Rehber Windows 10 ve 11'de Emulatörsüz Android Çalıştırma ile APK ve XAPK Kurma (WSA)

Not: Microsoft, 5 Mart 2025'ten itibaren Windows için WSA'yı güncellemeyi bıraktı. Bu proje, Microsoft'tan bağımsız olup 18 Temmuz 2025 itibarıyla hâlâ güncelleme alsa da ve çalışsa da gelecekte çalışmayabilir/kararsız hâle gelebilir.

Bu rehberde size Windows'unuza nasıl Windows Subsystem For Android'i (Android İçin Windows Alt Sistemi) kuracağınızı ve APK ve XAPK dosyaları kuracağınızı göstereceğim.

Sistem Gereksinimleri​

Kabaca;
  • Windows™ 11: Build 22000.526 ya da daha yükseği/Windows™ 10: 22H2 10.0.19045.2311 ya da daha yükseği,
  • Minimum 8 GB RAM,
  • i3 8. nesil, Ryzen 3000, Snapdragon 8c ya da daha yükseği,
  • HD 530 veya öncesinde çalışmayabilir veya grafiksel hatalar meydana gelebilir,
  • 1707665314269.png

1707665321959.png
  • Önerilen: SSD, (HDD önerilmez) 10 GB boş alan,
  • Windows Özellikleri'nden "Sanal Makine Platformu"nu etkinleştirmek, (Yaptıktan sonra yeniden başlatma gerekir.)
    1707665337152.png
  • UEFI BIOS'unuzda Sanallaştırma (Virtualization) özelliği olmalı ve etkinleştirilebilmeli.

"Windows Subsystem For Android" Kurulumu

1. WSABuilds GitHub sayfasına gidip aşağıdaki bölümden Windows 10 veya 11 için sistemimize uygun olan seçeneğe tıklayalım.

1707665349670.png

2. Açılan sayfada "Assets" bölümünde ikinci dosyaya tıklayıp indirelim. (Burada ikinciyi seçmek zorunda değilsiniz. İstediğinizi indirebilirsiniz, zaten İngilizcesini okuyarak anlayabilirsiniz.)

1707666557677.png

3. İndirdiğimiz 7z dosyasını ayıklayıp içindeki "Run.bat" dosyasını çalıştıralım.

1707666642160.png
Android alt sistemini kurmak buraya kadardı. Windows butonuna bastığınızda en son eklenenlerde veya arama çubuğuna yazdığınızda Android uygulamalarıyla karşılaşabilirsiniz. Play Store'u açıp uygulama yükleyebilirsiniz.

1707666684468.png

Eğer kurulumda bir hata ile karşılaşırsanız bilgisayarınızı yeniden başlatıp tekrar deneyin veya tekrar kurulum yapın.

"WSA Üzerine APK Kurulumu"​

WSA'yı başarılı bir şekilde kurduktan sonra;
  1. WSA uygulamasını açalım.

1707666697699.png

2. Soldaki listeden "Gelişmiş ayarlar" sekmesine gelip "Geliştirici modu"nu etkinleştirelim.

1707666738503.png

3. Ardından "Geliştirici modu" ayarının üstündeki "Geliştirici ayarlarını düzenle"ye tıklayalım. Açılan menüden "USB hata ayıklaması"nı etkinleştirelim.

1707666766027.png

1707667900777.png

4. Daha sonra WSA PacMan'i indirip kuralım.

1707666796624.png

5. WSA PacMan'i açıp USB hata ayıklamasına, bir de her seferinde uğraşmamak için "Bu bilgisayara her zaman izin ver" seçeneğini işaretleyerek izin verelim.

1707666824306.png

Eğer görseldeki sonuca varmışsanız bunu da başarıyla tamamlamışsınız demektir.

1707665477446.png

Bir APK dosyasını direkt olarak üstüne tıklayarak kurabilirsiniz.

1707667285612.png

Kaynak:
How to Run/Install APK Files in Windows 10

Son düzenleme:
Peki. Buna bilgisayardan nasıl dosya aktaracağım 🫠

WSA settings, Advanced settings, share user folders, kısmını etkinlestirip oradan size bir paylaşılan klasörü tanılamanizi ister. Varsayılan olarak C:\users\"username"\Downloads klasörüdür. Bunu degistirebilirsiniz.
WSA da ise herhangi bir dosya yönetim uygulaması açıp, storage\emulated\0\Windows dizinin giderseniz, paylaşılan klasörü görürsünüz

Bence en rahatı Linux. Kurdum waydroidimi kullanıyorum. Android 11 ve LineageOS kullanıyor. Tek sıkıntısı Aurora droid veya Play Store açmıyor :D

Benceyse mumu Player 12. zaten sistem entegreli yazılım Latin optimizasyonlari yapılmiyor. Gönüllü esasli olan sistemler de bir yere kadar.

Ben de waydroid kullandım ama bir emulator kadar verim alamadım. En sade ve kendi donanımın da en iyi performansı veren, Mumu Player 12'dir. Hala da kullanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
WSA settings, Advanced settings, share user folders, kısmını etkinlestirip oradan size bir paylaşılan klasörü tanılamanizi ister. Varsayılan olarak C:\users\"username"\Downloads klasörüdür. Bunu degistirebilirsiniz.
WSA da ise herhangi bir dosya yönetim uygulaması açıp, storage\emulated\0\Windows dizinin giderseniz, paylaşılan klasörü görürsünüz

Benceyse mumu Player 12. zaten sistem entegreli yazılım Latin optimizasyonlari yapılmiyor. Gönüllü esasli olan sistemler de bir yere kadar.

Ben de waydroid kullandım ama bir emulator kadar verim alamadım. En sade ve kendi donanımın da en iyi performansı veren, Mumu Player 12'dir. Hala da kullanıyorum.

Çok sağ olun teşekkür ediyorum.

Merhaba, bugün aynı sizin yaptığınız gibi yapıp maç izlemek için bir uygulama kurdum. Ortak ağ izinlerini verdim. Uygulamanın şu an bilgisayarımdan herhangi bir veri giriş çıkışı olmamasına rağmen güvenlik duvarı hatası alıyorum. Ne yapmam lazım? Kaspersky Free Edition kullanıyorum fakat aşağıdaki uyarılara dair herhangi bir ayar bulamadım. Not: Uygulamanın bir kısmını kuzenim kurdu. Tam olarak hangi ayarı ne zaman kapattığını bilmediğim için en baştaki haline nasıl getireceğimi de tam olarak bilmiyorum.

Ekran görüntüsü 2025-03-01 222358.png

Bu rehberde size Windows'unuza nasıl Windows Subsystem For Android'i (Android İçin Windows Alt Sistemi) kuracağınızı ve APK ve XAPK dosyaları kuracağınızı göstereceğim.

Sistem Gereksinimleri​

Kabaca;
  • Windows™ 11: Build 22000.526 ya da daha yükseği/Windows™ 10: 22H2 10.0.19045.2311 ya da daha yükseği,
  • Minimum 8 GB RAM,
  • i3 8. nesil, Ryzen 3000, Snapdragon 8C ya da daha yükseği,
  • HD 530 veya öncesinde çalışmayabilir veya grafiksel hatalar meydana gelebilir,
  • Önerilen: SSD, (HDD önerilmez) 10 GB boş alan,
  • Windows Özellikleri'nden "Sanal Makine Platformu"nu etkinleştirmek, (Yaptıktan sonra yeniden başlatma gerekir.)
  • UEFI BIOS'unuzda Sanallaştırma (Virtualization) özelliği olmalı ve etkinleştirilebilmeli.

"Windows Subsystem For Android" Kurulumu

1. WSABuilds GitHub sayfasına gidip aşağıdaki bölümden Windows 10 veya 11 için sistemimize uygun olan seçeneğe tıklayalım.

Eki Görüntüle 2113636
  2. Açılan sayfada "Assets" bölümünde ikinci dosyaya tıklayıp indirelim. (Burada ikinciyi seçmek zorunda değilsiniz. İstediğinizi indirebilirsiniz, zaten İngilizcesini okuyarak anlayabilirsiniz.)

Eki Görüntüle 2113667
  3. İndirdiğimiz 7Z dosyasını ayıklayıp içindeki "Run.bat" dosyasını çalıştıralım.

Eki Görüntüle 2113668
Android alt sistemini kurmak buraya kadardı. Windows butonuna bastığınızda en son eklenenlerde veya arama çubuğuna yazdığınızda Android uygulamalarıyla karşılaşabilirsiniz. Play Store'u açıp uygulama yükleyebilirsiniz.

Eki Görüntüle 2113669

Eğer kurulumda bir hata ile karşılaşırsanız bilgisayarınızı yeniden başlatıp tekrar deneyin veya tekrar kurulum yapın.

"WSA Üzerine APK Kurulumu"​

WSA'yı başarılı bir şekilde kurduktan sonra;
  1. WSA uygulamasını açalım.

Eki Görüntüle 2113670
  2. Soldaki listeden "Gelişmiş ayarlar" sekmesine gelip "Geliştirici modu"nu etkinleştirelim.

Eki Görüntüle 2113671
  3. Ardından "Geliştirici modu" ayarının üstündeki "Geliştirici ayarlarını düzenle"ye tıklayalım. Açılan menüden "USB hata ayıklaması"nı etkinleştirelim.

Eki Görüntüle 2113672
    Eki Görüntüle 2113702
  4. Daha sonra WSA PacMan'i indirip kuralım.

Eki Görüntüle 2113674
  5. WSA PacMan'i açıp USB hata ayıklamasına, bir de her seferinde uğraşmamak için "Bu bilgisayara her zaman izin ver" seçeneğini işaretleyerek izin verelim.

Eki Görüntüle 2113675

Eğer görseldeki sonuca varmışsanız bunu da başarıyla tamamlamışsınız demektir.

Eki Görüntüle 2113643

Bir APK dosyasını direkt olarak üstüne tıklayarak kurabilirsiniz.

Eki Görüntüle 2113687

Kaynak:
How to Run/Install APK Files in Windows 10

Hocam ellerinize sağlık çok iyi olmuş da çok kaynak tüketiyor, bunun yerine BlueStacks daha iyi performans sergiliyor. Hiç ayar filan yapılıyor mu?

Hocam ellerinize sağlık çok iyi olmuş da çok kaynak tüketiyor, bunun yerine BlueStacks daha iyi performans sergiliyor. Hiç ayar filan yapılıyor mu?
Hocam bunun olayı direkt emulatörsüz olması. İlk açılış harici kaynak harcamıyor olması lazım. Ama tercih meselesi. Yani WhatsApp Android uygulamasını direkt açabiliyorsun gibi şeyleri var. Ultra bir artısı yok, emulatör de kullanılabilir tabi.

Merhaba, bugün aynı sizin yaptığınız gibi yapıp maç izlemek için bir uygulama kurdum. Ortak ağ izinlerini verdim. Uygulamanın şu an bilgisayarımdan herhangi bir veri giriş çıkışı olmamasına rağmen güvenlik duvarı hatası alıyorum. Ne yapmam lazım? Kaspersky Free Edition kullanıyorum fakat aşağıdaki uyarılara dair herhangi bir ayar bulamadım. Not: Uygulamanın bir kısmını kuzenim kurdu. Tam olarak hangi ayarı ne zaman kapattığını bilmediğim için en baştaki haline nasıl getireceğimi de tam olarak bilmiyorum.

Eki Görüntüle 2435876
Bilgim yok maalesef.

Son düzenleme:
WSA bence emülatörlerden çok daha iyi. Direkt normal PC uygulaması gibi istediğin boyutta vs. açılıyor. Ayrıca emülatörlerde olmayan DRM gibi şeyler bunda mevcut.

Kaynak kullanımını ayarlar kısmından kısıtlayabilirsiniz.

5 Mart'tan itibaren desteklenmeyecek denmiş, hala çalışıyor mu?

Birkaç gün evvel kurdum, çalıştı. Bütün fonksiyonlarını denemedim, basit şeyler denedim.

En son güncelleme de yeni çıkmış zaten. Onu nereden görmüştünüz?

Güncelleme kesildi. Çalışmayacağı anlamına gelmiyor. Günümüz Android 7 ve Windows 7 gibi düşünün.
Birkaç gün evvel kurdum, çalıştı. Bütün fonksiyonlarını denemedim, basit şeyler denedim.

En son güncelleme de yeni çıkmış zaten. Onu nereden görmüştünüz?
Evet maalesef ki destek kesilecek. Microsoft, Windows 11'in Android Uygulama Desteğini Kesiyor

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı