Windows 10'un Microsoft Hesabı Kullanımını Zorlaması

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 24H2 / Windows Server 2025 Datacenter (To Go) x64 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Dün akşam abim çalıştığı işyerindeki bir arkadaşının laptop'unu getirdi. Format at dedi.
Bu sabah Windows 10 1909 Türkçe ISO indirip USB'ye yazdım. Sonra ise kuruluma başladım. Otomatik olarak BIOS'taki ürün anahtarını gördü ve Home Single Language sürümünü kurmaya başladı.
Normal format atmaya başladım. Son aşamada klavye seçimini ve ülke seçimini yaptım. Karşıma internet bağlantısı ekranı çıktı. Üst kısımda "İnternete bağlanmanız gerekir" yazıyordu ve sol altta "İnternet bağlantım yok" seçeneği vardı. Ona tıkladım. Sonra ise yine internete bağlanıp Microsoft hesabı kullanmamı istedi. Orada "sınırlı kurulum" seçeneği vardı ve ona tıkladım. Sonra ise kurulumu normal bir şekilde bitirdim.
Kurulumdan sonra epey sürücü eksikti. Sürücüleri kurmak için internete bağladım. Bağladığım gibi "kurulumu bitirelim" gibi bir yazı çıktı. Tamam dedim. Karşıma yine kurulum arayüzü geldi ve hoop, Windows yine Microsoft hesabı istiyor! Neyse ki burada "Şimdilik atla" seçeneği vardı. Ona bastım ve kurtuldum.
Sonra internetten araştırdım ve şok oldum.
Microsoft, Windows 10 Home ve Home Single Language kullanıcılarını Microsoft hesabı kullanmaya zorluyormuş!
Neyse ki henüz Pro sürümü için böyle bir zorlama yokmuş.
Sizce niye böyle bir zorlama gelmeye başladı?
Benim esas korkum, Microsoft'un Windows 10 Pro/Home farketmeksizin tüm kullanıcıları (eskiden yerel hesap kullananları dahi) Microsoft hesabı kullanmaya zorlamaya başlaması.
Bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu arada kurulum yaptığım sistem:
HP 15-bs0xx serisi (tam modelini bulamadım zira altındaki etiket silinmişti)
İşlemci: i5-7200U
RAM: 12GB DDR4 2133MHz
Ekran Kartı: AMD Radeon R5 M330 + Intel HD Graphics 620
Sabit Disk: WD Blue 1TB 5400RPM 2.5"

Son düzenleme:
Yalnızca Microsoft uygulamaları dersen bir daha gerek kalmaz.
Bildiğim kadarıyla ilk kurulumda ne yaparsan yap uygulama hesabı olarak ekleyemezsin. Direk ana hesap olarak Microsoft hesabı istiyor.

Bildiğim kadarıyla ilk kurulumda ne yaparsan yap uygulama hesabı olarak ekleyemezsin. Direk ana hesap olarak Microsoft hesabı istiyor.
Çevrimdışı hesap seçeneği de var.

Çevrimdışı hesap seçeneği de var.
Maalesef yeni sürümlerde hiçbir şekilde yok! Sadece Windows 10 Pro sürümünü kuruyorsan çıkıyor. Artık Home ve Home Single Language kuruyorsan bu hileye başvurmadan Microsoft hesabını atlayamazsın.
Icloud gibi bir mantık olabilir. Çalınmasına karşı.
Dediğiniz olabilir. Mesela iPhone'larda Apple ID olmadan neredeyse hiçbir şey yapamıyorsun. Aynısını Microsoft, Windows 10'a getirmeye hazırlanıyor sanırım. Aynı cep telefonlarındaki gibi çevrimiçi hesap tabanına geçmek istiyor.

Daha yeni windows 10 1909 kurulumu yaptım. Microsoft hesabı isteyince internet bağlantımı kestim ve çevrimdışı hesap oluşturdum.
Bu hile ilk olarak 1903 V2 sürümünde kullanılıyordu. Fakat bu hileli yöntemleri Microsoft 2004 sürümünde kapatabilir diye korkuyorum.
Ayrıca yeni sürümlerde internete hiç bağlanmadan kurulum yapmak gerekiyor ki çevrimdışı hesap oluşturma seçeneği gelsin.
Fakat böylesini ilk defa görüyorum. İnternet olmadan kurulumu bitiriyorsun ve masaüstüne geliyorsun. Bakıyorsun tonla sürücü yüklenmesi gerekiyor. Yüklemek için bir bağlanıyorsun, hoop! Tekrardan Microsoft hesabı ile giriş yapın ekranı geliyor. Neyse ki burada "Atla" seçeneği var. Ama yakında Microsoft bunu da kaldırabilir. O yüzden konuyu açtım zaten. Yoksa hiç açmayı bile düşünmüyordum.
Bunu açıklayan bir yabancı makale:
Bende interneti açınca geri kurulum istedi.
Aynen. Bahsetmek istediğim de bu zaten!

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı