Çözüldü Windows 11 LTSC Türkçe ISO nereden bulunur?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Lian_992

Centipat
Makaleler
2
Daha fazla  
Meslek
Yazılımcı
Hocalarım Türkçe ISO'su yok mu LTSC'nin?

Diskte kapladığı boyut daha az, birçok gereksiz Windows uygulamasını içermiyor, güncellemeler daha az ve seçici, boşta RAM tüketimi daha az. Fazlasıyla farklı ve daha hafif bir sürüm. Eğer sisteminize normal Windows 11 ağır geliyorsa veyahut daha sade bir Windows istiyorsanız kurabilirsiniz gönül rahatlığıyla.

Ne gibi bir fark arıyorsun? Windows zaten kaynak canavarı bir OS. Dolayısıyla çok büyük bir fark beklememek lazım diye düşünüyorum. IoT versiyonun esprisi gömülü sistemlerde Linux'e alternatif olması açısından geliştirilmiş bir OS olması. Çünkü .net gibi Framework'ler malum sadece Windows'ta çalışıyor, dolayısıyla Linux kullanamıyor Code Base'i .net'te olan bir firma. Windows da bu yüzden yüksek ihtimalle bu IoT versiyonunu çıkardı (yani diğer Windows'lar da kullanılabiliyordu ama bu daha light ve sık güvenlik güncellemesi alan bir versiyon. IoT işleri güvenlik açısından sıkıntılı biraz.). Yani Windows'u günlük hayatta kullanacaksan zaten durumu belli, Linux ya da Mac ile kıyaslamamak lazım.

Sakin ol hocam bir fark aradığım yok soru soruyorum bu gerginliğinin sebebi nedir hocama ben bir soru sordum sadece uzun uzun teknik detayları yazmak yerine hız bakımından performans bakımından ki farklarını anlatabilirsin bende seve seve dinlerim.

Gerginlik yok. Bir işletim sistemi hız bakımından performans bakımından zart zurt diye incelenemez. Senin kullanım amacına göre şöyle olur böyle olur diyebiliriz en fazla. Bu sebeple ne gibi bir fark aradığını sordum. Günün sonunda bu Windows. Linux veya Mac'e göre daha hızlı olmasını bekleyemezsin zaten. Ama kullanım amacına göre şöyle avantajlı böyle dezavantajlı diyebiliriz en fazla.

Hocam IoT olmayan yani arkadaşın ilk attığı link var ya. Şu link
bu sürümün normal Windows 11 Pro veya Home sürümlerine kıyasla daha az kaynak + daha az hizmet + daha tutarlı + daha hızlı ve peroformanslı özellikle Dosya Gezgini'nin hızlı olması benim aradığım şeyler bunlar. Fakat ChatGPT IoT'un daha hızlı olduğunu söyledi bende IoT ile uğraşmak yerine bunu kursam sorun olur mu diye sormaktayım aslında işin kısası.

Hah eyvallah. Günlük kullanım için istiyorsun yani aslında. Ben bir ürün içerisinde falan kullanacaksın zannettim, o yüzden sorgulayıp duruyorum.

O halde arkadaş aslında cevabı zaten vermiş bence. Diskte kapladığı yer açısından daha lightweight. Gereksiz uygulamalar ve hizmetler yok denmiş bu yüzden görece boot da hızlı olacaktır. Yani IoT versiyonu göreceli daha hızlı boot olur ve daha az RAM kullanır ama bana soracak olursan düz Windows 11 LTSC günlük kullanım için daha mantıklı olabilir. IoT'de herhangi bir dependency eksikliği falan var mı bilmiyorum, özellikle kullanan birini bulamazsan da öğrenmen zor. Biraz riskli olur yani. Ayrıca doğrusunu söylemek gerekirse hiç günlük kullanan birinin IoT versiyon kullandığını görmedim. Dediğim gibi genelde gömülü sistemlerde ve IoT cihazlarında kullanıyorlar bunu.

Not: Düz Windows 11 LTSC'nin Windows 11'den bir farkı yok bu arada. Sadece uzun süreli desteklenen versiyon bu.

Anladım teşekkürler hocam peki düz Windows 11 LTSC'nin normal 11'den farkı yoksa neden LTSC diye geçiyor acaba ya harbiden garipmiş. Neyse kurayım artık kendisi son sürüm Update ile 22H3 falan en son ne ise Update ile yapar herhalde ya.

Şöyle düşün, Windows 11'e yeni bir feature geldiği zaman bu LTSC versiyonuna hemen gelmiyor çünkü LTSC'nin olayı stabil olması. Ne zamanki bu feature'ın stabil çalıştığına kanaat getiriyorlar o zaman LTSC'nin sonraki güncellemesine o feature dahil ediliyor. Bu durum dolayısıyla Update alma sıklığı da LTSC'nin daha az. Windows 11 çat diye güncelleme yapıp dururken LTSC'ye genellikle sadece güvenlik güncellemeleri geliyor. LTSC bu arada normal Windows 11 gibi satılmıyor. Sadece büyük iş yerlerine ve kamu kuruluşlarına özel talep karşılığı satılıyor.

Şu an windows10'a veda edip 11 kurma kararı aldım ve görünüşe bakılırsa en mantıklısı LTSC versiyon gibi duruyor fakat bunu da herkese vermiyorlar yani son kullanıcı erişemiyor demişsiniz. Peki bir yolu yok mu buna erişmenin? Bir takım sitelerde modifiye işletim sistemi adı altında verildiğini gördüm fakat güvenlik açısından o işe giremedim. Kısacası offical bir LTSC sürüm bir windowsa erişimi var mıdır?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…