Update-GRUB önceden kurulu imiş, silip yeniden kurmuşsunuz, ziyanı yok.
İkinci mesajımdaki komutları uygulayın.
2- /etc/default/grub dosyasının sonuna grub_dısable_os_prober="false" ekleyin.
3- konsolda sudo lc_all = C /bin/bash -c "GRUB-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg" komutunu çalıştırın.
Ve bilgisayarı yeniden başlatın.
Hocam bu işlemi şu an itibarıyla 4. kez tekrarlıyorum ama hala görmüyor Windows'u başlıkta söylemeyi unuttum ama dualbootu aynı SSD üzerinden yaptım bununla ilgili olabilir mi sorun.
Başka bir yöntem deneyelim. /boot/grub.cfg dosyasına doğrudan Windows ile ilgili girdiyi elle oluşturalım. grub.cfg dosyasını elle düzenlemek biraz dikkat ister, yanlış bir girdi grub'ın düzgün çalışmasına engel olur ve bilgisayar açılmaz.
Yapılacak iş /boot/grub.cfg dosyasını root yetkileri ile açmak ve
1-
Kod:
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows Boot Manager (on /dev/nvme0n1p1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-3491-1942' {
insmod part_gpt
insmod fat
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 3491-1942
chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###
Örnekteki gibi BEGIN ve END Satırlarının arasını düzenlemek. Burada benim diskimde 3491-1942 diye yazan yerlere sizin diskinizdeki uuid değerlerini girmek.
Bunun için
Sass:
sudo blkid
komutunu verin ve kendi diskinizde Windows'un kurulu olduğu bölümün uuid değerini öğrenip, 3491-1942 yazan yere kendi uuid değerlerinizi yazın, kaydedin ve bilgisayarı yeniden başlatın.
Burada dikkat etmeniz gereken şey, Windows'un değil de efi dosyasının bulundu bölümün uuid değerini girmek. Sizin diskinizde bu bölüm nvme0n1p3.
Başka bir yöntem deneyelim. /boot/grub.cfg dosyasına doğrudan Windows ile ilgili girdiyi elle oluşturalım. grub.cfg dosyasını elle düzenlemek biraz dikkat ister, yanlış bir girdi grub'ın düzgün çalışmasına engel olur ve bilgisayar açılmaz.
Yapılacak iş /boot/grub.cfg dosyasını root yetkileri ile açmak ve
1-
Kod:
menuentry 'Windows Boot Manager (on /dev/nvme0n1p1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-3491-1942' {
insmod part_gpt
insmod fat
}
Örnekteki gibi BEGIN ve END Satırlarının arasını düzenlemek. Burada benim diskimde 3491-1942 diye yazan yerlere sizin diskinizdeki uuid değerlerini girmek.
Bunun için
Sass:
sudo blkid
komutunu verin ve kendi diskinizde Windows'un kurulu olduğu bölümün uuid değerini öğrenip, 3491-1942 yazan yere kendi uuid değerlerinizi yazın, kaydedin ve bilgisayarı yeniden başlatın.
Başka bir yöntem deneyelim. /boot/grub.cfg dosyasına doğrudan Windows ile ilgili girdiyi elle oluşturalım. GRUB. CFG dosyasını elle düzenlemek biraz dikkat ister, yanlış bir girdi GRUB'ın düzgün çalışmasına engel olur ve bilgisayar açılmaz.
Yapılacak iş /boot/grub.cfg dosyasını root yetkileri ile açmak ve.
1-
Kod:
insmod part_gpt.
insmod fat.
}
Örnekteki gibi begın ve end satırlarının arasını düzenlemek. Burada benim diskimde 3491-1942 diye yazan yerlere sizin diskinizdeki UUID değerlerini girmek.
Bunun için
Sass:
sudo blkid
komutunu verin ve kendi diskinizde Windows'un kurulu olduğu bölümün UUID değerini öğrenip, 3491-1942 yazan yere kendi UUID değerlerinizi yazın, kaydedin ve bilgisayarı yeniden başlatın.
Burada dikkat etmeniz gereken şey, Windows'un değil de EFI dosyasının bulundu bölümün UUID değerini girmek. Sizin diskinizde bu bölüm NVMe0n1p3C.
Birşey soracığım, aslında ilk başta sormalıydım ya. 1 tb ssd yanında 1 tb hard diskiniz var. Ve hard diskte de efi bölümü var. Eğer sadece Windows kurulu iken hard diskteki sda1 bölümünü boot olarak kullanıyor idiyseniz, o bölümün uuid değerini girmezi gerekir.
Kod:
/dev/sda1 2048 2099199 2097152 1G EFI System
Eğer ssd üzerindeki efi bölümünü boot bölümü olarak kullanıyor iseniz ssd üzerindeki efi bölümünün uuid değerini girin.
Kod:
/dev/nvme0n1p3 1428852736 1430491135 1638400 800M EFI System
Bir şey soracığım, aslında ilk başta sormalıydım ya. 1 TB SSD yanında 1 TB hard diskiniz var. Ve hard diskte de EFI bölümü var. Eğer sadece Windows kurulu iken hard diskteki sda1 bölümünü boot olarak kullanıyor idiyseniz, o bölümün UUID değerini girmezi gerekir.
/dev/sda1 2048 2099199 2097152 1G EFI System.
Eğer SSD üzerindeki EFI bölümünü boot bölümü olarak kullanıyor iseniz SSD üzerindeki EFI bölümünün UUID değerini girin.
Kod:
/dev/nvme0n1p3 1428852736 1430491135 1638400 800M EFI System
Evet hocam durum karışık biraz 1TB taşınabilir SSD var ayrıyeten ama M.2 SSD'me kurdum ben windowsuda linuxuda. Taşınabilir SSD'deki EFI bölümü beceriksizliğimden kaynaklı olan bir deneme yanılma yönte miydi SSD hala sağlam ama şöyle bir sorun var Windows'un EFI bölümünü bulamıyorum. "blkid" komutunu yazınca "nvme0n1p1" bölümünü göstermiyor.