Windows 11 laptopta boş alan azalıp artıyor

• Konuyu başlatan efew0
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 10
  • Görüntüleme 910

efew0

Hectopat
Makaleler
3
Yer
Kocaeli
SSD veya HDD modeli
SSD modeli "WDC SN530 SDBPNPZ-512g-1006 "
Windows 11 olan bir laptopum var ve bir sorun işle karşılaştım laptop alınanı 3-4 ay oldu. Sorun şu, boş alanım 378 GB normalde fakat laptopu gece kapatıp yatıyorum sabah açtığımda boş alan 373GB olmuş yeniden başlatıyorum düzelmiyor ama bir zaman sonra 378 GB'ye geri dönüyor bu donanımsa bir sorun mudur? Yoksa Windows'un sorunu mudur? Tedirgin etti açıkçası beni her şeye kafaya takan bir yapım var belki takmamam gereken bir şeydir. Format veya sıfırlamakta istemiyorum bilginize.

Windows 11 olan bir laptopum var ve bir sorun işle karşılaştım laptop alınanı 3-4 ay oldu. Sorun şu, boş alanım 378 GB normalde fakat laptopu gece kapatıp yatıyorum sabah açtığımda boş alan 373GB olmuş yeniden başlatıyorum düzelmiyor ama bir zaman sonra 378 GB'ye geri dönüyor bu donanımsa bir sorun mudur? Yoksa Windows'un sorunu mudur? Tedirgin etti açıkçası beni her şeye kafaya takan bir yapım var belki takmamam gereken bir şeydir. Format veya sıfırlamakta istemiyorum bilginize.

Sebebi değişken sanal bellekten kaynaklı olabilir.

Ekran görüntüsü 2022-10-23 134553.png

Yukarıda gördüğün üzere Windows, depolama alanının bir kısmını RAM gibi kullanabiliyor. Eğer bunu 'değiştir' kısmından sabit bir değere atamazsanız bazen 2 GB bazen 10 GB'a kadar kendine ayırabiliyor. Örneğin bu ekran görüntüsünde depolama alanından 2,5 GB civarı bir alanı kendine ayırmış.

Depolama kapasitenin ne kadarının sanal belleğe ayrıldığını öğrenmek için;

Arama kısmında 'gelişmiş sistem ayarları' yazın ve girin.

Ekran görüntüsü 2022-10-23 135028.png

Açılan bu pencereden yukarıdaki 'gelişmiş' seçeneğine tıklayın.

Performans başlığı altındaki 'ayarlar' kısmına tıklayın.

Ekran görüntüsü 2022-10-23 135126.png

Açılan pencerede yukarıdan 'gelişmiş' seçeneğini seçin.

Gelen ekranda sanal bellek miktarı yazıyordur. Sanal bellek değeri çok yüksekse depolama kapasitenizin değişme sebebi bu olabilir. Depolama sizin için önemliyse sanal belleği bir değere sabitleyebilirsiniz.

Eki Görüntüle 1551534

Yukarıda gördüğün üzere Windows, depolama alanının bir kısmını RAM gibi kullanabiliyor. Eğer bunu 'değiştir' kısmından sabit bir değere atamazsanız bazen 2 GB bazen 10 GB'a kadar kendine ayırabiliyor. Örneğin bu ekran görüntüsünde depolama alanından 2,5 GB civarı bir alanı kendine ayırmış.

Eki Görüntüle 1551554

Eki Görüntüle 1551561

Gelen ekranda sanal bellek miktarı yazıyordur. Sanal bellek değeri çok yüksekse depolama kapasitenizin değişme sebebi bu olabilir. Depolama sizin için önemliyse sanal belleği bir değere sabitleyebilirsiniz.

Bununla ilgilide değilmiş 2816MB bende de.

Benzer bir sorunu Windows 7 de yaşamıştım sorun olmamıştı ama buradan sonuç çıkmazsa tamirciye git internetten oyun ya da film indirip indirmeyi iptal ederse de benzer şeyler olabiliyor onunda bir kontrol et.

Eki Görüntüle 1551534

Eki Görüntüle 1551554

Eki Görüntüle 1551561

1.SS de depolama alanı ayırmanın işlevi hakkında bilgi al a tıkladım acaba bundan dolayı gidiyor olabilir mi?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü_20221023_204621.png
    Ekran görüntüsü_20221023_204621.png
    56,6 KB · Görüntüleme: 38
  • Ekran görüntüsü_20221023_204706.png
    Ekran görüntüsü_20221023_204706.png
    70,8 KB · Görüntüleme: 35
Son düzenleme:
Bununla ilgilide değilmiş 2816MB bende de.

1.SS de depolama alanı ayırmanın işlevi hakkında bilgi al a tıkladım acaba bundan dolayı gidiyor olabilir mi?

Sebebi güncelleme dosyaları ve sanal bellek.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı