm bulabilirsek sevinirim.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı