Windows 10 vs macOS

Hangisi?

• Windows 10

Oy: 50 61,7%
  • macOS

Oy: 31 38,3%

• Oy verenlerin toplamı
    81
Konu yazılım geliştirme değil, konu bu iki işletim sistemi arasından hangisinin daha iyi olduğu. Her yazılım geliştirme tekniğinin veya çatısının her işletim sisteminde alternatifleri bulunuyor, Visual Studio kullanmak şart değil her yazılımın bir alternatifi bulunuyor.

Özellikle Qt'un çalışma çatısı Visual Studio ile ölümüne kapışır, kendi Qt Widget'ları var Visual Studio'da olduğu gibi. Üstelik özelleştirilmiş, kendine özgün tasarımlar geliştirebilmen için QML adında bir modülü var, tıpkı CSS gibi butonuna kendin şekil veriyorsun, Visual Studio'daki rengi değiştir, border ekle bitti olarak kısıtlamıyor da seni Qt.

Kullandığım onca işletim sisteminden en sorunlusu, en yavaş çalışanı kesinlikle Windows'tu, fanboyluk yapmaya gerek yok kabullenmek gerek Windows diğer işletim sistemlerine göre daha yavaş çalışıyor, daha fazla kaynak kullanıyor, özellikle sabit diskleri sömürüyor. Ayriyeten Linux'ta bildiğin programlama bilgisini kendin için masaüstü ortamına widget veya plugin geliştirerek test edebilirsin veya GTK teması, shell teması geliştirebilirsin (bu daha çok front-end ama CSS gerekiyor).

Konu burada mavi ekran da değil, mavi ekran kaçınılmazdır, sadece Windows'ta mavi ekran vardır, Linux'ta da kernel panic vardır, donanım veya sürücü sorunluysa kernel sorunu kaçınılmazdır, bunun işletim sistemiyle doğrudan ilgisi yok, donanım ve sürücü sorunu bunlar. macOS'ta bunun adı nedir bilmiyorum hiç yaşamadım sanırım prohibition sign bir kernel sorunu anlamına geliyor emin değilim. Diğer işletim sistemleri sürücü kulumları için kullanıcıyı zorlamadığından (Linux hepsinde değil) bu tür kernel sorunları çok daha az yaşanıyor, Windows bu yüzden o konuda sakat.
Piyasayı Windows yönetiyorsa, Windows hepsinden daha iyi demektir, sen Linux işletim sistemini her bilgisayara yükleyezsin keza mac os veyahut hackintosh'u. Aynı zamanda bu kadar büyük bilgisayar üreticileri varken neden Windows ile geliyor bu bilgisayarlar? Koskoca şirketler kendi işletim sistemlerini yazamazlar mı? Yoksa gerçekten iyi olduğu için mi?

Altyapısında Cordova olan bir geliştirme platformunun stabil olacağını düşünen tek kişisindir muhtemelen, çünkü Cordova performans açısından hiç iyi değil, her neyse senin dediğin olsun. Windows dünyanın en iyi işletim sistemidir, fanboyluk amacıyla açılan bir konu olduğunu bilsem yorum atmaya tenezzül etmezdim ama..

Stabilite baska sey, performans baska sey. Yavas calisan bir uygulama gayet de stabil calisiyor olabilir, elma ile armutu karistirmissin.

---

Konuya cevap olarak da, yapacagin ise gore degisir. Oyun icin Windows en iyisi.

Bilgisayar uzerinde yaptiginiz bir isten para kazanan profesyonel birisiyseniz zaten bu karsilastirmalarin tek bir galibi olmadigini bilirsiniz. Hangisi isinizi kolaylastiriyorsa o.

Isin detayina indiginde pek cok farklilik var, dosya sistemi, kisi yonetimi, sanallastirma, process yonetimi, network guvenligi vs gibi. Ornegin Windows'ta sacma sapan bir Registry sistemi var, C diskine kurulu bir uygulamayi D'ye atmak icin takla atmak gerek. Nix tabanli isletim sistemlerinde yok bu cilginlik. Uygulamanin yuklu oldugu folder'i degistirirsin, belki 1-2 tane dosyada degisiklik yaparsin bitti gitti.

Ben genel olarak Apple ekosistemini sevmedigim ( pahali ve kisitlayici buluyorum ) icin MacOS kullanmaktan kaciniyorum, evde olmasina ragmen Linux - Win arasi takiliyorum Apple'a sadece uygulamama yeni versiyonu cikmak icin ihtiyac duyuyorum. Bir de bazi seyleri test etmek icin.

Son düzenleme:
Piyasayı Windows yönetiyorsa, Windows hepsinden daha iyi demektir, sen Linux işletim sistemini her bilgisayara yükleyezsin keza mac os veyahut hackintosh'u. Aynı zamanda bu kadar büyük bilgisayar üreticileri varken neden Windows ile geliyor bu bilgisayarlar? Koskoca şirketler kendi işletim sistemlerini yazamazlar mı? Yoksa gerçekten iyi olduğu için mi?

Gerçekten bu mantıkla mı düşünüyorsunuz? En çok satan en iyisi mantığı kolayca çürütülebilir, Windows ilk çıktığı zamanlarda daha kolay kullanılabilen bir alternatifi yoktu, bu nedenle pazarlanması çok daha kolay oldu, günlük kullanıcılara çok daha yakın geliyordu Windows. Daha çok pazarlandığı için de daha fazla uygulama geliştirildi bu platform için, tek olayı bu. Bu nedenle de günlük kullanıcılar veya bizler Windows'u kullanmak zorunda kalıyoruz, en iyisi olduğundan değil. 2.500 - 3.000TL bandında satılan laptopların hepsinde Windows 10 geliyor ve hepsi ölü, nefes alamıyorlar çünkü işletim sistemi çok ağır çalışıyor, o bilgisayarların üzerinde kuracağın Linux dağıtımlarının yarısından çoğu da oldukça hızlı çalışırlar buna emin olabilirsin, Linux da her cihaza sorunsuzca kurulur, driver kurmak zorunda kalmadan hem de. 1 sene boyunca bilgisayarcıda staj yaptım, yaptığımda edindiğim tecrübelere dayanarak konuşuyorum bunu, Windows 10 hiç hızlı çalışmıyordu bu sistemlerde, bir kaç ayar yaparken bile eziyet çekiyorsunuz.

Gerçekten bu mantıkla mı düşünüyorsunuz? En çok satan en iyisi mantığı kolayca çürütülebilir, Windows ilk çıktığı zamanlarda daha kolay kullanılabilen bir alternatifi yoktu, bu nedenle pazarlanması çok daha kolay oldu, günlük kullanıcılara çok daha yakın geliyordu Windows. Daha çok pazarlandığı için de daha fazla uygulama geliştirildi bu platform için, tek olayı bu. Bu nedenle de günlük kullanıcılar veya bizler Windows'u kullanmak zorunda kalıyoruz, en iyisi olduğundan değil. 2.500 - 3.000TL bandında satılan laptopların hepsinde Windows 10 geliyor ve hepsi ölü, nefes alamıyorlar çünkü işletim sistemi çok ağır çalışıyor, o bilgisayarların üzerinde kuracağın Linux dağıtımlarının yarısından çoğu da oldukça hızlı çalışırlar buna emin olabilirsin, Linux da her cihaza sorunsuzca kurulur, driver kurmak zorunda kalmadan hem de. 1 sene boyunca bilgisayarcıda staj yaptım, yaptığımda edindiğim tecrübelere dayanarak konuşuyorum bunu, Windows 10 hiç hızlı çalışmıyordu bu sistemlerde, bir kaç ayar yaparken bile eziyet çekiyorsunuz.
Linux her bilgisayara kurulabilir fakat benim ethernet kartımı tanımadıktan, uygun sürücü bulamadıktan sonra kurulsa ne olur ki? Ama bu iş Windows'da böyle değil, Windows senin en eski donanımını bile destekler işte geriye dönük destek budur. Zorunda kalıyoruz demişsin, o zaman eski bilgisayarına Hackintosh kurmayı dene. Bakalım uygun sürücüleri bulabilecek misin [emoji846] Yani kısaca her ikisinin de kendine göre iyi oldukları alanlar var. Bu aynı programlama dili karşılaştırılmasına benziyor.

Linux her bilgisayara kurulabilir fakat benim ethernet kartımı tanımadıktan, uygun sürücü bulamadıktan sonra kurulsa ne olur ki? Ama bu iş Windows'da böyle değil, Windows senin en eski donanımını bile destekler işte geriye dönük destek budur. Zorunda kalıyoruz demişsin, o zaman eski bilgisayarına Hackintosh kurmayı dene. Bakalım uygun sürücüleri bulabilecek misin [emoji846] Yani kısaca her ikisinin de kendine göre iyi oldukları alanlar var. Bu aynı programlama dili karşılaştırılmasına benziyor.

Hackintosh legal bir şey değil ki kurmayı deneyeyim? Git MacOS işletim sistemi yüklü bilgisayar satın al neden korsan yollarla kurmayı deniyorsun sistemine? İşinize geldiği zaman korsan oyun kullananlara küfürler yağdırıyorsunuz, neden işletim sistemini korsan kullanıyorsunuz? Hackintosh'da sürücü desteğini senin, benim gibi geliştiriciler yapıyor, Apple çalışanlarının destek verdiği bir şey değil bu elbette bazı sistemlerde kuramayacaksın? Kurmak istiyorsan gidip sürücü kexti yazmayı öğren kendi donanımların için, yazabiliyorsan yaz kextini yine kullan? Senin eski donanımın için kext yazmış bir vatandaş yoksa MacOS'un suçu ne? Sen sanıyor musun ki orijinal MacOS'ta böyle sorunlarla karşılacaksın? Linux'ta her şey otomatik tanıtılıyor bir tek bazı wifi adaptörleri sorun çıkartıyor, onları da biraz uğraşarak yine kurabiliyorsun, aldığın wifi adaptörünün veya cihazının içinde gelen wifi adaptörünün Linux için bir kurulum dosyası yoksa Linux ne yapsın? Bazı eski donanımların Windows 10 desteği yok mesela Windows 7 için çalışıyorlar en fazla, böyle durumda kaldığın zamanlarda da Linux'a verdiğin tepkinin aynısını verip "Windows 10 çöp" diyor musun? Hayır demiyorsun, o zaman Linux'a neden diyorsun?

İşinize geldiği zaman korsan oyun kullananlara küfürler yağdırıyorsunuz, neden işletim sistemini korsan kullanıyorsunuz?
Teknik olarak Apple'ın sunduğu lisans antlaşmasına göre Hackintosh gibi bir kullanım yasal değil, çünkü yazılım Apple olmayan bir bilgisayarda çalıştırılmış oluyor. Fakat aynı zamanda şu koşullar altında bu durum göz ardı ediliyor (Apple Yazılımı'ndan kasıt macOS tabi):
  1. Apple Yazılımı'nı bir bilgisayar üzerinde aynı anda sadece 1 kullanıcı kullanacak.
  2. Apple Yazılımı'nı başka bilgisayar kullanıcılarının da kurabileceği veya kullanabileceği bir şekilde yerel bir ağ veya internet üzerinde paylaşılmamalı. Kiraya verilemez/alınamaz, ödünç verilemez, satılamaz (iATKOS'un zamanında yaptığı gibi, şu anki durumunu biliyoruz) ve lisanslanamaz (Apple'ın kendi lisanslaması dışında yani).
Ayrıca, korsan olmamasının ayrıca bir sebebi yazılıma bir ücret verilmemesi. Apple, OS X Mavericks'ten beri işletim sistemini ücretsiz sunuyor. Korsan oynanılan oyunlarınsa üreticilerin belirlediği bir ücreti var ve bu ücret ödenmeden oynandığı için, sarf edilen emeğin karşılığı verilmediği için korsan oyun oynanılmasına karşı çıkılıyor (Güvenlik sebeplerinden bahsetmeme gerek yoktur sanırım). Bunun aksine macOS/OS X ücretsiz olduğundan böyle bir durum söz konusu değil. Örneğin; iATKOS ML3U rehberinde de Recep Baltaş, Mac App Store üzerinden Mountain Lion'ı satın almadığınız sürece iATKOS'u kurup kullanmanın (Basitçe Hackintosh'un) korsana gireceğini söylemişti. Çünkü OS X Mountain Lion ücretliydi, fakat güncel macOS sürümleri ücretsiz sonuçta, değil mi?
Apple'a göre, Apple olmayan bir bilgisayara macOS kurmamız yasal değil. Fakat Hackintosh dediğimiz şey bu sebeplerden dolayı artık korsan kullanıma girmiyor.

Gerçekten bu mantıkla mı düşünüyorsunuz? En çok satan en iyisi mantığı kolayca çürütülebilir, Windows ilk çıktığı zamanlarda daha kolay kullanılabilen bir alternatifi yoktu, bu nedenle pazarlanması çok daha kolay oldu, günlük kullanıcılara çok daha yakın geliyordu Windows. Daha çok pazarlandığı için de daha fazla uygulama geliştirildi bu platform için, tek olayı bu. Bu nedenle de günlük kullanıcılar veya bizler Windows'u kullanmak zorunda kalıyoruz, en iyisi olduğundan değil. 2.500 - 3.000TL bandında satılan laptopların hepsinde Windows 10 geliyor ve hepsi ölü, nefes alamıyorlar çünkü işletim sistemi çok ağır çalışıyor, o bilgisayarların üzerinde kuracağın Linux dağıtımlarının yarısından çoğu da oldukça hızlı çalışırlar buna emin olabilirsin, Linux'da her cihaza sorunsuzca kurulur, Driver kurmak zorunda kalmadan hem de. 1 sene boyunca bilgisayarcıda staj yaptım, yaptığımda edindiğim tecrübelere dayanarak konuşuyorum bunu, Windows 10 hiç hızlı çalışmıyordu bu sistemlerde, birkaç ayar yaparken bile eziyet çekiyorsunuz.

Dediğin gibi Windows'un zirvede olması elini çabuk tutmasından kaynaklanıyor. Program ve oyun üreticileri de Windows'a çalıştığı için malum piyasada en çok program barındırma kapasitesi Windows'a kaldı. Kalite hız falan her konuda Mac tur bindirir. Ona lafımız yok. Tek sıkıntısı işte 3. taraf programcıların Windows'a hazırlamış olmalarından kaynaklı. Ama yanlışın var. Windows 10 ağır değil. Aksine 7 ve 8'e göre daha hafif. Adamlar tasarımda sadeliği seçmişler ve zarif çizgiler ile düzen sağlamışlar. Bu çok rahat görülüyor. Windows 10 ağır değil, cihazlar güçsüz. Benim laptopum i5 8 GB başka bir olayı yok ama Windows'u çok rahat kaldırıyor. Hiç kasılmadan.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı