Windows 11 donma sorunu ve FPS kaybı nasıl düzeltilir?

Oxidize

Decapat
Daha fazla  
Merhabalar,

7800x3D işlemci ve 4080S ekran kartına sahip bir bilgisayarım olmasına rağmen, oynadığım oyunlarda, internette gezinirken ya da masaüstünde donma sorunu yaşıyorum. Mesela, oyuna girdiğimde CS 2 üzerinde 700-800 üzerinde olan FPS değeri bir anda çatışma esnasında 100-200'lere düşüyor ki anlık kasma nedeniyle oyunda rakibime karşı koyamıyorum. Yarış oyunlarında ufak takılmalar olduğunu da maalesef söylemek zorundayım. Chrome üzerinden Youtube sekmesi açtığımda, site üzerinde mouse ile gezerken takılmalar yaşadığımı net bir şekilde görebiliyorum. Yine masaüstünde dosya açarken, gezinirken bunu ara ara yaşadığımı fark ediyorum.

Donanım olarak hiç bir sorunum yok. W10 kullanırken hiç bu sorunları da yaşamadım. Ama ne zaman W11 kurdum o günden bu yana oyun oynamayan, bilgisayardan nefret eden bir adam haline dönüştüm. Bu sebepten yardımlarınızı bekliyorum.

Çözüm olarak ilk burada yer alan W11 ISO dosyasını indirip temiz kurulum yaptım. Ama bu sorunu çözmedi. Playbook yükledim onlarda da belirli süre kullandığımda sorunum çözülmedi maalesef.

W10 geçtiğimde bu sorunları yaşamayacağımı biliyorum ama 14 Ekim 2025 tarihinden itibaren destek kesileceği için W11 de kalmalı mıyım yoksa destek kesilse bile W10 devam mı etmeliyim kararsızım.

Tüm bu anlattıklarım çerçevesinde sorunu, sorununun çözümünü bulmam konusunda sizlerden yardım talep ediyorum. Destekleriniz için şimdiden teşekkür ederim,

İyi forumlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
W11 PRO kullanıyorsanız;
Bitlocker açık ise kapatıp deneyin.
Normalde alakası olmaması lazım ama tekrar temiz kurulum yaptığınızı belirttiğiniz için değişmeyen bir etken olarak muhtemel.

Hocam W11'den kaynaklı olacağına ihtimal vermiyorum bu sistem zaten uyumlu bir sistem ancak sorunlu bir SSD bile PC de donmalara takılmalara yol açabiliyor. Başıma geldiğinden biliyorum. Sağlığı %90 da olup sürekli sistemi random bir zamanda donduruyordu bu durumu çözmem 1 ayımı aldı.

Daha sonra da bir kere daha başıma geldi. Random bir zamanda donma Windows 10 da yüklesem W11 de fark etmiyordu. Her şey donuyor öyle kalıyordu onda da PC'deki tüm parçaları tek tek tak çıkar yaptım ve bir de daha olmadı. Eğer donmalar varsa bunun birçok sebebi olabilir.

RAM test yapmanızı da tavsiye ederim.

Arkadaşın dediği gibi W11 de BitLocker artık Home ve Pro fark etmeksizin açık geliyor. Benim de başıma gelmişti. Üstelik 6TB HDD ve 3.5 TB da Total SSD ve M.2 disklerimi başlamış şifrelemeye. Ben 6 saat sonra fark ettim bu olayı ve 6 saat şifreleme hala devam ediyordu kapattığımda bu sefer 6 saatte çözme işlemi yaptı PC sabahladı o gece. Bunu da kontrol edin derim.

Geriye kalan ise chipset sürücünüz güncel mi AMD'nin kendi sitesinden mutlaka yükleyin. Varsa BIOS güncellemesi. Ekran kartı güncellemeleri hepsini tek tek yapın derim. Ve SSD ve RAM'leri de teste sokun özellikle Memtest'i yapın derim uzun sürüyor ama en azından bir sorun varsa çıkar ortaya.

Windows 64 net sitesinden boşta en az Ram kullanan Custom win 11 seçebilirsiniz. Çünkü arka planda ne kadar gereksiz şeyler var silmişler sonuç boşta 1.5gb ram kullanımına kadar indirmişler.

Microsoftun sitesinde olan evet orijinal ama bir o kadar da çöplüğü arkasıyca getiriyor.
Boşta 4.5 gb ram kullanımı herşeyi açıklıyor.

Custom demek İlla virüslü ve korsan demek değildir.
Orijinal keyini girersin orijinal olur.
Kaspersky Free kullanırsın Tüm KMS kalıntılarını ve virüslerini silersin. Olur sana cillop gibi hızlı sistem.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı