Rehber Windows 11'i VHD disk ile Multiboot çalıştırma

Merhabalar, mevcut işletim sistemini formatlamadan VHD disk'e dual boot olarak Windows 11 kurulumunu anlatacağım. Bu yöntemin mevcut sisteme herhangi bir zararı yoktur. Yani Windows 11 içinde veya boot bölümünde oluşacak hatalar kurulu Windows işletim sisteminize zarar vermeyecektir. VHD diske yüklediğimiz Windows 11'i gerçek donanım performansından %1 -%3'lük kayıpla kullanabilirsiniz.

Windows 11 silmek istediğinizde kayıt ettiğiniz bölümden "Windows11.vhd" silip ardından Msconfing üzerinde önyükleme bölümünden Windows 11 silip dual boot'suz ana işletim sisteminizle devam edebilirsiniz.

Aşama 1
Öncelikle Simple VHD Manager 1.4 yazılımını indiriyoruz ve .zip dosyası içindekileri masaüstü veya farklı bir yerde klasöre çıkarın.​
  • Simple VHD Manager 1.4 yazılımını çalıştırın.​
  • Aşağıdaki görselde işaretlediğim bölüme tıklayın. "VHD Oluştur ve Bağla" isimle pencere karşınıza gelecek.​
  • Minimum 52 GB alan verin. Ayarları benle aynı yapabilir veya farklı yapabilirsiniz. Ben aşağıdaki gibi kullanıyorum.​
  • Sonra VHD oluştur ve Bağla seçeneğini seçiyoruz.​
  • Açılan pencereden VHD diski nereye kaydedeceğini soruyor. "C" diski içine kaydetmenizi öneririm ancak farklı konumlarada kaydedebilirsiniz.​
  • Bu işlemlerden sonra Simple VHD Manager yazılımını kapatıyoruz.​
1.jpg
2.jpg

3.jpg

Aşama 2
Windows 11.iso dosyanızı Rufus ile flash belleğe yazın ve sistemi flash bellek ile boot edin. Format ekranında Disk biçimlendirme ekranına geldikten sonra;
4.jpg
Shift + F10 tuşlarına basın. Karşınıza CMD komut penceresi gelecek. Burada:​
  • diskpart
  • select vdisk file=C:\Windows11.vhd (Siz burada nereye kaydettiyseniz yolu benim yazdığım gibi uzantısıyla yazın)​
  • attach vdisk
  • exit
  • exit
Disk biçimlendirme ekranında Yenile butonuna basın. VHD diskimiz gelmiş olmalı.

Bu işlemden sonra VHD diskimiz görünür hale gelecek ancak VHD disk MBR olarak yapılandırıldığı için siz Rufus ile GPT düzenlemesi yaptıysanız hata mesajı alacaksınız. Bu sorunu çözmek için disk biçimlendirme ekranında yeniden Shift + F10 tuşlarına basın. Karşınıza CMD komut penceresi gelecek. Aşağıdaki kodlar VHD diski oluşturduğunuz diski sıfırlamaz, sanal VHD disk yapılandırmasını değiştirir. Burada:​
  • diskpart
  • list disk
    • Burada bütün disklerinizi göreceksiniz. VHD disk genelde sonda olur ancak siz yinede verdiğiniz GB'a göre kontrol edin​
      [*]
      1627960837691.png
      [*]
  • select disk 2 (burada 2 yazdığım yere VHD disk numaranızı yazın)​
  • clean
  • convert gpt
  • exit
  • exit
Disk biçimlendirme ekranında "Yenile" butonuna basın, VHD diskinizi bulun, "Yeni (New)" seçeneğine tıklamadan, direkt İleri (Next) tuşuna basınız.

4.jpg

Kurulumun bitmesini bekleyin. Restart attığında boot ekranı gelecek Windows 11 o ekranda Windows 10 olarak görünür. Üstte olan VHD diskinize ait olur. Siz bu ekranda herhangi bir seçim yapmazsanız sistem direkt olarak VHD diski seçecektir.

Aşama 3
Windows 11 kurulum tamamladıktan sonra;
[CODE title="CMD yönetici olarak açıp bunu yapıştırın."]
bcdedit
bcdedit /set {current} Description "Windows 11"
[/CODE]
Bu işlemden sonra dual boot ekranında Windows 10 yazan yeri Windows 11 olarak düzelttik.

VHD diskinizin içindekileri ana işletim sistemine girdikten sonra görmek istiyorsanız. Her PC açılışında aşağıdaki kodları CMD yönetici olarak çalıştırıp yazmanız gerekiyor.
  • Diskpart
  • select vdisk file=C:\Windows11.vhd (Siz burada nereye kaydettiyseniz yolu benim yazdığım gibi uzantısıyla yazın)​
  • attach vdisk

Makaleyi hazırlarken faydalandığım kaynaklar;
Windows 7, 8 ve 10 : -Dual Boot Kurulumlarda- Önyükleme Yöneticisi'nde Listelenen İşletim Sistemi İsimlerini Değiştirmek
Simple VHD Manager v1.4
VHD (Sanal sabit disk) ye işletim sistemi kuralım
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam harici 2TB Expansion model bir diskim var. Normal bir şekilde kurulum olmuyor galiba, ama konudaki gibi sanal disk yöntemiyle yapsam yine de kurulmaz mı? Disk USB ama SCSI yazıyor. İşe yaramıyorsa boşuna denemeyeyim çünkü biraz uzun iş. Veya -denediyseniz- flash diskte olur mu, oluyorsa bu yöntem ile eski Xp gibi veya Linux işletim sistemlerinde USB 2.0 veya 3.0 olması bölünmüş/bölünmemiş disk olması fark eder mi eğer flash diske kurarsak? Şimdiden teşekkürler.
1658864958642.png

Technopat Haberler

Geri
Yukarı