Çözüldü Windows 11 24H2 bir anda siyah ekran veriyor ve çöküyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
19
Yer
Ankara, Türkiye
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ana PC:
Ryzen 5 5600
MSI RTX 4060 Ti 8 GB
16 GB DDR4 RAM
MSI B550M PRO-VDH WIFI
1 TB KIOXIA M.2 SSD
MSI A750GL 750W
MSI M100R

Kumpir:
i7 3770
MSI GT 1030 GDDR5
8 GB DDR3 RAM
ASUS P8H61M-LX R2.0
480 GB KIOXIA SSD
Frisby Slim kasa
300W PSU

Kumpir V2:
i3 540
MSI RX 550 2 GB
8 GB DDR3 RAM
ASUS P7H55M-LX
120 GB SSD
Frisby Slim kasa
300W PSU

Diğer:
PHILIPS 242E1GZ
Logitech Z313
Rampage R74
Glorious Model O
1000 Mbps fiber internet
------------------
RAM
16 GB 3200 MHz
SSD veya HDD modeli
1 TB M.2 SSD
Ekran kartı
NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti
Anakart
B550M PRO-VDH WIFI
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600
Windows 11 bilgisayarım oyun oynarken beklenmedik bir anda donuyor, sesler takılıyor ve en son siyah ekranda kalıp hiçbir tepki vermiyor. Oynadığım oyun da hiç ağır bir oyun değil, Garry's Mod oynuyorum. Kasayı tuşuna basılı tutarak kapatıp açmak zorunda kalıyorum, çünkü bu esnada klavyedeki Num Lock lambasından bile tepki alamıyorum. Bu sorun yaklaşık 2-3 haftadır devam ediyor ve artık iyice beni bu bilgisayarı kullanmaktan soğutmuş durumda.

En son az önce yaşadığım çöküntüde ise bu sefer Olay Görüntüleyicisi üzerinde "l1vhlwf hizmeti şu hata nedeniyle başlatılamadı: Hiper yönetici özelliği kullanıcı tarafından kullanılamıyor." hatasını gördüm.

Bu süreçte şüphelenip denediğim yöntemler:
  1. Olay Görüntüleyicisi üzerinde "nvlddmkm" hatası görmem üzerine DDU ile NVIDIA ekran kartı sürücüsünü tamamen kaldırdım ve sıfırdan en güncel sürümü kurdum.
  2. Daha önce Steam'de yaşadığım bir sorun üzerine Steam Beta katılımını aktif etmiştim. Beta katılımından çıktım ve stabil sürüme döndüm.
  3. Birçoğumuzun klasiği olan sfc /scannow komutunu kullandım.
Ek olarak şu anda sistem sürümü: Windows 11 24H2 26100.4061

Çözüm
Yeni Windows güncellemesi geldi yaptınız mı? Bende bir sorun yok, hala 560.94 sürümünü kullanıyorum bu arada NVIDIA için.
O bilgisayarı pek açmadığım için birkaç güncelleme birikmişti. Topluca yaptım gece geç saatlerde, eğer IoT LTSC sürüm için geçerliyse muhtemelen o güncelleme de inmiştir.

NVIDIA güncellemelerine bakacağım. Onları birkaç gündür kontrol etmemiştim. Mayıs ayında yayınlanmış olan sürücüyü kullanıyorum.

21.06.2025​

Diğer bilgisayarımda da bu çökme sorununun yaşandığından bahsetmiştim. Bu sebeple sorunun ana bilgisayarımdan kaynaklı olma ihtimalini eleyip, araştırmalarıma devam ederken Windows 10 2004 sürümü ile eklenen "Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması" adlı seçeneğin bu siyah ekranlı çökme sorununa sebep olabildiğinden bahsedilen birkaç yazı okudum.

Ayarlar > Sistem > Ekran > Grafikler yolunda bulunan bu seçeneği devre dışı bırakarak günlerdir oyun oynuyorum. Henüz çökme sorununu yaşamadım. Aynı sorunu yaşayanlar ilgili seçeneği geçici olarak devre dışı bırakabilirler, gelecekte çözülürse bu seçeneği aktif ederim.

İyi ki diğer bilgisayarımda da şansa bu çökme sorununa denk geldim, yoksa ana bilgisayarımdaki parçaları teker teker garantiye yollamayı düşünüyordum. Sorunun donanımsal değil, yazılımsal olduğunu anlayınca gerçekten sevindim

Birkaç gün daha çökme sorunu yaşanmazsa bunu çözüm olarak sayacağım. Şu ana dek olan yardımlar için teşekkür ederim

3.07.2025​

Bu seçeneği devre dışı bıraktığımdan beri hiçbir çökme problemi yaşanmadı. Sorunun artık çözüldüğünü düşünüyorum.
Formattan sonra az önce Counter-Strike 2 oynarken yine çöktü. Çıldıracağım artık! Olay Görüntüleyici'sinde falan çöktüğü zamana ait hiçbir hata veya uyarı yok. En son Windows'u tamamen silip Linux'a geçip kurtulacağım.

Çok eski bir NVIDIA sürücüsünü kurmayı deneyeceğim, yine sürücüden şüphelenmeye başladım.

Güncelleme:
DDU ile sürücüyü tamamen kaldırdım. Şu an Windows'un kendisi 560.94 sürümünü kurdu. Bir süre güncellemeyeceğim.

Son düzenleme:
Ben de sizinle aynı mantık olarak ilerledim. Nvidia sürücüsünü güncellemedim. Formattan sonra otomatik indirilen ile duruyor. Gerçi bundan sonra yine sorun oldu ama 2 kere bir daha olmadı.

Ben de sizinle aynı mantık olarak ilerledim. NVIDIA sürücüsünü güncellemedim. Formattan sonra otomatik indirilen ile duruyor. Gerçi bundan sonra yine sorun oldu ama 2 kere bir daha olmadı.
2021'den beri çeşit çeşit bilgisayarda, çoğu da resmi olarak desteklemeyen bilgisayarlar olmak üzere, çok sayıda bilgisayarda Windows 11 kullandım ve hiçbirinde ciddi sorunlar yaşamamıştım. Windows 11'de yaşadığım en ciddi sorun bu olabilir.

Sorun devam ederse NVIDIA kaynaklı olma ihtimalini eleyeceğim çünkü kullandığım sürücü epey eski. Sorunun Windows 11 taraflı olduğunu düşünüyorum. Çözüm bulamazsam Windows 11 IoT LTSC 2024 sürümünü kurmayı planlıyorum, Home ve Pro sürümlerine göre daha stabiller.

Son olarak bellek tanılama da yapmak istedim ve Windows Bellek Tanılama ile tamamlanana kadar bellekleri denetledim. Herhangi bir hata bulamadı, önceden ne kadar zaten ihtimaller arasında olmasa da RAM ihtimalini de eledim.

Yine çöktü yeter artık!

Son düzenleme:
Hocam ben de yok bu ara ama neden yok inanın bilmiyorum Bazen siyah ekran oluyor ama bu benim OLED monitörden dolayı olabilir emin değilim, monitörü aç kapat yapıyorum düzeliyor.

Hocam bende yok bu ara ama neden yok inanın bilmiyorum Bazen siyah ekran oluyor ama bu benim OLED monitörden dolayı olabilir emin değilim, monitörü aç kapat yapıyorum düzeliyor.
Monitörü aç kapat yapınca düzeliyorsa sizinki monitörden kaynaklı olsa gerek. Benim direkt sistemim siyah ekranda kalıyor. Bilgisayarı tuşundan kapatıp açmadan düzelmiyor. Birkaç saat önce tekrar format attım ve bu sefer kurulum biter bitmez güncellemeleri 5 haftalığına (en fazla 5 haftaya kadar seçenek vardı) erteledim. Sorunu düzelten bir güncelleme yayınlanana kadar güncellemeleri yapmamaya çalışacağım.

Hocam benim ondan hep oluyordu zaten monitör açıp kapatınca düzeliyordu ama bu son güncellemeler ile Windows ve Nvidia güncellemeleri ile ekran siyah olup fanlar son hızda dönüyordu.

Hocam benim ondan hep oluyordu zaten monitör açıp kapatınca düzeliyordu ama bu son güncellemeler ile Windows ve NVIDIA güncellemeleri ile ekran siyah olup fanlar son hızda dönüyordu.
Bende fanlarda bir hız değişikliği yaşanmıyordu ancak ekran siyah olduktan sonra sistem hiçbir tepki vermiyordu. Olay Görüntüleyicisi üzerinde daha önce bu çökmeler esnasında "nvlddmkm" hatası gerçekleştiğini görmem üzerine NVIDIA sürücü güncellemelerinden de şüphelenmiştim.

Artık ekran kartının arızalı olma ihtimalinden bile şüphelenmeye başladım. Çökme sorunları devam ederse, ne kadar acı verici olsa da bir süre boyunca eski GT 1030 ekran kartımı takıp kullanmayı deneyebilirim. Eğer onda da çökmeler devam ederse ekran kartını elemiş olurum.

Hala gelişme yok. Güncellemeleri yapmadım, ekran kartı sürücüsünü de güncellemedim. Hala cızırtı sesi gelip siyah ekran veriyor.

Son düzenleme:
Cızırtı sesi hiç olmadı benim bilgisayarda. Şu anlık bir sorun yaşamıyorum. 560.94 kullandığım sürüm.

Bugün i7 3770 ve GT 1030 ekran kartı olan diğer bilgisayarımı kullanıyordum ve oyun oynarken tam da aynı şekilde sistem dondu ve siyah ekranda kaldı. Bu gelişme ile birlikte sorunun ana bilgisayarımdan kaynaklı olma ihtimalini büyük oranda eledim çünkü iki bilgisayarımda da yaşanıyor.

Şu anda gözümü Windows 11'e çevirmiş bulunmaktayım. Aslında i7 3770 olan bilgisayarımda Windows 11'in IoT LTSC 2024 sürümü var. Ana bilgisayarımda ise Windows 11 Pro 24H2 var. Sorunun Windows'tan kaynaklı olup olmadığından da tam emin değilim bu sebeple.

Yeni Windows güncellemesi geldi yaptınız mı? Ben de bir sorun yok, hala 560.94 sürümünü kullanıyorum bu arada Nvidia için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…