Windows 10X, Windows 10'un Yerini Alır mı?

Linux üzerinde bile Wine kullanarak exe dosyalarını açmak ile uğraşıyoruz hangi programın alternatifini geliştirecekler ki? Exe dosyalarını çok hafife alıyorsunuz.
Microsoft MSDOS'dan Win32 ye geçerken de böyle sıkıntı yaşamıştı uygulama kıtlığı filan. UWP'de öyle olacağa benziyor. İlk başta sıkıntı yaşanır Microsoft Store boş kalır ama sonra Win32 unutulunca herkes UWP uygulama geliştirir.
 
Chrome OS görünümlü bir işletim sistemi Windows 10'un yerini alamaz, sadece genel kitleye hitap eden bir işletim sistemi olarak çıkıyor. Bunun yanında oyuncu, yazılımcı ve profesyonel amaçlı kullanan kişileri unutmamak lazım. Windows 10X kullanacak kişi bir tuşa basıcak ve hızlıca Youtube giricek, ödevini yapıcak gibi gibi. Windows 10X her zaman Windows 10'un bir alternatifi olucak, Microsoft kendi elleri ile piyasaya hakim olan işletim sistemini öldürmez.
 
Bahsettiğiniz sistemi Apple sadece kendi cihazlarında kullandırtıyor ve amacı sadece iş. Windows'un hitap ettiği kitle çok farklı.
Peki ya Chrome OS, ChromeOS dünyanın en çok kullanılan üçüncü işletim sistemi. ISO dosaysı yok. Chromebook adı verilen bilgisayarlara yüklü olarak geliyor. (Chromebooklar türkiye de satılmıyor.)
 
Bildiğiniz üzere Microsoft 2019 yılının sonlarında Windows 10X'i tanıttı. İlk başta sadece katlanabilir tabletler için geliştirilen sistem daha sonra dizüstü bilgisayarlar için geliştiriliyor. Windows 10X'de Win32 yani exe programlar çalışmayacak. Bence bu harika bir şey. Bunun yerine UWP (Microsoft Store) uygulamaları çalışacak. Appx dosyası olarak indirilecek. Bu Windows için harika çünkü artık yavaş bir sistem olmayacak. Windows 10X sıfırdan yazılmış bir sistem yani Windows 10'un üzerine kurulmuş bir sistem değil. Windows 10X çok güzel bir sistem gibi gözüküyor. Sizce Windows 10'un yerini alır mı?

Windows 10X Chrome OS'un rakibidir. Chrome OS'u genelde çok düşük bütçeli, amacı Chrome açmak olan dizüstülerde görüyoruz. Muhtemelen düşük bütçede az bir miktar fiyat düşüşüne yol açar ama ondan ilerisi olmaz bence. Ayrıca sadece appx kullanmayı Windows RT ile denediler, tutmadı.
 
Peki ya Chrome OS, ChromeOS dünyanın en çok kullanılan üçüncü işletim sistemi. ISO dosaysı yok. Chromebook adı verilen bilgisayarlara yüklü olarak geliyor. (Chromebooklar türkiye de satılmıyor.)
Chrome OS'un Chromium OS olarak isosu bulunuyor. Windows 10X Chrome OS rakibi olur zaten. Ayrıca kullanım seviyesi de pek yüksek değil.
 
ISO'su olmayan sistem, sistem değildir, Win32'nin olmaması .exe uzantılarının gitmesiyle beraber, geliştiricilerin yoluna taş koyacak. İşletim sisteminde güncellik delisi olanlar bile 2060'lı bilgisayarlarını bırakmayacaklar. 10X'de format diye bir şey olmayacak. Microsoft illa Wine gibi bir program çıkartmak zorunda. 10X'i alanlar genellikle standart ev kullanıcıları olabilirler.

ISO olsa bile geçmem ben.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı