Daha "Basic" bir işletim sistemi olduğundan dolayı daha az çöküyor olması doğal. Bir hesap makinesi yazılımının bir oyuna göre çökme ihtimalinin daha düşük olması gibi.
Hocam zaten Android'den toplanan verilerin %80'i Google'a (eğer pixel cihaz ise %90), %10'u üreticiye %10'u da uygulamalara (Facebook, WhatsApp gibi) gidiyor.
Ben de şimdilik tam güvenemiyorum. Çünkü mesela Ubuntu yarın bir gün çıkıp da dükkânı kapattım. Ne haliniz varsa görün derse ne yapacağım? Ama Windows da Microsoft böyle bir hataya düşmez.
Tamam Red Hat arkasında IBM var ama Canonical öyle büyük bir şirket değil, hatta şu an Microsoft editor Canonical kelimesini küçük harfle yazdığıma bir şey demedi, normalde böyle.
Linux.
Ona kalırsa hocam Windows da otomatik sürücü kuruyor ama eski sürüm. Ayrıca Update ile sürücü güncellemelerini indirebiliyorsunuz, ayrıca sistem güncellemeleri de aynı Update'den veriliyor.
Eski sürücü geldiğini kendiniz de söylemişsiniz zaten de başka bir yere değinmek istiyorum. Microsoft Store aslında bütün uygulamaları tek bir yere taşımak ve tek bir yerden güncellemek için güzel bir adımdı fakat ortaya bitmemiş, yavaş bir ürün çıktı ve çoğu uygulama da yoktu. Eğer Microsoft Store açık kaynaklı olsaydı yavaş olmayacaktı ve herkes yazılım eklemek isteyecekti.
Tamam Red Hat arkasında IBM var ama Canonical öyle büyük bir şirket değil, hatta şu an Microsoft editor canonical kelimesini küçük harfle yazdığıma bir şey demedi, normalde böyle.
Ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemini tercih etmeleri doğal değil mi? Para vermek istemiyorlar ve diledikleri gibi işletim sistemini özelleştirebiliyorlar kendilerine göre. Yanlış yerden örnek veriyorsunuz.
Sence süper bilgisayar sahibi şirketlerin Microsoft ile anlaşacak parası yok mu? Uluslarlarası Uzay İstasyonu'nun bütçesi mi yetmiyor? Veya San Fransisco belediyesinin?
Bu saydıklarımın işletim sistemini özelleştirmesine de gerek yok. Linux üzerinde geliştirdikleri uygulamayı Windows üzerinde geliştirip de kullanabilirler sonuçta.
Windows 11 geçtiğimiz günlerde aniden duyuruldu. Bunun üzerine Linux dünyasının nasıl etkileneceğini merak ediyorum.
Benim şahsi görüşüm olumlu yönde etkileneceğinden yana. Çünkü bir örnek vermek gerekirse Windows 11 internetsiz kurulum yapmıyor. Daha çok bilgi topluyor ve insanlar bundan sıkılacak bir süre sonra. Açık kaynak tarafına kayma olacaktır. Sizin görüşlerinizi merak ediyorum.
Bu konuda herhangi bir istatistiğe sahip değilim ancak bilgisayar kullanıcılarının %99'unun açık kaynağın ne olduğunu açıklayabileceğini zannetmiyorum. Olumlu ya da olumsuz herhangi bir değişiklik olmaz gibi hissediyorum ama tabii ki zaman gösterecek neler olacağını.
Windows oyun konusunda daha başarılı ancak işletim sisteminden kaynaklı değil bu başarı. Oyunların çoğu DirectX uyumluluğu ile tasarlandığı için Vulkan ve OpenGL'de daha az performans verir, ayrıca bazı anti-hile sistemleri Ring 0 üzerinde çalıştığı için online oyunların 4/10'u oynanamıyor.
Vulkan büyük bir hızla gelişiyor, DirectX'i birkaç yılda geride bırakır benim tahminime göre.