Windows 11 yerine Linux dağıtımlarına geçilmesi mantıklı mı?

• Konuyu başlatan wrt49
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 14
  • Görüntüleme 236

wrt49

Picopat
Daha fazla  
1050 Ti
i3-10100F
16 RAM

Sistem yukarıdaki gibi ve muhtemelen Windows 11 kursam sıkıntı çıkmaz diye tahmin ediyorum fakat aynı zamanda Windows'un kullanmayı istemediğim gereksiz servisleri zorla PC'ye kurması ve Windows 11'in optimizasyonu hakkında kötü yorumlar Linux fikrini kafama soktu.

Aslında hep ilgim vardı ama hiç ciddi olarak kullanmayı düşünmemiştim.
Sadece birkaç kez geçici kurulum ile kullanmışlığım var. (Mint ve Ubuntu)

Linux geçmekte korkutan tek şey driver yüklemesi ve oyunların çalışması.

Oynadığım oyunlar genelde Hoyoverse oyunları, Osu, CS 2 ve Elden Ring tarzı oyunlar.

Geçeceksem Windows 10 desteği 1 yıl uzatma sonrası bittikten sonra hangi dağıtımlara geçmek bana uyabilir?

Veya hiç bulaşmayıp Windows 11 ile devam etmek daha mı mantıklı?

Windows 11, açıkçası çok kötü. Hiç bir bileşeni artık silemiyorsun. Çünkü silersen, Windows 11 çalışmıyor yani, bu kadar basit.

Elinde canavar diyelim, kafese sokuyorsun resmen.

Oyun ve uygulama desteği iyi olmasa, Windows kullanılmaz. Sürücü konusunda da öyle. Özellikle eski ekran kartlarının sürücüsünü Linux'ta kurmak, biraz zor yani ve çok deneysel bile denilebilir.

1050 Ti için en son sürücü; Arch Linux - Package Search.

1050 Ti
i3-10100F
16 RAM

Sistem yukarıdaki gibi ve muhtemelen Windows 11 kursam sıkıntı çıkmaz diye tahmin ediyorum fakat aynı zamanda Windows'un kullanmayı istemediğim gereksiz servisleri zorla PC'ye kurması ve Windows 11'in optimizasyonu hakkında kötü yorumlar Linux fikrini kafama soktu.

Aslında hep ilgim vardı ama hiç ciddi olarak kullanmayı düşünmemiştim.
Sadece birkaç kez geçici kurulum ile kullanmışlığım var. (Mint ve Ubuntu)

Linux geçmekte korkutan tek şey driver yüklemesi ve oyunların çalışması.

Oynadığım oyunlar genelde Hoyoverse oyunları, Osu, CS 2 ve Elden Ring tarzı oyunlar.

Geçeceksem Windows 10 desteği 1 yıl uzatma sonrası bittikten sonra hangi dağıtımlara geçmek bana uyabilir?

Veya hiç bulaşmayıp Windows 11 ile devam etmek daha mı mantıklı?

CS2 çalışıyor. Elden Ring daha iyi performans bile veriyor. Diğer oyunların noktasında bilgim yok ama sorun yaşayacağını zannetmiyorum.

Sürücü noktasında bir kaygın olmasın, son yıllarda NVIDIA sürücü noktasında ciddi iyileştirmeler yaptı. Stabil, uğraştırmayan bir şey arıyorsan Linux Mint yeterli olacaktır. Gene stabil ama daha yenilikçi bir şey arıyorsan Fedora'ya bakabilirsin.

CS2 çalışıyor. Elden Ring daha iyi performans bile veriyor. Diğer oyunların noktasında bilgim yok ama sorun yaşayacağını zannetmiyorum.

Sürücü noktasında bir kaygın olmasın, son yıllarda NVIDIA sürücü noktasında ciddi iyileştirmeler yaptı. Stabil, uğraştırmayan bir şey arıyorsan Linux Mint yeterli olacaktır. Gene stabil ama daha yenilikçi bir şey arıyorsan Fedora'ya bakabilirsin.
Henüz yeni yeni araştırdığımdan farklı sürümlere açığım.
Windows biraz vasat gelmeye başladığından farklı bir işletim sistemi arıyorum.
Masaüstü bilgisayarımda win 10 sonrası kullanır ve çok hoşuma giderse laptopa da kurabilirim.

Sürekli çıkan hatalardan bıkacaksın muhtemelen çok bilgin yoksa windows devam.
O konuda haklı olabilirsiniz bu yüzden önce bi masaüstü bilgisayarda deneyecem ayrıca eskiye nazaran linux sorunlarını çözmek forumlar, artan destek ve yapay zeka ile daha kolay.

Eğer tüm bunlara rağmen sıkılırsam zaten windows her zaman orada olacak.

Henüz yeni yeni araştırdığımdan farklı sürümlere açığım.
Windows biraz vasat gelmeye başladığından farklı bir işletim sistemi arıyorum.
Masaüstü bilgisayarımda Windows 10 sonrası kullanır ve çok hoşuma giderse laptopa da kurabilirim.

Laptop için çok daha iyi bir tercih olacaktır Linux çünkü Windows'un güç yönetimi rezalet. Optimize etsen bile sistemin temel tükettiği kaynak yüksek olduğu için yarışamıyor Linux ile.

Dediğim gibi eğer Windows'a benzer bir deneyim arayışındaysanız Linux Mint gibi dağıtımlar sizin için daha uygun olacaktır. Alternatif olarak oyunculuk için gerekli paketleri kuran dağıtımlara bakabilirsin. Mesela bazzite hem KDE hem GNOME sürümüyle güzel bir tercih olabilir.

Alternatif olarak yeni çıksa da ve çok bir şey yapmasa da Anduinos'a bakabilirsin. Tam Windows klonu olmayı hedefleyen bir Linux dağıtım. Güzel bir dokümantasyonu var. İlk etapta çok faydası olabilir. Hedeflediği kitle direkt olarak senin gibi Windows'tan bıkan insanlar. GNOME ile geldiği için de sonrasında garip garip özelleştirmeler yapabilirsin.

Onun haricinde biraz uğraşmaya tamamsan direkt Fedora kurabilirsin. Uğraşmak derken de gözün korkmasın, yapman gereken 3 5 ek ayar var o kadar. Onun haricinde Ubuntu'yu debullshit gibi araçlarla kullanabilirsin.

Zamanım kıymetli değil kendimi sevmiyorum dersen Arch bile kurabilirsin(!)

Temiz bir işletim sistemi arıyorsan Fedora GNOME’u öneririm. Ben de geçmeyi planlıyorum. Ancak oyun konusu her zaman biraz sıkıntılı olacaktır. Daha önce yaklaşık 2 yıl kadar Linux kullandım ve artık normal kullanıcılar için bile oldukça basit ve ideal bir işletim sistemi haline geldi. Uygulama mağazası bence Windows ve macOS’tan daha iyi; aradığın nerdeyse her şey mevcut. Tek tıklamayla indir, tek tıklamayla sil – bu kadar kolay. Tek karar vermen gereken şey şu olabilir: Olmazsa olmaz programların Linux’u destekleyip desteklemediği.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı