Çözüldü Windows 11 güncellemesi sistem dosyalarını bozdu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

fuenos

Picopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
EKRAN KARTI: GeForce RTX 4060 8GB Laptop GPU
İŞEMCİ: İntel Core İ7-13650HX
RAM: 16 GB
Hocam öncellikle bir yanlışım varsa affola ilk defa konu açıyorum.
Windows 11'in son güncellemesini attım ve OneDrive ile ilgili bir şeyi iptal etmiştim, daha sonrasında oyunlarıma girdiğimde (örnek: Rocket League hesabımı baştan başlattı, RDR2 ilerlememi sildi) silinen şeylerle karşılaştım.

Çözüldü: Dosyaları bir şekilde tekrar kopyalayıp hallettim dostlar. Performans konusunda da ayarlardan halledeceğim.

Son düzenleme:
Hocam öncellikle bir yanlışım varsa affola ilk defa konu açıyorum.

Windows 11'in son güncellemesini attım ve OneDrive ile ilgili bir şeyi iptal etmiştim, daha sonrasında oyunlarıma girdiğimde (örnek: Rocket League hesabımı baştan başlattı, RDR2 ilerlememi sildi) silinen şeylerle karşılaştım.

Şu an ne yapmalıyım bilmiyorum fazlasıyla gergin durumdayım, önerilerinizi bekliyorum.

Ayrıca ufak da olsa performans düşüşü fark ettim.

1. OneDrive ile İlgili Sorunun Gözden Geçirilmesi

OneDrive ile ilgili bir şeyleri iptal ettiysen, oyun verilerinin bulutla senkronizasyonu bozulmuş olabilir. Bu durum özellikle oyunların ilerlemelerinin kaybolmasına yol açabilir.
Öncelikle:
  • OneDrive'ı tekrar açarak OneDrive’ın bulut senkronizasyonunu sağla. Eğer bu işlem sırasındaki veriler kaybolmuşsa, bazı dosyalar geçmişteki yedeklemelerden geri alınabilir.
    1. OneDrive'ı aç: Başlat menüsüne "OneDrive" yazıp açabilirsin.
    2. Yedekleme Geçmişini Kontrol Et: Sağ tıklayarak "Yedekleme geçmişini" kontrol et. Geçmişte kaydedilmiş oyun verileri varsa, buradan geri almayı deneyebilirsin.
    3. Eğer bir bulut kaybı yaşandıysa ve yerel veriler de kaybolduysa, ne yazık ki oyun verilerini geri almak zor olabilir. Ama oyunların bulut kaydedilen verilerini (Steam, Epic Games, Xbox hesabı vb.) kontrol etmeyi unutma.

2. Oyunların Kaybolan İlerlemelerini Geri Getirme:

Bazı oyunlar, oyun verilerini bulutta saklar ve senkronize eder. Ancak, OneDrive ile yapılan bir yanlış senkronizasyon işlemi, verileri silmiş olabilir. Bunun yerine oyun platformları (örneğin Steam, Epic Games veya Microsoft Store gibi) üzerinden hesaplarındaki yedekleri kontrol etmelisin.
Adımlar:
  • Steam: Steam üzerinde bulut senkronizasyonu varsa, kaybolan ilerlemelerini geri getirebilirsin.
    • Steam'i aç, "Steam" menüsüne tıkla, Ayarlar > Bulut bölümüne git ve bulut senkronizasyonu aktif olduğundan emin ol.
  • Epic Games: Epic Games Store üzerinden de senkronizasyonu kontrol et. Eğer Epic Games'in bulut kaydını etkinleştirdiysen, oyun verilerin bulut üzerinden geri gelebilir.
  • Microsoft Store/Xbox Live: Eğer oyunu Microsoft Store'dan aldıysan ve Xbox Live ile oturum açtıysan, ilerlemeni tekrar geri alabilirsin. Bu platformlar da bulut senkronizasyonu sağlar.

3. Performans Düşüşü Sorunu

Windows 11 güncellemelerinin bazen küçük performans düşüşlerine yol açtığı bilinmektedir. Ancak performans kaybı genellikle birden fazla faktörden kaynaklanabilir. İşte bu durumu iyileştirecek bazı öneriler:

a. Sürücü Güncellemelerini Kontrol Et

Windows 11 güncellemesi bazen grafik kartı sürücülerini uyumsuz hale getirebilir. Bu durumda ekran kartı sürücülerini güncellemek iyi bir çözüm olabilir.
  1. Aygıt Yöneticisini aç (Başlat menüsüne sağ tıklayıp Aygıt Yöneticisi yazabilirsin).
  2. Ekran Kartları bölümüne tıklayıp, kullandığın grafik kartının sürücüsünü güncelle.
  3. Eğer güncelleme yapılmamışsa, NVIDIA veya AMD'nin kendi web sitesinden en son sürücüyü indirip yükleyebilirsin.

b. Sistem Performansını İyileştirme

Windows 11'deki bazı özellikler sistem kaynaklarını tüketebilir. Performans düşüşünü gidermek için:
  • Başlangıç programlarını kontrol et ve gereksiz uygulamaların açılmasını engelle.
  • Güç planını denetle: Bilgisayarın güç ayarlarını "Yüksek Performans" moduna al.
  • Disk Temizliği yap: Başlat menüsüne "Disk Temizleme" yazıp gereksiz dosyaları sil.

c. Sistem Kaynaklarını İzleyin

Görev Yöneticisini açarak (Ctrl + Shift + Esc) hangi programların aşırı CPU, RAM veya disk kullanımı yaptığını gözlemleyebilirsin. Bu, olası sorunları bulmak için yardımcı olabilir.

d. Windows Güncellemelerini Kontrol Et

Windows 11, bazen kritik güncellemeleri sonradan sunabiliyor. Başlat > Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik sekmesinden, eksik bir güncelleme olup olmadığını kontrol et.

e. Güç Planını Değiştir

Bazen sistemin güç planı "Düşük Güç" moduna geçebilir ve bu da performansı etkileyebilir. Denetim Masası > Güç Seçenekleri üzerinden Yüksek Performans seçeneğini seçebilirsin.

1. OneDrive ile ilgili sorunun gözden geçirilmesi

OneDrive ile ilgili bir şeyleri iptal ettiysen, oyun verilerinin bulutla senkronizasyonu bozulmuş olabilir. Bu durum özellikle oyunların ilerlemelerinin kaybolmasına yol açabilir.
öncelikle:
  • OneDrive'ı tekrar açarak OneDrive'ın bulut senkronizasyonunusağla. Eğer bu işlem sırasındaki veriler kaybolmuşsa, bazı dosyalar geçmişteki yedeklemelerden geri alınabilir.
    1. OneDrive'ı aç: başlat menüsüne "OneDrive" yazıp açabilirsin.
    2. yedekleme geçmişini kontrol et: sağ tıklayarak "yedekleme geçmişini" kontrol et. Geçmişte kaydedilmiş oyun verileri varsa, buradan geri almayı deneyebilirsin.
    3. Eğer bir bulut kaybı yaşandıysa ve yerel veriler de kaybolduysa, ne yazık ki oyun verilerini geri almak zor olabilir. Ama oyunların bulut kaydedilen verilerini (Steam, Epic Games, Xbox hesabı vb.) Kontrol etmeyi unutma.

2. oyunların kaybolan ilerlemelerini geri getirme:

Bazı oyunlar, oyun verilerini bulutta saklar ve senkronize eder. Ancak, OneDrive ile yapılan bir yanlış senkronizasyon işlemi, verileri silmiş olabilir. Bunun yerine oyun platformları (örneğin Steam, Epic Games veya Microsoft Store gibi) üzerinden hesaplarındaki yedekleri kontrol etmelisin.
adımlar:
  • Steam:Steam üzerinde bulut senkronizasyonu varsa, kaybolan ilerlemelerini geri getirebilirsin.
    • Steam'i aç, "Steam" menüsüne tıkla, ayarlar > bulut bölümüne git ve bulut senkronizasyonu aktif olduğundan emin ol.
  • Epic Games: Epic Games Store üzerinden de senkronizasyonu kontrol et. Eğer Epic Games'in bulut kaydını etkinleştirdiysen, oyun verilerin bulut üzerinden geri gelebilir.
  • Microsoft Store/Xbox live: eğer oyunu Microsoft Store'dan aldıysan ve Xbox live ile oturum açtıysan, ilerlemeni tekrar geri alabilirsin. Bu platformlar da bulut senkronizasyonu sağlar.

3. performans düşüşü sorunu

Windows 11 güncellemelerinin bazen küçük performans düşüşlerine yol açtığı bilinmektedir. Ancak performans kaybı genellikle birden fazla faktörden kaynaklanabilir. İşte bu durumu iyileştirecek bazı öneriler:

a. Sürücü güncellemelerini kontrol et

Windows 11 güncellemesi bazen grafik kartı sürücülerini uyumsuz hale getirebilir. Bu durumda ekran kartı sürücülerini güncellemek iyi bir çözüm olabilir.
  1. Aygıt Yöneticisini aç (başlat menüsüne sağ tıklayıp Aygıt Yöneticisi yazabilirsin).
  2. ekran kartları bölümüne tıklayıp, kullandığın grafik kartının sürücüsünü güncelle.
  3. Eğer güncelleme yapılmamışsa, NVIDIA veya AMD'nin kendi web sitesinden en son sürücüyü indirip yükleyebilirsin.

b. Sistem performansını iyileştirme

Windows 11'deki bazı özellikler sistem kaynaklarını tüketebilir. Performans düşüşünü gidermek için:
  • başlangıç programlarını kontrol et ve gereksiz uygulamaların açılmasını engelle.
  • güç planını denetle: Bilgisayarın güç ayarlarını "yüksek performans" moduna al.
  • disk temizliği yap: başlat menüsüne "disk temizleme" yazıp gereksiz dosyaları sil.

C. Sistem kaynaklarını izleyin

Görev Yöneticisini açarak (CTRL + Shift + ESC) hangi programların aşırı CPU, RAM veya disk kullanımı yaptığını gözlemleyebilirsin. Bu, olası sorunları bulmak için yardımcı olabilir.

D. Windows güncellemelerini kontrol et

Windows 11, bazen kritik güncellemeleri sonradan sunabiliyor. başlat > ayarlar > güncelleme ve güvenlik sekmesinden, eksik bir güncelleme olup olmadığını kontrol et.

e. Güç planını değiştir

Bazen sistemin güç planı "düşük güç" moduna geçebilir ve bu da performansı etkileyebilir. Denetim Masası > güç seçenekleri üzerinden yüksek performans seçeneğini seçebilirsin.

Teşekkürler önerileriniz için bakacağım, iyi günler.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı