yunusebaran
Hectopat
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- Intel i9-13900K – RTX 4070 Ti Super – 32 GB 5600MHz DDR5 RAM
- Meslek
- 3D CAD Jewelry Designer and Environment Artist
Öncelikle herkese selamlar,
Uzunca bir süredir Windows'u bana Microsoft'un sunduğu default şekilde kullanmıyorum. Kendi optimizasyon ayarlarımı ve özelleştirmeleri kullanarak Windows'u çalıştırıyorum ve bu konuda oldukça memnunum. Bu konu benim subjektif olarak yaptığım ayarları içerir ben yaptım memnunum en doğru yolun bu olduğunu savunmuyorum bu yüzden başka fikirler varsa onları duymaya açığım, bu yüzden sizler ile paylaşmak istedim. Workstation hazır sistemler kullanmadığım sürece topladığım bütün bilgisayarlarda yaptığım ayarlar bunlar (Workstation'da bu ayarları yapmanızı önermem bütünlüğün akışına zarar verebilirsiniz, Workstation'da ki altın kural sistemin bir bütün olmasıdır bence) Sizlerle bu ayarlarımı adeta rehber şeklinde paylaşmak istedim. Bu süreçte izleyeceğimiz iki adet yol var:
Düşük sistemlerden kastım, GTX ekran kartlarının kullanıldığı ve o döneme ait işlemciler vb. parçalar ile oluşturulmuş sistemlerdir. Çoğu kişi hala bu tarz donanımları kullanıyor olabilir ama artık bunlar düşük seviye klasmanında. Malum, şu an RTX 5000 serisi konuşuluyor 
Windows'un özelliklerinden ve uygulamalarından mahrum kalmak istemezsiniz (haritalar, saat, takvim vb.). Orta ve yüksek seviye sistemler için yapacağım listeyi de bu sistemlerde uygulayabilirsiniz.
ReviOS resmi websitesi - ReviOS github sayfası - ReviOS sistemden neleri kaldırır?
Bu arada, sadece düşük sistemler için değil, yüksek seviye sistemler için de ReviOS kullanabilirsiniz. Ancak ReviOS kullanırken bazı Windows özelliklerinden mahrum kalırsınız. (Ben şahsen i9-13900K ve RTX 4070 Ti Super ile ReviOS kullanıyorum ve çok memnunum) Güvenlik konusunda endişeleriniz olabilir, ama merak etmeyin: ReviOS açık kaynak kodlu bir proje. İsteyen herkes kodlarını inceleyebilir.
Şimdi işin çetrefilli kısmına geldik. Sisteminiz RTX sonrası bir sistem ise bu anlatacaklarımı yapabilirsiniz Windows uygulamalarını ve ana hatlarını kaybetmeden, güncellemeleri almaya devam ederek tam performansta bir Windows kullanımı için ilk olarak Nihai performans modunu etkinleştirin. Bu modun sisteme zarar verdiği söylenir ama ben şu ana kadar bir zarar verdiğine şahit olmadım. 2021'den beri ofisimizde kullandığımız GTX1050 ekran kartlı ve İ3 işlemcili masaüstü toplama bilgisayarımızda hala bu mod aktif ve düzenli bakımları yapılıyor sorunsuz çalışıyor (Sistemi Rhinoceros ve Zbrus ile 3D modelleme için kullanıyoruz yük altında çalışıyor yani)
WinUtil Aracı github ve indirme sayfası
AMD Ekran kartı performans ayarları
NVIDIA Ekran kartı performans ayarları

Uzunca bir süredir Windows'u bana Microsoft'un sunduğu default şekilde kullanmıyorum. Kendi optimizasyon ayarlarımı ve özelleştirmeleri kullanarak Windows'u çalıştırıyorum ve bu konuda oldukça memnunum. Bu konu benim subjektif olarak yaptığım ayarları içerir ben yaptım memnunum en doğru yolun bu olduğunu savunmuyorum bu yüzden başka fikirler varsa onları duymaya açığım, bu yüzden sizler ile paylaşmak istedim. Workstation hazır sistemler kullanmadığım sürece topladığım bütün bilgisayarlarda yaptığım ayarlar bunlar (Workstation'da bu ayarları yapmanızı önermem bütünlüğün akışına zarar verebilirsiniz, Workstation'da ki altın kural sistemin bir bütün olmasıdır bence) Sizlerle bu ayarlarımı adeta rehber şeklinde paylaşmak istedim. Bu süreçte izleyeceğimiz iki adet yol var:
- İlki orta ve yüksek seviye bilgisayarlar için.
- İkincisi ise düşük sistemler için.
Düşük Sistemler ve Microsoft'tan nerdeyse tamamen arınmış bir Windows için yapılması gerekenler;
Düşük sistemlerden kastım, GTX ekran kartlarının kullanıldığı ve o döneme ait işlemciler vb. parçalar ile oluşturulmuş sistemlerdir. Çoğu kişi hala bu tarz donanımları kullanıyor olabilir ama artık bunlar düşük seviye klasmanında. Malum, şu an RTX 5000 serisi konuşuluyor Windows'un özelliklerinden ve uygulamalarından mahrum kalmak istemezsiniz (haritalar, saat, takvim vb.). Orta ve yüksek seviye sistemler için yapacağım listeyi de bu sistemlerde uygulayabilirsiniz.
- Düşük sistemlerde yapılması gereken ilk şey eğer hâlâ HDD kullanıyorsanız, yeni nesil uygun fiyatlı bir SSD'ye geçiş yapmanız sizi taş devrinden altın çağa taşıyacaktır.
- İkinci olarak ise ReviOS kurmanız gerekiyor.
ReviOS Nedir?
ReviOS, Windows 10 üzerine inşa edilmiş, oyuncular için optimize edilmiş bir işletim sistemi olarak tanımlanabilir. Windows’un gereksiz bulduğu birçok uygulamayı ve servisi devre dışı bırakarak, sistem kaynaklarını oyunlara ve yapılan görevlere daha fazla yönlendirmeyi amaçlar. Daha önce AtlasOS kullanıyordum ama ReviOS, düşük sistemler için en uygun custom Windows türü. Diğerlerini de denedim, içlerinde en başarılısı ReviOS diyebilirim.ReviOS resmi websitesi - ReviOS github sayfası - ReviOS sistemden neleri kaldırır?
ReviOS Nasıl Kurulur?
- AME Sihirbazı'nı ve en son ReviOS Playbook'u indirin
- AME Sihirbazı'nı başlatın ve ReviOS Playbook'u ilgili bölüme sürükleyin
- Windows Defender ve diğer sistem korumalarını devre dışı bırakmak için görüntülenen adımları izleyin
- Tercih ettiğiniz tarayıcıyı seçmek ve diğer ayarları düzenlemek için ReviOS özelliklerini özelleştirin önerdiği ayarları kullanmanızı öneririm ve mümkünse Microsoft Edge'i kaldırın.
- ReviOS Playbook'u yükleyin. Sisteminizin gücüne ve internet hızına bağlı olarak, bu 5 ila 30 dakika arasında sürebilir.
Bu arada, sadece düşük sistemler için değil, yüksek seviye sistemler için de ReviOS kullanabilirsiniz. Ancak ReviOS kullanırken bazı Windows özelliklerinden mahrum kalırsınız. (Ben şahsen i9-13900K ve RTX 4070 Ti Super ile ReviOS kullanıyorum ve çok memnunum) Güvenlik konusunda endişeleriniz olabilir, ama merak etmeyin: ReviOS açık kaynak kodlu bir proje. İsteyen herkes kodlarını inceleyebilir.
Orta ve Yüksek Seviye Sistemler için ve Microsoft'tan güncelleme almaya devam edebilmek için yapılması gerekenler;
Şimdi işin çetrefilli kısmına geldik. Sisteminiz RTX sonrası bir sistem ise bu anlatacaklarımı yapabilirsiniz Windows uygulamalarını ve ana hatlarını kaybetmeden, güncellemeleri almaya devam ederek tam performansta bir Windows kullanımı için ilk olarak Nihai performans modunu etkinleştirin. Bu modun sisteme zarar verdiği söylenir ama ben şu ana kadar bir zarar verdiğine şahit olmadım. 2021'den beri ofisimizde kullandığımız GTX1050 ekran kartlı ve İ3 işlemcili masaüstü toplama bilgisayarımızda hala bu mod aktif ve düzenli bakımları yapılıyor sorunsuz çalışıyor (Sistemi Rhinoceros ve Zbrus ile 3D modelleme için kullanıyoruz yük altında çalışıyor yani)- CMD’yi yönetici olarak çalıştırın.
- CMD’ye şu komutu girin ve Enter’a basın:
powercfg /DUPLICATESCHEME e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61
- Ardından Güç Seçenekleri’ni açıp Nihai Performans seçeneğini seçin.
- Uyku ve hazırda beklet özelliği kapatılır.
- Sabit disk asla uyku moduna geçmez.
- JavaScript zamanlama azami olarak belirlenir.
- İşlemci durumu, soğutma ayarları ve işlemci hızı ise en yüksek değerlere çekilir
Tarayıcı Değişikliği
Varsayılan tarayıcınız olan Microsoft Edge’i kaldırın. Bunun için ShadowWhisperer/Remove-MS-Edge adlı yazılımı kullanabilirsiniz. Bu yazılım açık kaynak kodludur.- Alternatif olarak Brave kullanmanızı tavsiye ederim. Brave dışında birçok tarayıcı denedim (Arc, Zen Browser, Mullvad Browser, Firefox, Opera, Vivaldi, Librewolf vb.), ama Brave en iyisi diyebilirim. Tek eksisi, Chromium tabanlı olması.
Chris Titus Tech - WinUtil Aracı
Bu araç, Windows’un prangalarından kurtulmanızı sağlayacak. Chris Titus Tech adlı bir teknoloji uzmanı ve aynı zamanda bir youtuber tarafından geliştirilen bu program, Windows’un performansını artırmak, gereksiz uygulamaları kaldırmak ve sistem ayarlarını özelleştirmek için birebir.WinUtil Aracı github ve indirme sayfası
- Yusuf İpek bu konuda muhteşem bir video hazırlamış. Videoyu izlerseniz, aracın tüm özelliklerini detaylıca öğrenebilirsiniz.
Ekran Kartı Ayarları
Ekran kartı ayarlarınızı optimize etmek için bazı basit ama etkili adımlar yapabiliriz. NVIDIA ve AMD ekran kartlarınızla en iyi performansı nasıl alabileceğinizi anlatan iki adet rehber videoyu aşağıya ekleyeceğim bu size yardımcı olacaktır.AMD Ekran kartı performans ayarları
NVIDIA Ekran kartı performans ayarları
Tatlı Overclock
Evet Tatlı Overclok adını ben koydum, sisteminizin performansını artırmak için ekran kartınıza tatlı overclock’lar yani ufak dokunuşlar yapabilirsiniz. Sisteminizin özelliklerinizi bilmediğim için net bir şey diyemem, ama kartınızın modelini aratıp yanına “overclock” yazarak rehberlere ulaşabilirsiniz.- MSI Afterburner yazılımını genel olarak önerirler ve bende öneririm. "OC Scanner" özelliği ile kartınızın kaldırabileceği maksimum değerleri otomatik olarak bulabilirsiniz. Overclock sonrası AIDA64 ile sistemi tam yük altında test edin (3-5 saat kadar). Sorun çıkmazsa bu ayarlarla devam edebilirsiniz ama bu konuda araştırma yapmadan bu işe girişmeyin dediğim gibi her sistemde Overclock işlemi farklı olabilir.
Son Ayarlar
- Masaüstünüzü temiz tutun. Wallpaper Engine gibi RAM yiyen yazılımları kullanmayın. İlla masaüstü düzenlemek istiyorsanız Rainmeter kullanabilirsiniz, çünkü optimizasyonu sorunsuz çalışıyor.
- Disk temizliği yapmayı unutmayın. %temp% ve prefetch klasörlerini çalıştır aracılığıyla bulup temizleyin.
- Gereksiz uygulamaları kaldırın.
- Ayarlar seçeneğine girin
- Varsayılan uygulamalara tıklayın
- Gözünüze çarpan kullanmadığınız bütün windows uygulamalarını kaldırın Onedrive'ı silebilirsiniz, Haritaları silebiliriniz burada tercih size kalmış.
- Bilgisayar açılırken başlayacak uygulamaları Görev Yöneticisi ve Başlangıç uygulamaları kısmından gözünüze çarpanları kapatabilirsiniz. Bu açılış hızınıza ciddi etki edecektir.
- Ayarlar kısmından Arkaplan uygulamalarına tıklayıp hepsini kapatın.
- Ekran kartınızın sapıttığını düşünüyorsanız Display Driver Uninstaller (DDU) ile ekran kartının driverını silip yeniden kurabilirsiniz.
Son düzenleme: