O yüzdelere Android'i ve sunucuları ekle bakalım kim birinci görürsün. Bunu yazdığın sunucu bile CentOS isimli GNU/Linux dağıtımını kullanıyor. Micorsoft'un Azure sunucularının bile çoğunluğu GNU/Linux. Pazar payı yüksek diye bir işletim sisteminin kaliteli olduğundan bahsediyorsan hiç tartışma daha iyi.
Performans konusunda gelirsek ise günlük olarak kullandığım Spotify ve Discord GNU/Linux'ta daha hızlı açılıyor. İşletim sisteminin kendisi zaten çok daha hızlı açılıyor. Blender, GIMP gibi yazılımlar da daha hızlı açılıyor ve render alıyor. Oyunculukta da GNU/Linux, Windows'un hemen arkasından geliyor. Güncel olan bütün testleri incelemeni tavsiye ederim.
Kullanışlılık olarak ise terminalden tek komutla işletim sistemini, yazılımları ve sürücüleri güncelleyebiliyorum veya tek komutla bir/birden fazla program kurabiliyorum. GNOME'da üstteki menüden etherneti kapatabiliyorum.(Windows'ta aygıt yöneticisine girmem gerekiyor.)
Gizlilik konusunda ise dediğim gibi tek sıkıntı gizlilik ihlali değil, veri toplayan işlemlerin %60'a kadar CPU sömürmesi. Boşuna güç tüketimi ve fan sesi yaratıyor.
Derslerime çalışmam gerekiyor ve forum eski tadı vermiyor. Raporlara doğru düzgün bakılmıyor.