Windows 10X'in kalıcı uygulama uzantısı olacak mı?

Linux Mint + Firefox + DuckDuckGo kullandım uzun süre, eğer yeterli sistemin varsa ve kaynaklarını mezara götürmeyeceksen bırak sistem bilgisayar kullanma kaliteni arttıracaksa istediği kadar kaynak kullansın.
Kaliteyi arttırmıyor ve bilgisayarı yavaşlatıyor. Debian'da kullandığım her program daha hızlı açılıyor. Sistemim gayet iyi olmasına rağmen oyunlarım hariç GNU/Linux kullanmayı tercih ediyorum. Dual boot kullanıyorum.

Dostum arkasında koskoca Microsoft var, sevsen de sevmesen de Google ile vs atıyor adamlar.
Google ile vs mi? :d Lumia'yı batıranlardan birisi de Google'dı. İsteseler kendi uygulamalarını Lumia'ya çıkartabilirlerdi ama işine gelmediği için çıkartmadı. Şimdi de Microsoft'a bak. Play Store'a deli gibi uygulama koyuyorlar.

@222744

Konu yorum ve fikirler üzerine oraya girmeyeceğim. Bahsedilen diğer konular için biraz konuşabilrim.
  • Windows yeni bir kernele geçip bütün eski cihazları çöpe atamaz.
  • Gizlilik isteyen kendi çekirdeği ile gidip işletim sistemini yapsın, tabi internete bağlı olduğu sürede ne kadar gizli kalabilir orası ayrı.
  • Windows ile diğer OS'leri karşılaştırmak için önce Windows kadar kullanıcıya ulaşsınlar ondan sonra karşılaştırma yapalım. ATM'lerde kullanılan Windows sayısına eşit bile değillerdir muhtemelen. Doğru bir karşılaştırma için oranlarda doğru olmalı.
  • Diğer işletim sistemlerinin kullanım sayısının Windows'a yetişmesi kısa ve orta vadede zor.
  • Bilgisayar oyuncularından örnekle uygun yazılım ve performans yoksa başka bir işletim sistemine geçmez.
1617543952922.png

• macOS kullanıcının artma nedeni işletim sisteminin başarısından çok insanların ihtiyaçları. Onun haricinde kullanıcılar artık daha doğru amaçlarına göre sistem alıyorlar.
1617544002128.png

• Unutulmaması gereken şeylerden biri de insanların alışkanlıkları o kadar kolay değişmiyor. Nasıl Apple kullanan birisinin Android telefona geçmesi çok zor ise durum da aynı.
  • Büyük şirketler büyük riskler alır, bu da aldıkları riskin her zaman tutması çok zor.

Windows ile diğer OS'leri karşılaştırmak için önce Windows kadar kullanıcıya ulaşsınlar ondan sonra karşılaştırma yapalım. ATM'lerde kullanılan Windows sayısına eşit bile değillerdir muhtemelen. Doğru bir karşılaştırma için oranlarda doğru olmalı.
O yüzdelere Android'i ve sunucuları ekle bakalım kim birinci görürsün. Bunu yazdığın sunucu bile CentOS isimli GNU/Linux dağıtımını kullanıyor. Micorsoft'un Azure sunucularının bile çoğunluğu GNU/Linux. Pazar payı yüksek diye bir işletim sisteminin kaliteli olduğundan bahsediyorsan hiç tartışma daha iyi.

Performans konusunda gelirsek ise günlük olarak kullandığım Spotify ve Discord GNU/Linux'ta daha hızlı açılıyor. İşletim sisteminin kendisi zaten çok daha hızlı açılıyor. Blender, GIMP gibi yazılımlar da daha hızlı açılıyor ve render alıyor. Oyunculukta da GNU/Linux, Windows'un hemen arkasından geliyor. Güncel olan bütün testleri incelemeni tavsiye ederim.

Kullanışlılık olarak ise terminalden tek komutla işletim sistemini, yazılımları ve sürücüleri güncelleyebiliyorum veya tek komutla bir/birden fazla program kurabiliyorum. GNOME'da üstteki menüden etherneti kapatabiliyorum.(Windows'ta aygıt yöneticisine girmem gerekiyor.)

Gizlilik konusunda ise dediğim gibi tek sıkıntı gizlilik ihlali değil, veri toplayan işlemlerin %60'a kadar CPU sömürmesi. Boşuna güç tüketimi ve fan sesi yaratıyor.

@Kerem00 hocam, göremiyoruz seni uzun zamandır, nerelerdesin?
Derslerime çalışmam gerekiyor ve forum eski tadı vermiyor. Raporlara doğru düzgün bakılmıyor.

Son düzenleme:
O yüzdelere Android'i ve sunucuları ekle bakalım kim birinci görürsün. Bunu yazdığın sunucu bile CentOS isimli GNU/Linux dağıtımını kullanıyor. Micorsoft'un Azure sunucularının bile çoğunluğu GNU/Linux. Pazar payı yüksek diye bir işletim sisteminin kaliteli olduğundan bahsediyorsan hiç tartışma daha iyi.

Performans konusunda gelirsek ise günlük olarak kullandığım Spotify ve Discord GNU/Linux'ta daha hızlı açılıyor. İşletim sisteminin kendisi zaten çok daha hızlı açılıyor. Blender, GIMP gibi yazılımlar da daha hızlı açılıyor ve render alıyor. Oyunculukta da GNU/Linux, Windows'un hemen arkasından geliyor. Güncel olan bütün testleri incelemeni tavsiye ederim.

Kullanışlılık olarak ise terminalden tek komutla işletim sistemini, yazılımları ve sürücüleri güncelleyebiliyorum veya tek komutla bir/birden fazla program kurabiliyorum. GNOME'da üstteki menüden etherneti kapatabiliyorum.(Windows'ta aygıt yöneticisine girmem gerekiyor.)

Gizlilik konusunda ise dediğim gibi tek sıkıntı gizlilik ihlali değil, veri toplayan işlemlerin %60'a kadar CPU sömürmesi. Boşuna güç tüketimi ve fan sesi yaratıyor.

Derslerime çalışmam gerekiyor ve forum eski tadı vermiyor. Raporlara doğru düzgün bakılmıyor.
Vulkan ve OpenGL işlemlerinde daha performanslı olduğunu da ekleyeyim tam olsun :D.
Win32'yi kaldırıp bütün uygulama yazılımcılarını UWP'ye geçiremezler o kadar hızlı bir şekilde. Yapmayı deneseler bile bir kaç yıl alabilir.
Deneseler de bence olmaz.
Windows Phone :D

Dostum bilgisayarı hangi amaçla kullanacağına bağlı bu konu kanaatimce. İşin linuxu gerektiriyorsa veya bir profesyonel kullanıcı olarak daha çok hoşuna gidiyorsa Linuxun dağıtımlarını kullanabilirsin.

Ama kullanmayı bilen de bilmeyen de artık Windows 10 kullanıyor. Çünkü o kadar çok kullanıcısı var ki bir o kadar hızla büyüyor. Çoğu yazılım direkt olarak Windows'a çıkıyor.

Hangisi daha hızlı konusunda Linux derim tabii ki. Ama unutma hız her zaman en iyisi demek değildir.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı