Çözüldü Windows 11 24H2 bir anda siyah ekran veriyor ve çöküyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
19
Yer
Ankara, Türkiye
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ana PC:
Ryzen 5 5600
MSI RTX 4060 Ti 8 GB
16 GB DDR4 RAM
MSI B550M PRO-VDH WIFI
1 TB KIOXIA M.2 SSD
MSI A750GL 750W
MSI M100R

Kumpir:
i7 3770
MSI GT 1030 GDDR5
8 GB DDR3 RAM
ASUS P8H61M-LX R2.0
480 GB KIOXIA SSD
Frisby Slim kasa
300W PSU

Kumpir V2:
i3 540
MSI RX 550 2 GB
8 GB DDR3 RAM
ASUS P7H55M-LX
120 GB SSD
Frisby Slim kasa
300W PSU

(165 Hz monitör, Creative A320 ses sistemi, Rampage R74 klavye, Glorious Model O fare, 1000 Mbps internet)

=
RAM
16 GB 3200 MHz
SSD veya HDD modeli
1 TB M.2 SSD
Ekran kartı
NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti
Anakart
B550M PRO-VDH WIFI
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600
Windows 11 bilgisayarım oyun oynarken beklenmedik bir anda donuyor, sesler takılıyor ve en son siyah ekranda kalıp hiçbir tepki vermiyor. Oynadığım oyun da hiç ağır bir oyun değil, Garry's Mod oynuyorum. Kasayı tuşuna basılı tutarak kapatıp açmak zorunda kalıyorum, çünkü bu esnada klavyedeki Num Lock lambasından bile tepki alamıyorum. Bu sorun yaklaşık 2-3 haftadır devam ediyor ve artık iyice beni bu bilgisayarı kullanmaktan soğutmuş durumda.

En son az önce yaşadığım çöküntüde ise bu sefer Olay Görüntüleyicisi üzerinde "l1vhlwf hizmeti şu hata nedeniyle başlatılamadı: Hiper yönetici özelliği kullanıcı tarafından kullanılamıyor." hatasını gördüm.

Bu süreçte şüphelenip denediğim yöntemler:
  1. Olay Görüntüleyicisi üzerinde "nvlddmkm" hatası görmem üzerine DDU ile NVIDIA ekran kartı sürücüsünü tamamen kaldırdım ve sıfırdan en güncel sürümü kurdum.
  2. Daha önce Steam'de yaşadığım bir sorun üzerine Steam Beta katılımını aktif etmiştim. Beta katılımından çıktım ve stabil sürüme döndüm.
  3. Birçoğumuzun klasiği olan sfc /scannow komutunu kullandım.
Ek olarak şu anda sistem sürümü: Windows 11 24H2 26100.4061

Çözüm
Yeni Windows güncellemesi geldi yaptınız mı? Bende bir sorun yok, hala 560.94 sürümünü kullanıyorum bu arada NVIDIA için.
O bilgisayarı pek açmadığım için birkaç güncelleme birikmişti. Topluca yaptım gece geç saatlerde, eğer IoT LTSC sürüm için geçerliyse muhtemelen o güncelleme de inmiştir.

NVIDIA güncellemelerine bakacağım. Onları birkaç gündür kontrol etmemiştim. Mayıs ayında yayınlanmış olan sürücüyü kullanıyorum.

21.06.2025​

Diğer bilgisayarımda da bu çökme sorununun yaşandığından bahsetmiştim. Bu sebeple sorunun ana bilgisayarımdan kaynaklı olma ihtimalini eleyip, araştırmalarıma devam ederken Windows 10 2004 sürümü ile eklenen "Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması" adlı seçeneğin bu siyah ekranlı çökme sorununa sebep olabildiğinden bahsedilen birkaç yazı okudum.

Ayarlar > Sistem > Ekran > Grafikler yolunda bulunan bu seçeneği devre dışı bırakarak günlerdir oyun oynuyorum. Henüz çökme sorununu yaşamadım. Aynı sorunu yaşayanlar ilgili seçeneği geçici olarak devre dışı bırakabilirler, gelecekte çözülürse bu seçeneği aktif ederim.
Ekran görüntüsü 2025-06-14 045740.png

İyi ki diğer bilgisayarımda da şansa bu çökme sorununa denk geldim, yoksa ana bilgisayarımdaki parçaları teker teker garantiye yollamayı düşünüyordum. Sorunun donanımsal değil, yazılımsal olduğunu anlayınca gerçekten sevindim :)

Birkaç gün daha çökme sorunu yaşanmazsa bunu çözüm olarak sayacağım. Şu ana dek olan yardımlar için teşekkür ederim :)

3.07.2025​

Bu seçeneği devre dışı bıraktığımdan beri hiçbir çökme problemi yaşanmadı. Sorunun artık çözüldüğünü düşünüyorum.
Windows 11 bilgisayarım oyun oynarken beklenmedik bir anda donuyor, sesler takılıyor ve en son siyah ekranda kalıp hiçbir tepki vermiyor. Oynadığım oyun da hiç ağır bir oyun değil, Garry's Mod oynuyorum. Kasayı tuşuna basılı tutarak kapatıp açmak zorunda kalıyorum, çünkü bu esnada klavyedeki NumLock lambasından bile tepki alamıyorum. Bu sorun yaklaşık 2-3 haftadır devam ediyor ve artık iyice beni bu bilgisayarı kullanmaktan soğutmuş durumda.

En son az önce yaşadığım çöküntüde ise bu sefer olay görüntüleyicisi üzerinde "l1vhlwf hizmeti şu hata nedeniyle başlatılamadı: Hiper yönetici özelliği kullanıcı tarafından kullanılamıyor." hatasını gördüm.

bu süreçte şüphelenip denediğim yöntemler:
  1. Olay görüntüleyicisi üzerinde "nvlddmkm" hatası görmem üzerine DDU ile NVIDIA ekran kartı sürücüsünü tamamen kaldırdım ve sıfırdan en güncel sürümü kurdum.
  2. Daha önce Steam'de yaşadığım bir sorun üzerine Steam beta katılımını aktif etmiştim. Beta katılımından çıktım ve stabil sürüme döndüm.
  3. Birçoğumuzun klasiği olan sfc /scannow komutunu kullandım.
ek olarak şu anda sistem sürümü: Windows 11 24H2 26100.4061

Hocam format ile mi yüklediniz Update ile mi?

Hocam format ile mi yüklediniz Update ile mi?
Temiz kurulum ile yüklemiştim. Aslında tekrar format bile atabilirdim çok fazla oyun kurulu, tekrar indirmesi işkence olacağından dolayı öncelikle formatsız çözüm yolları arıyorum.

Temiz kurulum ile yüklemiştim. Aslında tekrar format bile atabilirdim çok fazla oyun kurulu, tekrar indirmesi işkence olacağından dolayı öncelikle formatsız çözüm yolları arıyorum.

Guncellemeyi yuklerken bilgisayarım çöktü beni eski sürüme döndürdü 24H2 biraz sorunlu sanırım.

Güncellemeyi yüklerken bilgisayarım çöktü beni eski sürüme döndürdü, 24H2 biraz sorunlu sanırım.
24H2'yi yayınlandığından beri kullanıyorum ve yakın zamana kadar aslında böyle bir problem yaşamamıştım. 24H2'ye gelen ara güncellemelerden birinin soruna yol açmış olabileceğini düşünüyorum. Kurulumu da temiz kurulum şeklinde doğrudan 24H2 olarak yaptığım için formatsız 23H2'ye dönemiyorum galiba.

Umarım çözüm bulabilirim, bilgisayara olan güvenimi kaybettim resmen. Hemen hemen her gün beklenmedik bir vakitte siyah ekran verip çöküyor :(

Benzer durumları yaşıyorum, siyah ekran oluyor ve fanları yüksek hızda çalıştırıyor bende. Çözemedim bir türlü. Format attım yine düzelmedi.
Sonradan bu sorunun belki de son güncellemelerden kaynaklı olabileceğini düşündüm. Bunun ardına ayarlar ve kurtarma üzerinden güncellemeleri kaldırmayı denedim ama kalkmadılar.

Ben de gece mecburen son çare olarak format attım. Umarım benim sorun da devam etmez :(

Sonradan bu sorunun belki de son güncellemelerden kaynaklı olabileceğini düşündüm. Bunun ardına ayarlar ve kurtarma üzerinden güncellemeleri kaldırmayı denedim ama kalkmadılar.

Ben de gece mecburen son çare olarak format attım. Umarım benim sorun da devam etmez :(
İnşallah düzelir hocam, böyle şeyler beni PC'den aşırı soğutuyor.

İnşallah düzelir hocam, böyle şeyler beni PC'den aşırı soğutuyor.
Bilgisayarıma olan güvenim azaldı resmen. Dün oyun oynarken beklenmedik bir anda yine bu şekilde çökünce çıldırdım resmen, aslında format atmayıp bir süre daha direnecektim.

İşin ilginci bu çökmelerden sonra Olay Görüntüleyicisi üzerinde de elde tutulur bir hata göremiyorum. Minidump dosyası da oluşmuyor, aslında bunun sebebinin bu olayın bir mavi ekran olmaması olduğunu düşündüm.

Bilgisayarıma olan güvenim azaldı resmen. Dün oyun oynarken beklenmedik bir anda yine bu şekilde çökünce çıldırdım resmen, aslında format atmayıp bir süre daha direnecektim.

İşin ilginci bu çökmelerden sonra Olay Görüntüleyicisi üzerinde de elde tutulur bir hata göremiyorum. Minidump dosyası da oluşmuyor, aslında bunun sebebinin bu olayın bir mavi ekran olmaması olduğunu düşündüm.
Aynen öyle hocam az önce EA FC 25 oynuyordum oynarken birden siyah ekran oldu yine ve fanlar deli gibi dönmeye başladı. Minidump dosyası oluşmuyor ve Olay Görüntüleyicisinde hah şundan dolayı diyebileceğim bir şey yok.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı