Windows 7 Starter'ın mimari fark etmeksizin 2 GB bellek limitine sahip olması

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Windows 7'nin en düşük sürümü olan Starter, bilgisayar üreticilerine lisanslanan ve genelde Netbook cihazlarda kullanılan giriş seviyesi bir sürümdür. Sadece 32 Bit (IA-32) desteği sunar. Maksimum bellek limiti ise 2 GB'tır.

Her ne kadar Starter sadece 32 Bit olarak sunulmuş olsa da MDL forumdaki bir konuda Home Basic x64 imajını modifikasyon ile Starter x64'e çeviren bir Script'e denk geldim. Script'i indirdim ve adımları takip ederek Windows 7 Starter 64 Bit (x86-64) ISO dosyası elde ettim.

Daha sonra 64 Bit Starter'ı sanal makineye kurdum. İlk başta sadece 2 GB RAM verdim. Kurulum tamamlandı, sistem doğru bir şekilde 64 Bit olarak görünüyor. Bazı 64 Bit yazılımlar kurdum, sorunsuz çalıştı. Fakat tüm bunlara rağmen sistem Starter olduğu için arka plan değiştirme ve Aero gibi özellikler kapalıydı.

Ben de "Acaba 2 GB RAM limiti sadece 32 Bit için mi geçerli, yoksa mimariden bağımsız 2 GB olarak mı ayarlı?" dediğim için sanal makineyi kapattım, 3 GB RAM verdim ve tekrar çalıştırdım. Bilgisayar'a sağ tıklayıp Özellikler dediğim anda RAM limiti kabak gibi karşıma çıktı.

Ekran görüntüsü almayı unuttuğum ve sanal makineyi sildiğim için paylaşamıyorum fakat sistem RAM'i 3.00 GB (2.00 GB usable) olarak görünüyordu. Yani Starter sürümü 64 Bit'te bile 2 GB RAM'den fazlasına izin vermiyor.

Sanırım Microsoft'un 64 Bit bir Starter sürümü sunmamasının nedeni 2 GB RAM limiti. Çünkü 32 Bit mimari teorik olarak 4 GB'a kadar, pratikte ise 3.5 GB'a kadar RAM desteği sunuyor. 64 Bit ise 16 Exabyte'e kadar RAM desteği sunuyor. Windows 7'nin en yüksek sürümü olan Ultimate ve Enterprise da 64 Bit'te 192 GB RAM destekliyor. Fakat zaten 32 Bit'in RAM limitinin bile altında bir limite sahip olan Windows 7 Starter için 64 Bit'in hiçbir anlamı olmadığını düşünmüş olan Microsoft, Starter'ı sadece 32 Bit (IA-32) olarak sunmuş.

Güncelleme: Sırf ekran görüntüsü paylaşabilmek için tekrar Reconstructed ISO ile Windows 7 Starter 64 Bit kurulumu yaptım. Bu sefer 64 Bit Starter'ı Türkçe Home Basic ile tekrar hazırladım. Script İngilizce dile göre ayarlı olduğu için birkaç düzenleme yaptım ve sorunsuzca Türkçe Starter 64 Bit imajı oluştu. Ben de imajı ISO'ya çevirdim ve sanal makineye kurulum yaptım. Sanal makineye 4 GB RAM verdim ve Bilgisayar'a sağ tıklayıp Özellikler'e tıklayınca çıkan sonuç:
windows 7 starter 64 bit en fazla 2 gb ram destekliyor.png

Gördüğünüz gibi 4 GB RAM'in sadece 2 GB'ı kullanılabilir olarak görünüyor. Yani Windows 7 Starter, mimari fark etmeksizin 2 GB RAM'den fazlasına izin vermiyor.

Son düzenleme:
Güzel bir uğraş olmuş. Bilgilenmek bilgilendirmem güzeldir. Zaten temelde ne varsa o olur. Microsoft yeri geldiğinde senden benden uyanık. 64 Bit yaması ile sadece 64 Bit uygulama çalıştırabilirsin. Donanım ile bir şey yapamazsın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı