Windows 11'e geçmeye değer mi?

Günaydın, malum 2025 yılında Windows 10 desteği sona eriyor. Araştırdığımda oyun performans konusunda Windows 10'a göre düşük FPS değerleri veriyor diyorlar. 2025 yılı geliyor. Yavaştan artık geçmek gerekir mi ilk çıktığı yılları saymazsak?

Ekran görüntüsü 2024-10-04 103121.png

Ekran görüntüsü 2024-10-04 103143.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar,
Bence değer mi değil de, sizin ne kadar dayanacağınız üzerinden konuşmak daha iyi olacaktır diye düşünüyorum, çünkü işletim sisteminde her zaman en günceli kullanmak iyidir. Yerinde saymıyor tıpkı 10 gibi düzenli güncellemeler alıyor.

Neden güncel bir işletim sistemi kullanmanız gerektiğini anlatayım:

Avantajları /
  • Windows 11 daha modern ve optimize edilmiş bir işletim sistemi olduğundan, özellikle yeni nesil donanımlar için performans artışı sağlayacaktır.
  • Daha yuvarlatılmış köşeler, merkezde yer alan Başlat menüsü ve genel arayüzde modern tasarım değişiklikleri sunuyor. Daha minimalist ve şık bir görünüm amaçlanmış.
  • Windows 11, Snap Layouts, Widgets gibi yeni özelliklerle çoklu görev yapmayı kolaylaştırıyor ve iş akşını hızlandırıyor.
  • Windows 11, özellikle güvenlik özelliklerine daha fazla önem veriyor. TPM 2.0 desteği ile daha güvenli bir ortam sunuyor.

Dezavantajları /

• Windows 11, daha yüksek sistem gereksinimlerine sahip. Eski donanımların bu gereksinimleri karşılayıp karşılamadığına dikkat etmek gerekiyor. Özellikle TPM 2.0 ve Secure Boot desteği zorunlu.
  • İlk sürümlerinde bazı uygulamalar ya da donanımlar için sürücü uyumluluk sorunları mevcut olmasına rağmen bunların sayısı her geçen gün giderek azalıyor.
  • Windows 10'a alışkınsanız, Windows 11 arayüz ve menülerdeki değişiklikler biraz zaman alabilir. Başlat menüsünün merkezde olması gibi bazı alışkanlıklar zamanla değişebilir.

Neden Güncel Bir İşletim Sistemi Kullanmalısınız?

Güvenlik:
En büyük sebeplerden biri güvenliktir. Yazılım geliştiricileri, eski işletim sistemlerinde tespit edilen güvenlik açıklarını kapatmak için düzenli olarak güncellemeler yayınlar. Güncel bir işletim sistemi, en son güvenlik yamalarını ve güncellemeleri içerir, bu da sistemin virüsler, kötü amaçlı yazılımlar ve siber saldırılara karşı daha iyi korunmasını sağlar. Eski işletim sistemleri, güncellemeler durdurulduğunda ciddi güvenlik açıklarıyla karşı karşıya kalır.

Performans: Yeni işletim sistemleri ve güncellemeler, genellikle performans iyileştirmeleri içerir. Bu, daha hızlı açılış süreleri, daha verimli bellek kullanımı ve genel olarak daha akıcı bir deneyim anlamına gelebilir. Güncel işletim sistemleri, daha yeni donanımları daha verimli kullanacak şekilde optimize edilir.

Yenilikler ve Yeni Özellikler: Güncel işletim sistemleri, genellikle kullanıcı deneyimini geliştiren yeni özellikler, araçlar ve arayüz iyileştirmeleri sunar. Bu, çoklu görev yönetimi, görsel yenilikler veya üretkenlik araçları gibi çeşitli alanlarda olabilir. Örneğin, Windows 11'in Snap Layouts ve Widgets gibi yeni özellikleri, iş akışını kolaylaştırabilir.

Donanım Desteği: Yeni donanımlar genellikle eski işletim sistemleriyle tam uyumlu olmayabilir. Güncel bir işletim sistemi, modern donanımları (örneğin yeni nesil işlemciler, grafik kartları, SSD'ler) daha iyi destekler ve bu donanımlardan en iyi performansı almanı sağlar.

Yazılım ve Uygulama Uyumluluğu: Güncel işletim sistemleri, yeni çıkan yazılım ve uygulamaları destekler. Yazılım geliştiricileri genellikle en son işletim sistemleriyle uyumlu ürünler üretir. Eski bir işletim sistemi kullanıyorsan, yeni yazılımları çalıştırma konusunda zorluk yaşayabilirsin. Ayrıca, yazılım güncellemeleri de eski işletim sistemlerinde sorunlara yol açabilir.

Destek: Güncel işletim sistemleri, yazılım geliştiricileri ve üreticiler tarafından daha iyi desteklenir. Microsoft gibi büyük şirketler, belirli bir işletim sistemini desteklemeyi bıraktığında, o işletim sistemi için güvenlik yamaları ve teknik destek sağlanmaz. Eski sistemlerde yaşanacak sorunlar için çözüm bulmak zor olabilir.

Uyum ve Entegrasyon: Güncel işletim sistemleri, bulut hizmetleri, güncel ağ protokolleri, yeni çevre birimleri gibi teknolojilerle daha iyi uyum sağlar. Hem bireysel kullanıcılar hem de kurumlar, işlerini daha verimli hale getiren bu entegrasyonlardan yararlanabilir.

Yukarıda nedenler gerekçe gösterilerek fikrim şudur ki, her zaman ama her zaman en güncel işletim sistemi ve sürücüleri kullanmak oldukça önemlidir. İnternetteki genel kitlenin neden eskisi iyidir yeniye gerek yok fikrini benimsediklerini tam anlamış değilim, her işletim sistemi ilk çıktığında sorunlar yaşar elbette ama bir işletim sistemine geçerken "değer mi" gibi konuların tartışılmasını sene 2024 olmuş hala şaşırıyorum.

Saygılar.

Merhaba testi nereden yaptınız.

24H2 ile daha bir geçilesi hale geldi ama halen öyle "kesinlikle geçilmeli, mutlaka geç" diyecek bir fark veya durum yok. İyi bir sisteme sahipseniz ve güncel kalmak istiyorsanız geçebilirsiniz.

Sistem daha yeni yetiyor mu diye denetlemek istedim bir yandan da geçmek istiyorum fakat performans düşüşleri olur mu konusunda kararsız kaldım.

Ben geçeli bir sene olacak gayet memnunum bir problemde yaşamadım, güncel olmak neden problem olsun, varsa da çözülüyor zaten.

Kararsız kaldım peki performans açısından bir sorununuz oldu mu hocam? Oyun falan oynarken.

Merhaba,
Bence değer mi değil de, sizin ne kadar dayanacağınız üzerinden konuşmak daha iyi olacaktır diye düşünüyorum, çünkü işletim sisteminde her zaman en günceli kullanmak iyidir. Yerinde saymıyor tıpkı 10 gibi düzenli güncellemeler alıyor.

Neden güncel bir işletim sistemi kullanmanız gerektiğini anlatayım:

avantajları /

• Windows 11 daha modern ve optimize edilmiş bir işletim sistemi olduğundan, özellikle yeni nesil donanımlar için performans artışı sağlayacaktır.
  • Daha yuvarlatılmış köşeler, merkezde yer alan başlat menüsü ve genel arayüzde modern tasarım değişiklikleri sunuyor. Daha minimalist ve şık bir görünüm amaçlanmış.
  • Windows 11, snap layouts, widgets gibi yeni özelliklerle çoklu görev yapmayı kolaylaştırıyor ve iş akşını hızlandırıyor.
  • Windows 11, özellikle güvenlik özelliklerine daha fazla önem veriyor. TPM 2.0 desteği ile daha güvenli bir ortam sunuyor.

dezavantajları /

• Windows 11, daha yüksek sistem gereksinimlerine sahip. Eski donanımların bu gereksinimleri karşılayıp karşılamadığına dikkat etmek gerekiyor. Özellikle TPM 2.0 ve Secure Boot desteği zorunlu.
  • İlk sürümlerinde bazı uygulamalar ya da donanımlar için sürücü uyumluluk sorunları mevcut olmasına rağmen bunların sayısı her geçen gün giderek azalıyor.
  • Windows 10'a alışkınsanız, Windows 11 arayüz ve menülerdeki değişiklikler biraz zaman alabilir. Başlat menüsünün merkezde olması gibi bazı alışkanlıklar zamanla değişebilir.

neden güncel bir işletim sistemi kullanmalısınız?

Güvenlik:
en büyük sebeplerden biri güvenliktir. Yazılım geliştiricileri, eski işletim sistemlerinde tespit edilen güvenlik açıklarını kapatmak için düzenli olarak güncellemeler yayınlar. Güncel bir işletim sistemi, en son güvenlik yamalarını ve güncellemeleri içerir, bu da sistemin virüsler, kötü amaçlı yazılımlar ve siber saldırılara karşı daha iyi korunmasını sağlar. Eski işletim sistemleri, güncellemeler durdurulduğunda ciddi güvenlik açıklarıyla karşı karşıya kalır.

performans: yeni işletim sistemleri ve güncellemeler, genellikle performans iyileştirmeleri içerir. Bu, daha hızlı açılış süreleri, daha verimli bellek kullanımı ve genel olarak daha akıcı bir deneyim anlamına gelebilir. Güncel işletim sistemleri, daha yeni donanımları daha verimli kullanacak şekilde optimize edilir.

yenilikler ve yeni özellikler: güncel işletim sistemleri, genellikle kullanıcı deneyimini geliştiren yeni özellikler, araçlar ve arayüz iyileştirmeleri sunar. Bu, çoklu görev yönetimi, görsel yenilikler veya üretkenlik araçları gibi çeşitli alanlarda olabilir. Örneğin, Windows 11'in snap layouts ve widgets gibi yeni özellikleri, iş akışını kolaylaştırabilir.

donanım desteği: yeni donanımlar genellikle eski işletim sistemleriyle tam uyumlu olmayabilir. Güncel bir işletim sistemi, modern donanımları (örneğin yeni nesil işlemciler, grafik kartları, SSD'ler) daha iyi destekler ve bu donanımlardan en iyi performansı almanı sağlar.

yazılım ve uygulama uyumluluğu: güncel işletim sistemleri, yeni çıkan yazılım ve uygulamaları destekler. Yazılım geliştiricileri genellikle en son işletim sistemleriyle uyumlu ürünler üretir. Eski bir işletim sistemi kullanıyorsan, yeni yazılımları çalıştırma konusunda zorluk yaşayabilirsin. Ayrıca, yazılım güncellemeleri de eski işletim sistemlerinde sorunlara yol açabilir.

destek: güncel işletim sistemleri, yazılım geliştiricileri ve üreticiler tarafından daha iyi desteklenir. Microsoft gibi büyük şirketler, belirli bir işletim sistemini desteklemeyi bıraktığında, o işletim sistemi için güvenlik yamaları ve teknik destek sağlanmaz. Eski sistemlerde yaşanacak sorunlar için çözüm bulmak zor olabilir.

uyum ve entegrasyon: güncel işletim sistemleri, bulut hizmetleri, güncel ağ protokolleri, yeni çevre birimleri gibi teknolojilerle daha iyi uyum sağlar. Hem bireysel kullanıcılar hem de kurumlar, işlerini daha verimli hale getiren bu entegrasyonlardan yararlanabilir.

Yukarıda nedenler gerekçe gösterilerek fikrim şudur ki, her zaman ama her zaman en güncel işletim sistemi ve sürücüleri kullanmak oldukça önemlidir. İnternetteki genel kitlenin neden eskisi iyidir yeniye gerek yok fikrini benimsediklerini tam anlamış değilim, her işletim sistemi ilk çıktığında sorunlar yaşar elbette ama bir işletim sistemine geçerken "değer mi" gibi konuların tartışılmasını sene 2024 olmuş hala şaşırıyorum.

Saygılar.

Ayarlardan yükseltmeye başladım sistemi sıfırlamaz değil mi hocam? Denemek istiyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı