Rehber Windows 11 her adımınızı izliyor mu: Recall nasıl kapatılır?

Microsoft bir süredir Recall özelliği üzerinde çalışıyor ve 24H2'de bu özelliği getirmişler. Özetle, bilgisayarınızın her 2 saniyede bir ekran görüntüsü alıp Microsoft'un yapay zekasına yönlendirilecek, siz de "2 küsur hafta evvel şöyle bir Excel dosyam vardı, adı neydi?" diye yapay zekaya sorduğunuzda size yardımcı olacak.

Not: Şu an arka planda bir işlem yapıyor gibi görünmüyor fakat özelliğin kendisi yüklenmiş ve aktif. Bir işlem yapmasa da enabled olarak duruyor.

Bilgisayarınızda Recall özelliğinin açık olup olmadığını kontrol etmek için:
Kod:
DISM /Online /Get-Featureinfo /Featurename:Recall

Eğer çıkan sonuçta "State : Enabled" yazıyorsa özellik sizde de açıktır.

Özelliği kapatmak için:
Kod:
DISM /Online /Disable-Feature /Featurename:Recall

Bunu yaptıktan sonra da bilgisayarı yeniden başlatıp başlatmayacağınız size soruluyor. Evet demek için Y, hayır demek için N yazıp entera basabilirsiniz.

Kaynak:
Is Microsoft Recall MANDATORY Spyware now?
Check If Windows Recall Is Active on Windows 11 24H2

1732338676701.png

Recall falan iyi baya hoş ya.

Aynı benim gafa, Rus hacker yıllar önce ifşa etmişti Windows'un tüm gün ekran resmi alıp şirkete gönderdiğini veri çaldığını.

Ama şimdi gönüllü olarak insanların bunu onaylamasını hatta bir özellikmiş gibi kullanmasını istiyor, şaşılacak iş.

Windows 10'u kullanmayı tercih ederim ama cihazımın sürücüleri 10'da kurulmuyor.

Microsoft'un bizi 11'e sürükleyip bir de istemediğimiz şeylere zorlaması hoş değil.

Ama şimdi gönüllü olarak insanların bunu onaylamasını hatta bir özellikmiş gibi kullanmasını istiyor, şaşılacak iş.
Şu an yine iyi, kapatılabilir. Başta kapatılamaz bir özellikti.

Bir ara hatta Windows Özellikleri ayarına yanlışlıkla eklenmiş Insider sürümünde, herkes sevinirken Microsoft bunun bir bug olduğunu, istenmeden eklendiğini ve kaldırılacağını açıkladı.

Windows 10'u kullanmayı tercih ederim ama cihazımın sürücüleri 10'da kurulmuyor.

Microsoft'un bizi 11'e sürükleyip bir de istemediğimiz şeylere zorlaması hoş değil.

Şu an yine iyi, kapatılabilir. Başta kapatılamaz bir özellikti.

Bir ara hatta Windows Özellikleri ayarına yanlışlıkla eklenmiş Insider sürümünde, herkes sevinirken Microsoft bunun bir bug olduğunu, istenmeden eklendiğini ve kaldırılacağını açıkladı.
screenshot_2024-11-24_15-29-51.png

Ben Linux'tan devam hocam. Açık kaynak miss gibi. Ben bilmeden bilmediğim şeyleri açıp performansı düşürüp üstüne sunucularına her dakika veri gönderecek bir OS kullanmaktan vazgeçtim.

Eki Görüntüle 2359338
Ben Linux'tan devam hocam. Açık kaynak miss gibi. Ben bilmeden bilmediğim şeyleri açıp performansı düşürüp üstüne sunucularına her dakika veri gönderecek bir OS kullanmaktan vazgeçtim.

Linux gizlilik açısından iyi evet ancak oyunlarda ve Adobe gibi programlarda düzgün destek olmadığı için herkes kullanamıyor. Ama kodlama için müthiş bir işletim sistemi orası ayrı.

DISM yerine kayıt defteri girdisi veya policy ile yapılabilir mi?
DISM'in yazımına bakılırsa gerisi aslında bir PS komut zinciri.

Linux gizlilik açısından iyi evet ancak oyunlarda ve Adobe gibi programlarda düzgün destek olmadığı için herkes kullanamıyor. Ama kodlama için müthiş bir işletim sistemi orası ayrı.

Proton var ama tabii bir orijinalin yerini alamaz, o ayrı. Ama çok da kötü değil Proton da.

Ama web tarayıcı ve Office kullanma vesaire günlük kullanım için Linux en iyisi olabilir.

Zaten Windows 10'un (LTSB/LTSC hariç) da desteği bitiyor 4 aya.

O yüzden günlük kullanım için Linux Mint Cinnamon tavsiyem.

Oyun oynayanlar için Windows 10 LTSC 2019/2021 sürümleri en iyi seçenekler.

Ben ise Linux Mint Cinnamon kullanıyorum.

Oyun işini de Xbox Series S konsolum, GeForce NOW ve better xCloud (tempermonkey eklentisi ile) ( game Pass Ultimate aboneliği şart) ile hallediyorum.

Bu videolar da Linux'a geçmek isteyenlere tavsiyem:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Terminale bu komut girilmeli.
sudo apt install ubuntu-restricted-extras
Sözleşme gelirse yön tuşları ile "ok" ya da tamam yazısına gelin Enter'a tıklayın.

Ayrıca NVIDIA GPU kullanıcıları sürücü yöneticisi uygulamasını açıp önerilen sürücüyü seçmeli.

Terminale aşağıdaki komutlar girilmeli:
sudo apt-get purge firefox firefox-locale-tr firefox-locale-en

rm -rf ~/.mozilla ~/.cache/mozilla

Shortwave (radyo uygulaması) (mağazadan kurulum.)

Çoğu radyo var Türkiye'den. Yeni keşfettim tavsiyemdir.

Brave (tarayıcı) (resmi siteden kurulum)

Dahili reklam engelleyicisi olan Chrome tabanlı tarayıcı.

VLC (Video/Müzik oynatıcı) (mağazadan kurulum.)

Windows'ta da bilinen müzik oynatıcı.

Onlyoffıce desktop editors / LibreOffice (onlyoffice mağazada var./libreoffice önyüklü geliyor.)

Ms Office alternatifi.

Not: Google Chrome yüklemek isteyenler resmi Google Chrome sitesinden Linux için indir deyip ubuntu/debian seçeneğini ile indirip kurabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı