Rehber Windows 11 Android alt sistem kurulumu

blmhkn

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Windows 11 için şu anda ayarlar > zaman ve dil > bölge kısmını ABD ayarlarsanız mağazadan Amazon App Store & Windows subsystem Android sisteminize kurulabilir olacaktır, fakat kurduğunuzda Amazon market bölgenizde izin verilmiyor diye bir hata verecek, bu sebep ile APK dosyalarını el ile kurmanız gerekecektir. Gerçi Amazon market çalışsa da içinde avuç içine sığacak bir uygulama yok maalesef.
Ama unutmadan el ile kuracağınız tüm APK'lar çalışmayabilir ve genelde çalışmayanlar ise Google servislerine ihtiyaç duyan uygulamalardır.

Tüm bu işlemlere başlamadan önce bilgisayarınızda Hyper-v ve geliştirici seçenekleri açık olmalıdır.

1. El ile APK nasıl kurulur?
Öncelikle Google tarafından Android platformlar için geliştirilmiş olan platform-tool paketini indirmeniz gerekecektir. Buradan indirebilirsiniz.
İndirmiş olduğunuz platform-Tools klasörünün içerisine indirdiğiniz APK dosyalarını atın ve isimlerini uygulamaadi.APK olarak ayarlayın ardından boş bir alana tıklayarak sağ tık > open in Windows terminal adımlarını izleyin ve bu satırları yazın.
Windows terminal açıldığı sırada "CMD" yazarak kontrol paneline geçiş yapın.

ADB connect 127.0.0.1:58526

ADB install uygulamaadi. APK

Bu adımlar sonrasında başlat'a tıklayarak uygulamalarınızın arasında yüklemiş olduğunuz APK'yı göreceksiniz. Windows subsystem Android'e Play Store olmadan bu şekilde APK yükleyebilir ya da Play Store harici benzer market uygulamaları yükleyebilirsiniz. Aurora Store, bilenler kullanıyor olabilir ama alternatif olarak deneyebileceğiniz bir market uygulamasıdır tavsiye ederim.

Bu şekilde Android alt sistemi bilgisayara kurarsanız eğer, Windows mağazası üzerinden Android alt sistemi geliştirildikçe uygulama düzenli olarak mağazadan güncelleyebilirsiniz.

2. Play Store ile andorid alt sistem nasıl kurulur.

Bu işlemde aslında sanıldığının aksine çok karışık olarak gösteriliyor. Normal mağazadan yüklediğinizde uygulama program files (X86 değil) windowsapp (gizli klasördür) içerisinde windowspackkage. Subsystem olarak oluşturulmuş 4 adet klasörün 700-800 MB'lık olan kısmına yükleniyor. Geneldede paket halinde sunulan 1.2 GB'lık dosyayı indiriyorlar ve 7ZIP ile paketi ayrıştırıp bahsi geçen 700 MB'lık dosyanın içindeki System. İmg, system_ext. İmg, vendor. İmg, product. İmg orijinal dosyaları Windows subsystem Linux ile çalışan wsagapps adında bir script ile Google uygulamaları paketi (gapps) içerisine ekleniyor teorik olarak bu şekildedir. Ardından yeni oluşan "img" dosyalarını ve "kernel" dosyalarını ayrıştırılan paket dosyanın (700 MB) içine atılıyor. Tıpkı TWRP recovery ile ZIP yükleme işlemi gibi.
Hazır Play Store entegre edilmiş Windows Android alt sistemi dosyalarını internette araştırarak bulabilirsiniz.
Ben Drive üzerinden kullandığım paketin linkini buraya bırakacağım daha sonra forumda yeni olduğumdan yasak olabilir bilgim yok bu konuda.
Play Store entegre edilmiş wsa ( Windows subsystem Android ) paketini diskinizde istediğiniz yere kopyalayın.
Tüm bu işlemlere hazırlandıktan sonra Power Shell yönetici olarak çalıştırılır ve bu kodlar yazılır.

CD " C:\program Files\Windows subsystem Android "

add-appxpackage -register .\AppxManifest.xml

Bu işlemlerin sonunda editlenmiş olan Windows subsystem bilgisayarınıza yüklenmiş olacaktır. Fakat eski sürüm wsa uygulama paketinde Google entegre edilsede çalışsada hesap bilgileri girilememe hayalet buton gibi bir sorunla karşılaşılıyor bunun çözümü için Android alt sisteme root yetkisi veriyoruz ve wsa'yı yeniden başlatıyoruz.
Wsa'ya root yetkisi vermek için konunun başındaki platform-Tools'u açıyoruz ve şu satırları yazıyoruz.

ADB connect 127.0.0.1:58526

Bu şekilde eğer wsa kurma işlemi yaparsanız uygulama mağaza üzerinden ne yazık ki güncelleme alamaz ve Wsa'daki yaşanan şu anki sorunlar yeni sürümlerde yaşanmaz iken sizin kullandığınız sürümde yaşanabilir. Örnek vermem gerekirse marketten kurulan wsa ile PUBG Mobile oynayabilirken sizin eklediğiniz entegreli sürümde PUBG Mobile sorun çıkartabilir. Güncel olmak bu sebeble önemlidir.
Ben bir süredir mağaza üzerinden kurulan wsa dosyalarının içine erişim izni alabilsem de herhangi bir dosyasını içeriden değiştiremedim; ilginçtir ki Live CD ile bahsi geçen entegreli img ve kernel dosyalarını windowsapp klasörü içindeki Wsa'nın içine atmak istediğimde dosya değiştirme iznini yine elde edemedim sanırım korsan yazılım yükleyememek içindir ki erişim izni verilmiyor. Deneyip yapabilen olursa paylaşırsanız sevinirim.

Dosya Ekleri

• Adsız.png
    Adsız.png
    1,4 MB · Görüntüleme: 606
Nihai sürüme çıktı mı?

Hala beta olarak yayınlanmakta nihai sürüm henüz çıkmadı çıkmış olsaydı muhtemelen bölge Türkiye şeçili iken mağzadan indirebilirdim.
Sanallastirma oldugu cok belli. O yuzden bu zahmetlere girmek yerine, icinde Play Store olan Memu Play yuklerim ve Windows 10 ile devam ederim daha iyi.
açıkçası oyun bazında değil ama uygulama noktasında memudan daha stabil ve daha düşük ram ile kullanıyorum. ayrıca windows'a ait bir pencere ile açması kolaylık sağlıyor gerçi windows 10'ada WSA gelicek diye biliyordum ama :D

Dosya Ekleri

• Adsız.png
    Adsız.png
    47,7 KB · Görüntüleme: 471
Hala beta olarak yayınlanmakta nihai sürüm henüz çıkmadı çıkmış olsaydı muhtemelen bölge Türkiye şeçili iken mağzadan indirebilirdim.

açıkçası oyun bazında değil ama uygulama noktasında memudan daha stabil ve daha düşük ram ile kullanıyorum. ayrıca windows'a ait bir pencere ile açması kolaylık sağlıyor gerçi windows 10'ada WSA gelicek diye biliyordum ama :D
İnanilmaz kaynak tuketiyor bu senin yontem.
Bostayken kaynak tuketebilir.

İnanilmaz kaynak tuketiyor bu senin yontem.
Bostayken kaynak tuketebilir.
Kullanmadığında yada sistem boştayken alt sistemi kapatabiliyorsun buda sistemde ek tüketim yapmıyor herhangi bir performans kaybı yaşamadım şuanda çok mu iyi değil çünkü bazen kendiliğinden alt sistem kapanabiliyor ben sadece gameloop vb uygulamalarla kıyasladım gereksiz reklamlar yok en azından masaüstünde bir youtube vanced var :D uygulamaların normal windows penceresinde açılması güzel bir olay sadece benim kanaatim bu yönde kısacası

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı